Юридичний лікнеп: що збереже гроші і врятує від тюрми

#договір

Вивчивши кілька простих порад, ви зможете уникнути побутових негараздів, не натрапите на шахраїв і збережете свої гроші. Адвокат Адвокатського бюро “Ципін і партнери” Марина Суткович переконана: якщо бодай один раз у житті доля зведе вас із юристом, це буде перше, що він вам порадить

#1 Читайте все, що підписуєте

marina-sutkovich

Марина Суткович, адвокат

Цим навдивовижу простим, але дієвим правилом нехтують дуже часто. Надмірна довіра до свого партнера, брак часу або звичайнісінькі лінощі – ось основні причини відмовок. Але іноді, не прочитавши договір, ми ставимо підпис під усіма його умовами, забуваючи про наслідки. А вони ж можуть виявитися катастрофічними для нашої кишені, бізнесу та репутації. Не кажучи вже про те, що нерідко через свою недбалість громадяни опиняються за ґратами.

Єдиний державний реєстр судових рішень України майорить безліччю справ, що містять вислів «не читав договір, але підписав».

Запам’ятайте: навіть якщо ви поспішаєте, договір треба обов’язково прочитати.

Якщо відчуваєте, що часу бракує, попросіть вашого партнера надати вам зразок угоди для ознайомлення вдома.

Якщо ви підписуєте договір в офісі, або, приміром, у банку, а менеджер «підганяє» вас, попросіть його надати вам окреме місце задля того, щоб ознайомитися з документом. Це може бути кімната для переговорів або будь-яке місце, де ви зможете прочитати договір. І ви маєте час, і люди в черзі не напосідають.

Інколи компанії-партнери доставляють угоди за допомогою кур’єра. В такому випадку, домовляючись із партнером, зауважте, що потребуєте часу для прочитання договору. Це допоможе вам уникнути непорозумінь, адже кур’єра мають про це попередити завчасно і «викрутитися» йому вже не вдасться.

Такого ж принципу варто дотримуватися, якщо ви домовилися про укладання угоди на нейтральній території (в ресторані чи кафе) – попередьте партнера, щоб він розрахував свій час.

Часто-густо людина поспішає поставити свій підпис на договорі, боячись виставити себе дурнем. Мовляв, навіщо читати договір, якщо з мене сміятимуться? Часто це просто хвилювання або страх, що вас осудять. Насправді ж, ціна, яку доведеться заплатити, якщо вас ошукають, вища, ніж думка оточуючих.

Якщо ж ваш партнер посилається на брак часу та запевняє вас, що він дуже чесний і не має наміру вас дурити, але відмовляється надати можливість прочитати договір, задумайтеся над тим, щоб відмовитись від підписання. Найвірогідніше, за цими відмовками ховається звичайний шахрай.

#2 Що перевірити в угоді

Не поспішайте брати ручку й ставити свій підпис, не перевіривши наступні речі:

  • назва компанії або ім’я вашого партнера в договорі мають збігатися з озвученою вам назвою та інформацією в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань
  • дата в угоді має бути прописана саме того дня, коли ви підписуєте договір
  • в угоді має бути  конкретний предмет договору (до прикладу, якщо ви підписуєте договір із будівельною компанією, в угоді не повинно бути прописано сторонніх видів послуг);
  • має бути чітко прописана відповідальність та заходи стягнення у разі невиконання умов договору з боку обох сторін)
  • обов’язково перевіряйте строк дії угоди
  • перевіряйте терміни і, якщо вони вам не знайомі, знайдіть їхнє визначення
  • перевіряйте, чи всі екземпляри угоди однакові

#3 Коли треба бути пильним

Відмовтеся від договору або зверніться по допомогу до юриста, якщо:

  • ваш партнер не бажає дати вам час для ознайомлення з угодою і підганяє вас із підписанням
  • якщо угода складена надмірно ускладненою мовою, а вам відмовляються пояснити ті моменти, яких ви не розумієте
  • коли ви помітили невідповідність за одним із вищезгаданих пунктів

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *