3 основні зміни в Податковому кодексі: ПДВ, компанії на лінії зіткнення і спадщина

#податки

Цього року Верховна Рада ввела три важливі зміни до Податкового кодексу. Нововведення стосуються як окремих категорій бізнесу, так і громадян України загалом. Як тепер працювати підприємцям і справно платити податки?

Тепер аграрії захищені від податкової дискримінації, — уряд

Документ: «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника»

Наприкінці березня нардепи таки ухвалили посилення захисту прав українських аграріїв. Відтоді головним стало недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації сільськогосподарських підприємств.

Але ще в січні цього року через відсутність відповідного законодавства, рахунки для сплати ПДВ сільгоспвиробників заблокувала Державна фіскальна служба. Тобто аграрії не могли сплатити податку на додану вартість відповідно до вимог податкового кодексу.

Раптом не зрозуміли [ДФС — Checkpoint] норм закону про перехідний період спецрежиму по ПДВ для сільгоспвиробників. Як наслідок, сотні підприємств не могли отримати своїх грошей, — зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк

Фіскали розблокували рахунки лише на один день, протягом якого сільгоспвиробники могли здійснити необхідні платежі. Однак уже з наступного дня кошти аграрних підприємств знову були заблоковані в Держказначействі.

За новими ж нормами можна збільшити суму для виписки податкових накладних на суму ПДВ, перерахованого на «спецрахунок із ПДВ» з 1 по 31 січня цього року. Але в розмірі, не більшому, ніж сума цього податку, зарахована на «спецрахунок» за даними податкової декларації з ПДВ за грудень 2016 року.

Підстава для такого перерахування – письмова заява в довільній формі, з копіями платіжних доручень на перерахування ПДВ, завірених у встановленому порядку банком.

Формально є право на «повернення» таких коштів з рахунку в СЕА ПДВ на банківський рахунок. Але побачимо, як це буде працювати в реальному житті, – пояснює Олександр Корх, директор департаменту консалтингу компанії “Міжнародна аудиторська група

Місцевим бюджетам Донецької та Луганської областей збалансували дохідні частини

Документ: «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні”»

Цей закон, як і попередній, покликаний закрити прогалини в законодавстві. В документі зазначено, що прийняті в грудні 2016 зміни до Податкового кодексу (Закон №1797) розбалансували дохідні частини загального фонду бюджетів органів місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей:

Після прийняття Закону №1797 місцеві бюджети Донецької та Луганської областей без відповідного фінансового ресурсу залишилися віч-на-віч із проблемою повернення місцевого податку на майно платникам податків за період, починаючи з 14 квітня 2014 року, — ідеться в пояснювальній записці

Березневі ж зміни до Податкового кодексу скасували звільнення від відповідальності, якщо структурний підрозділ компанії знаходиться в населеному пункті на лінії зіткнення, а сама компанія знаходиться на іншій території України і працює весь період проведення антитерористичної операції.

Податок на спадок скасовано, але не для всіх

Документ: Закон України №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини»

Цей закон спростив оформлення спадщини для родичів II категорії спорідненості. Раніше рідні брати, сестри, бабусі, дідусі та онуки були зобов’язані сплачувати податок на спадок. За новими правилами, ці категорії звільняються від оподаткування успадкованого майна так само, як і родичі I категорії спорідненості.

Спадкоємці першого і другого ступенів також звільняються від проведення оцінки успадкованої спадщини для цілей оподаткування.

Зауважимо, що закон застосовується до доходів у вигляді спадщини/дарунка, отриманих із 1 січня 2017 року.

Ці зміни є позитивними для платників податків – фізичних осіб, оскільки значно спрощують бюрократичні процедури та грошові витрати останніх.

При цьому спадщина/дарунки, отримані впродовж 2016 року, особами, які віднесені до другої групи спорідненості, оподатковуються за ставкою 5%. Сплатити податок можна до нотаріального оформлення об’єктів спадщини/дарунка або шляхом подання декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік, — Олександр Корх

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *