Українсько-китайський бізнес-форум: що дасть Україні приєднання до стратегії «Один пояс – один шлях»?

#форум
#шовковий шлях

Китай просуває ініціативу відродження Шовкового шляху, поєднавши сухопутні й морські сполучення в єдиний економічний пояс. Приєднатися до майбутнього торгового співтовариства запрошують і Україну

25 квітня на двосторонньому бізнес-форумі Китай презентував українським підприємцям стратегію під назвою «Один пояс — один шлях». Захід пройшов у межах виставки «Культура Китаю входить до України», присвяченій 25-річчю встановлення дипломатичних відносин між державами.

Китай для України є одним з найважливіших економічних партнерів. Товарообіг між Україною і Китаєм зараз досяг цифри 6,5 млрд доларів США, — зазначив Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України.

«Один пояс  — один шлях» — висунута Китаєм ініціатива об’єднаних проектів створення «Економічної поясу Шовкового шляху» і «Морського Шовкового шляху XXI століття». Суть цієї ініціативи полягає в пошуку, формуванні та просуванні нової моделі міжнародного співробітництва та розвитку за допомогою зміцнення діючих регіональних двосторонніх і багатосторонніх механізмів та структур взаємодій за участю Китаю.

На основі продовження і розвитку духу Стародавнього шовкового шляху «Один пояс — один шлях» сприятиме виробленню нових механізмів регіонального економічного партнерства, стимулюванню економічного процвітання залучених країн, зміцненню культурних обмінів і зв’язків у всіх областях між різними державами.

За офіційними даними Китаю, «Один пояс — один шлях» охоплює більшу частину Євразії, поєднуючи країни, що розвиваються, в тому числі нові економіки, і розвинені країни. На території мегапроекту зосереджені багаті запаси ресурсів, проживає 63% населення планети, а йсовірний економічний масштаб — 21 трлн доларів США.

Україна є однією з перших країн, яка бере участь у розбудові співпраці в межах проекту «Один пояс — один шлях». Китайська сторона на початку висунення стратегії зауважила, що Україна — один із важливих напрямків співпраці у межах цієї ініціативи, — наголосив Лю Цзюнь, радник з торгово-економічних питань посольства КНР в Україні.

Так, Україна займає вигідне географічне положення — знаходиться на перетині транзитних шляхів Європа-Азія. Крім того, за словами китайских делегатів, участь у новому  Шовковому шляху значно пожвавить двосторонню торгівлю між країнами. Найбільш перспективні галузі: машинобудування, логістика, інвраструктура, високі технології, агропромисловість. Тому в пріоритеті України та Китаю — активне просування інфраструктурних сполучень.  Щодо цього заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Віктор Довгань зазначив:

Раніше, коли ми говорили про Шовковий шлях, вантажі йшли в обхід території України. Вони йшли територією Казахстану, Росії, Білорусії, на Європу. Важливо те, що за останній рік ми змінили ситуацію: відтепер на логістичній карті Шовкового шляху з’явилася й Україна, незважаючи на конфлікт на Сході, на анексію Криму. […] За цим мають піти інвестиції, щоб зробити цей шлях конкурентним стандартному маршруту.

Спікери та учасники форуму одностайні: приєднання України до стратегії «Один пояс — один шлях» сприятиме залученню інвестицій у вітчизняну економіку. Потенційних китайських інвесторів запевняють: усі їх вкладення юридично захищенні, Україна рухається курсом дієвих реформ.

За останній рік Україна піднялася в рейтингу Doing Business більш ніж на 40 позицій, і це лише початок. Наше законодавство проходить шлях адаптації до регуляцій Європейського Союзу.  Україна активно вибудовує нові антикорупційні  інституції, починаючи від Агентства запобігання корупції і закінчуючи Антикорупційним бюро, —розповіла Наталія Севостьянова перший заступник Міністра юстиції України.

Китайська та українська сторони впевнені, що  стратегія «Один пояс — один шлях» — це ефективний крок до спільного розвитку і взаємовигідної співпраці. Тому уряди і підприємці України та Китаю повинні об’єднатися і надати новий імпульс торговельно-економічної взаємодії двох країн.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *