Клієнтів банку «ПУМБ» залишають без майна

Уявіть, що ви нарешті придбали автомобіль, дарма, що в кредит, та жити й працювати якось треба, тим паче, що так воно зручніше. Ви сумлінно сплачуєте внески й відсотки за кредитом. Та одного дня банк позбавляє вас усього цього дощенту без жодних підстав, просто ставлячи перед фактом.

Резонансна справа одного з клієнтів банку «ПУМБ», що призвела до акцій протесту та обурення громадськості, сколихнула ЗМІ та спільноту українських вкладників. У чоловіка відібрали автомобіль, позбавили заробітку й «повісили» на нього карколомні відсотки за кредитом. А можновладці й представники виконавчих служб у той час ігнорують будь-які скарги й звернення українців…

Позаторік, улітку 2014-го, Сергій зважився взяти кредит на автівку. Та чого б не взяти, коли в родині все добре, заробіток ніби теж дозволяє, та й заробляти на життя, маючи власний автомобіль, якось легше й зручніше. Власне, чого іще бажати?

На перший погляд усміхнені й доброзичливі працівники «Першого українського міжнародного банку» (далі — «ПУМБ») красномовно розповідали про переваги кредитування їхньою установою. Знав би тоді Сергій, якого клопоту, нервів, здоров`я та грошей йому всі ці «розказні» обернуться, не погодився б ні за що та обходив би «ПУМБ» десятою дорогою…

Понад року все було неначе добре. Чоловік систематично сплачував за кредитом, звертався до банку та про всяк випадок уточнював, чи є в нього заборгованість. «Жодних заборгованостей немає», — так само усміхнено відповідали банківські клерки й надавали довідки про відсутність боргів.

Та життю Сергія судилося змінитися назавжди… За тиждень після останнього звернення чоловіка до «ПУМБу» щодо наявності боргу, суд, про засідання якого Сергія ніхто не повідомив, виніс рішення про стягнення заборгованості.

Уявіть-но, ще 12 травня чоловік не мав боргів, а вже 19 травня ці борги, як виявилося, були!

Як добре все склалося для банку: суд зобов`язав виплатити клієнта міфічні відсотки за відсутності на засіданні так званого боржника.

«Сергія Богомольнікова ніхто не повідомив про розгляд справи та судове засідання — а це порушення його прав як учасника судового процесу. Цілком логічно, що пан Богомольніков не мав жодних підозр про борги перед банком та про те, що проти нього вже відкрито виконавче провадження», — коментує ситуацію адвокат Сергія.

Цікаво, а чи хтось із працівників «ПУМБу» помітив, що клієнт, на якого вони позиваються через наявність боргу, напередодні суду отримав довідку про відсутність будь-якої заборгованості?

Минув іще рік і нарешті (мабуть, згадали про свої обов`язки!) працівники банку зателефонували Сергієві й повідомили «новину»: банк самовільно підняв відсоткову ставку за кредитним договором.

Вау, це ж треба! Не позаздриш клієнтам «ПУМБу», якщо їм усім довелося чути таке за рік, а той більше після взяття кредиту й здійснення виплат!

Виходить, що банк уніс істотні зміни в умови договору, нікому про це не повідомив, а клієнт має сплачувати відсотки по заборгованості — якийсь не надто завуальований спосіб уводити людей в оману…

Звісно, Сергій не міг уявити такого розвитку подій. Шок і потрясіння від ситуації, що склалися, доповнилися матеріальними труднощами в родині. Ще б пак!

Про те, що чоловіка зовсім не випадково не повідомили ні про зміну договірних умов, ні про наявність боргу, ні про судове засідання, свідчить наступна деталь. У січні цього року Сергія також не повідомили й про відкриття виконавчого провадження за рішенням злощасного суду. Тож, Сергій був змушений жити й працювати далі, оббиваючи пороги й намагаючись довести, що його обшукує «ПУМБ».

Натомість Сергія поставили перед фактом, що він визнаний винним у порушеннях кредитного договору, його автомобіль перебуває в розшуку і тепер підлягає вилученню.

Уже навесні 2016 року (а це вже два роки боротьби із банком) працівники «ПУМБу» зателефонували Сергієві й запросили його до відділення. Та виявилося, що це був лише привід забрати в чоловіка автомобіль.

«Ось і все…», — подумав би кожен із нас, якщо б його позбавили єдиної можливості прогодувати родину. Та Сергій звернувся до суду, аби довести, що дії банку обурюють своєю зухвалістю й абсолютною протиправністю.

Уже в липні суд скасував виконавче провадження проти Сергія й зобов`язав банк повернути йому автівку.

Гадаєте, авто повернули? На жаль, до хепі енда ще далеко… Позаяк працівники «ПУМБу» вдалися до «брудних» методів домогтися свого.

Дізнавшись про закриття провадження у виконавчій службі одного району, вони звернулися до так званого «чорного» нотаріуса, такого собі пана Чуловського, який паралельно зі зверненням до відділу державної виконавчої служби Деснянського РУЮ звернувся з виконавчим написом до виконавчої служби в іншому районі Києва.

Співробітники цієї установи не перевірили наявність аналогічних проваджень в інших територіальних підрозділах ДВС (Державна виконавча служба), тож винесли постанову про відкриття такого ж виконавчого провадження про стягнення заборгованості та арешт транспортного засобу.

Події та ситуація з Сергієм викликала зацікавленість у громадськості: а чи з ним єдиним, як клієнтом «ПУМБу», таке коїться?

Громадські активісти, захисники вкладників та, власне, сам Сергій припускають, що в усьому цьому наявний особистий інтерес співробітників банку та нечесного нотаріуса, який нехтує нормами українського законодавства та цинічно знущається своїми діями над юридичною етикою та співробітниками районних відділів ДВС.

 

Уся ця історія наштовхує на думку, що через можливу злочинну змову потерпає людина, яка дотримувалася усіх кредитних зобов’язань. І, навіть опинившись у такій ситуації, до речі, продовжує виплати зі своїх останніх заощаджень і до сьогодні… Чи відреагують наші урядовці на банківське свавілля та чи захистять вони свого громадянина? Цілком можливо, що ситуація з Сергієм — це лише один із сотень тисяч випадків, коли беззахисність і чесність українців нікому, крім них самих, не потрібна…

Схожі теми:

Автолізинг в Україні: що загрожує вашій кишені

Банк “Фінанси і Кредит”: вкладник лютує, Нацбанк “кришує”?

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *