Монополія на імпорт: як працює лобі на рівні законів

#імпорт

Нещодавно Верховна Рада оприлюднила законопроект про товарні знаки і послуги, що фактично перетворює використання найменування товарів на монополію. Малі та середні підприємці переймаються: якщо закон буде прийнято, у країні масово закриватимуть сервіси з ремонту побутової і мобільної техніки, СТО та іншого дрібного бізнесу

Якщо проект №5419 ухвалять, в Україні почнуть закриватися сервіси з ремонту різноманітної техніки (мобільних телефонів, пральних машин, офісної техніки), станції технічного обслуговування (СТО) та інші підприємства, що надають послуги за порівняно невисокими цінами. А право на реалізацію тисяч найменувань товарів отримають одиниці, що призведе до широкого вжитку типової монополії.

Національний «принцип вичерпання прав» вичерпає все, зокрема конкуренцію

Хоча у ВР лежить й інший (більш цивілізований) законопроект від Кабміну, що вдосконалює правову охорону інтелектуальної власності, лобі у колах влади чимдуж просуває монополістичний документ №5419, що виключає конкуренцію на ринку.

Цей законопроект залишає на ринку фірмовий бізнес та надає монопольне право на реалізацію товарів власнику знаку для товару і послуги.

 

Основні й обґрунтовані побоювання викликають пропозиції запровадити національний принцип вичерпання прав інтелектуальної власності, — Ігор Кравченко, юрист «Центр Конфліктології і Права»

Сьогодні власники свідоцтв на знаки товарів і послуг не можуть заборонити будь-кому використовувати ці знаки, якщо вони самі ввели в цивільний обіг товари під цими знаками. Відповідно до запропонованих змін, це правило пропонують поширити тільки на товари, введені в обіг в Україні.

Це стосується здебільшого імпортних товарів, і мати право їх завозити, згідно із законопроектом №5419, може лише певний визначений імпортер.

Буде неможливо ремонтувати техніку та автомобілі нефірмовими запасними частинами. Це буде колапс. Уявіть собі, що в Україні різноманітних ремонтних майстерень практично стільки, скільки аптек.

 

Лобісти «вбивають» у голови народних обранців та всієї спільноти міф про те, начебто такі велетні інтернет-торгівлі, як «Розетка», є чи не головними контрабандистами в Україні. Буцімто вони взагалі не сплачують жодних податків, тому товари й послуги від таких компаній відрізняються невисокою вартістю, — Олександр Ольшанський, директор компанії Internet Invest

Боротьба за введення монопольних правил на імпорт окремих товарів має латентний характер і провадиться в Україні кілька десятиліть. Так, держава здійснювала спроби заборонити завезення посилок декількома приватними компаніями, віддавши перевагу лише одній.

Тут важливо розрізняти поняття паралельного імпорту і контрабанди. Саме перше і є ввезенням «неофіційних» товарів, тобто їх завозять неофіційні представники компанії-виробника. І це легально.

45 тисяч бізнесменів втратять роботу лише у столиці, — прогноз

Експерти підрахували, що у випадку ухвалення законопроекту №5419, лише в Києві втратити роботу можуть близько 45 тисяч представників малого і середнього бізнесу в сфері обслуговування техніки.

Те саме торкнеться й асортиментної лінійки — набору товару одного типу. В Україні лінійка імпортних товарів є набагато меншою, ніж в інших європейських країнах. Так, асортимент техніки південно-корейської компанії Samsung у Польщі в 5 разів перевищує український.

Якщо проект ухвалять, ця лінійка в Україні може бути ще меншою, а ціни на товари зростуть.

Зникнення малих імпортерів техніки та компаній з її обслуговування призведе до того, що державний і місцеві бюджети втратять мільйони гривень податків.

Компанія-імпортер стане єдиним представником іноземного виробника і постачальником його товарів

Як діятиме бізнес? Імпортери домовлятимуться з іноземними виробниками про постачання їхнього товару до України. Компанія-імпортер стає представником виробника і відкриває мережу крамниць із таким товаром та стає єдиним його постачальником.

Тільки-но виробник товарів чи послуг отримує будь-який інструмент (приміром, сертифікацію), що впливає на конкуренцію, товари й послуги починають дорожчати.

Національний принцип вичерпання прав інтелектуальної власності унеможливлює паралельний імпорт. Залишається одне джерело імпорту, що не сприяє конкуренції, а призводить до збільшення цін, — Ігор Кравченко, юрист

Експерти й чесні імпортери висловлюються за запровадження в Україні міжнародного принципу вичерпання авторських прав. Він дозволяє всім імпортерам завозити товари і формувати конкуренцію. Так, це знизить ціни на дорогі ліки в Україні, що можуть у 10-20 разів перевищувати їхню ціну у країнах Євросоюзу. Саме держави, які приєдналися до міжнародного принципу вичерпання авторських прав, встановлюють адекватні ціни на товари.

Ігор Гонта

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *