Як захищати природу і чесно заробляти: кейс осетрового комплексу

#стратегії

Одеський осетровий комплекс унікальний поєднанням відразу двох напрямків. Підприємство піклується про відновлення рідкісних видів риб та одночасно виходить на ринки Європи. Про те, як невелике одеське господарство стало провідним підприємством у рибній галузі, розповідає заступник директора комплексу Уляна Тарасенко

Checkpoint: Комплекс існує на ринку майже 20 років. Із чого все починалося?

Уляна Тарасенко: У нас була спільна мета – зберегти генофонд рідкісних видів риб, які занесені до Червоної книги, – осетрових.

Ми створили комплекс з нуля. Було складно, але вкрай цікаво. У 1998 році ми отримали дозвіл на вилов риби з Дунаю. Ми почали з інкубації (отримання ікри) у природних умовах. А для запліднення ми використовували винятково сильних, чистих аборигенних видів риб. Це є головною місією підприємства й сьогодні.

Checkpoint: Вирощувати рибу дуже складно. Це й відбір, й інкубація, й вирощування. Для цього треба бути не просто обізнаним із зоології, але й із роботи виробництв, які задовольняють потреби населення.

Уляна Тарасенко: Ми вирощуємо рідкісні породи риб. Це запорука збереження генофонду. Але водночас це й отримання ікри та товарної риби для населення.

Ми вирощуємо рибу від ікринки до ікринки. Тільки коли самцям і самкам виповнюється 14 років, ми обираємо найактивніших із них. Та за певної температури здійснюємо запліднення й інкубацію.

Checkpoint: За рік вам вдається вирощувати до 20 тонн товарної риби. Це суттєвий показник.

Уляна Тарасенко: Для цього в нас є 110 басейнів по півтисячі квадратних метрів і більше. Ми використовуємо нові технології та сучасне обладнання. А в циклі вирощування риби — основні модулі водопостачання. Це грубе очищення, біологічне очищення, очищення ультрафіолетовими лампами, насичення води, яка подається безпосередньо до басейнів, киснем. Уся вода циркулює по колу.

І тут дуже важлива чистота всіх магістральних трубопроводів. Ми робимо все, щоби риба почуватися комфортно та швидко розвивалася. А завдяки новим технологіям, використанню наукових досягнень ми маємо високі темпи розвитку та отримуємо велике, стабільне, сильне поголів’я молоді осетрових видів риб.

Checkpoint: За весь час існування вашого підприємства жодного разу не було зафіксовано подібних захворювань у риб. Що дозволяє вам отримувати конкурентоспроможну продукцію?

Уляна Тарасенко: Наша продукція має сертифікати якості та відповідає європейським стандартам. Наприклад, вода, яку ми щодня додаємо до басейнів, походить з Артезіанської свердловини. Це потрібно для того, щоб не занести з природного джерела, наприклад, ставка, до середовища з рибою паразитів або комах. Адже вони можуть бути переносниками інфекційних або бактеріальних захворювань.

Checkpoint: У вашій галузі є якість тренди?

Уляна Тарасенко: У питанні сировини — навряд, а от у процесах виробництва й обладнання — цілком.

Ми контролюємо процес виробництва. Якщо десь із системи виходить вода або знижується температура, то спрацьовує сигналізація, і працівники відразу реагують на це.

Checkpoint: У вас працює понад півсотні працівників. Що приваблює їх у цій роботі?

Уляна Тарасенко: Бути рибоводом — значить, спостерігати за тим, як з’являється життя. Ти своїми руками даєш життя майбутньому. І відроджуєш те, що зникає. Кожен працівник розуміє свою роль та відповідальність за досягнення спільної мети.

На підприємстві працює понад 60 фахівців. Це не просто колектив. Це сім’я, єдине ціле. Своєю популярністю Одеський осетровий комплекс завдячує саме їм. Ми створили потужну матеріально-технічну базу, тому кожен працівник зростає професійно.

Checkpoint: На вашому підприємстві працює чимало молоді.

Уляна Тарасенко: У нас часто проходять практику студенти Білгород-Дністровського рибного технікуму, Херсонського аграрного університету. Часто після цього вони залишаються в нас працювати. Ми бачимо в молоді перспективу.

Крім цього, викладачі сільських шкіл, які знаходяться неподалік, приїжджають до нас із учнями, показують виробництво, розповідають про риб. Нам є що показати і чому навчити дітей.

Checkpoint: Одеський осетровий комплекс — це ж виробництво, зосереджене на вузькому різновиді продукції. Звідки затребуваність?

Уляна Тарасенко: Ми вирощуємо вісім видів осетрових риб (ленський осетер, сибірський, російський, севрюга, чечуга дунайська і дніпровська та інші види). Крім риби, пропонуємо запліднену ікру.

Чимало підприємств купують у нас молодь для розведення риби. До того ж наша рибу використовують як сировину для виробництва дитячого харчування.

Серед наших риб є альбіноси — білі осетри. Це є цінністю та особливістю комплексу.

Checkpoint: Наприклад, як це важливо – зберегти популяцію рідкісних видів риб?

Уляна Тарасенко: Так. Задля реалізації цієї мети наше підприємство неодноразово брало участь у бюджетних програмах. У межах програми із відродження водних живих ресурсів у внутрішніх водоймах та Азово-Чорноморському басейні ми брали участь у зарибленні річки Дунай.

Тоді випустили півсотні тисяч мальків російського осетра. Ми прагнемо добитися збільшення чисельності популяцій осетрових риб у Дунаї вже в найближчі 10-15 років.

Checkpoint: Така нішова орієтнованість продукції не тримає вас у межах України?

Уляна Тарасенко: Ми задовольняємо потреби й зовнішніх ринків. Продукція комплексу має попит на ринку Вірменії, Молдавії, Франції, Болгарії, Румунії.

Зупинятися ми не збираємося. Маємо ще дуже багато планів – розширення та удосконалення виробництва, задоволення потреб населення у всіх аспектах та напрямках, участь у державних програмах з відновлення популяції різних видів риб. Ми віримо в себе, віримо в Україну і віримо в світле майбутнє  української продукції на світовому ринку.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *