Що відбувається в будівництві? Про лідерів, аутсайдерів і тенденції галузі

#будівництво

Статистика показує невпинне зростання будівництва комерційної нерухомості, а житловий сектор забудов скорочується. Чому будівництво розвивається після трирічного спаду? І чому в різних регіонах України це відбувається по-різному? З’ясовуємо, в яке будівництво інвестують зараз найбільше і де

Комерційна забудова стабільно зростає

Комерційний сектор будівництва стабільно збільшується по всій Україні. За статистикою Держстату, з початку цього року будівництво житла впало з 57% до 14%.

Комерційна забудова не мала такого стрімкого зростання і була на рівні 22%. На травень показник зростання склав уже 26% до обсягів минулого року.

Індекси будівельної продукції у 2017 році:

Січень Січень-лютий Січень-березень Січень-квітень Січень-травень
Будівництво 135,0 121,0 119,4 117,8 120,8
Будівлі: 142,1 123,9 124,4 118,5 199,6
  • житлові
157,4 123,4 123,4 116,9 114,4
  • нежитлові
122,6 124,7 125,8 120,7 126,6
Інженерні споруди 127,1 117,6 113,2 117,0 122,4

Разом із комерційними будівлями зростають обсяги й будівництва інженерних споруд.

Найбільше інвестують у столиці. Найменше — на Луганщині, Чернігівщині та Закарпатті

На початок літа лідери-регіони по забудовах не змінилися. У столиці в будівництво інвестували майже 7 мільярдів гривень. Удвічі менше – в Харківській області, Дніпропетровщина — на третьому місці. Четвертий показник по Україні — в Одеському регіоні, а на п’ятому місці — Полтавщина.

Найнижчі показники мають Луганська область, Закарпаття і Чернігівщина.

У Києві найбільше уваги забудовники приділяють житловому сектору, на який витратили 3,3 млрд грн, що на третину більше, ніж на комерційні забудови — 1,9 млрд. Обсяг інвестованих коштів у житлове будівництво зростає в Харкові – 692 млн грн проти 412,7 для нежитлових будинків.

Зовсім інший паритет інвестицій на Дніпропетровщині, де житлове будівництво отримало лише 165 млн грн, а комерційний сектор — 667 млн.

Одеський регіон має власні тенденції. Понад мільярда інвестицій там пішло на житловий сектор і тільки 293 мільйони — на комерційне будівництво.

На попит впливають місцеві особливості і бажання втриматися на ринку

Зростання інвестицій будівельників не залежить від об’єктивного зростання рівня промислового розвитку регіонів. Адже лідерство в цьому зараз утримує Рівненська (зростання на 42%), Одеська (25%), Харківська і Тернопільська області (19%). Водночас темпи зростання у столиці складають лише 3%.

Рівень економічної активності населення найвищий у Києві (66%), Харківській, Миколаївській та Дніпропетровській областях (63%).

Експерти кажуть про інші мотиви будувати нерухомість: намагання утриматись у секторі забудови попри суттєве зростання вартості будівництва в середньому на 12-13% із початку року.

Житлові будинки споруджувати дешевше — зростання досягло показника 11%, а комерційний сектор зріс у ціні будівництва до 15%. Порівняно з минулим роком будівельна галузь до літнього перепочинку змогла наростити обсяги й повернути позицію у бік стабільного зростання на рівні 20%.

Коливання рівня капіталовкладень можна пояснити суттєвими регіональними особливостями. Наприклад, в Одесі склалася тенденція потреби у зростанні житлового сектору, який використовується для надання послуг відпочивальникам, збільшення попиту у зв’язку з дислокацією значної кількості військових підрозділів, пожвавлення комерційної діяльності в курортний сезон.

Чимало відпочивальників переорієнтувалися з Криму на пляжі Одещини. В Дніпропетровській області навпаки бурхливо розвивається комерційний сектор, а наявних житлових площ більше, ніж у Києві. Тому нова комерційна нерухомість тут набагато потрібніша ринку, ніж житлова.

Після трирічного падіння будівельна галузь утримує тенденцію позитивних показників

До того ж ця галузь демонструє постійне зростання з 2016 року.

У новому інфляційному звіті НБУ зазначає, що будівельна галузь є однією з тих, що демонструє «високі темпи зростання обсягів». Не дивлячись на скорочення обігових коштів, будівельні підприємства почувають себе настільки впевнено, що планують підвищення зарплат працівників та оцінюють ризик закриття бізнесу не вище 2%.

Проте сьогодні простежується літньо-осіння пауза. Інвестори очікують реалізації низки законів зі спрощення ведення будівельного бізнесу. І зростання доходів громадян на тлі пожвавлення економіки, що може зростати завдяки зовнішнім інвестиціям.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *