Міжнародний форум Discover Dn.Ua: яким буде бізнес Донеччини до 2040 року?  

28 вересня Краматорськ став майданчиком для налагодження прямих ділових контактів між представниками влади та бізнесу Донеччини. Учасники 12 Міжнародного економічного форуму Discover Dn.Ua презентували економічний потенціал регіону та визначили, що допоможе українському Донбасу стати успішнішим

Бізнес Донеччини: який він?

У Краматорську зібралися підприємці регіону, вітчизняні та міжнародні експерти, щоб обговорити найгостріші проблеми, які наразі турбують бізнес, а також визначити основні вектори розвитку регіону до 2040 року.

Захід відвідали: голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський, перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, директор Представництва ПРООН в Україні Янтомас Хімстра, народний депутат України Тетяна Ричкова та президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Модератором відкриття «Discover Dn.Uа» виступила президент Донецької ТПП Ельвіра Севост’яненко:

Ми маємо побудувати чітку перспективу для бізнесу, визначити – куди буде рухатися регіон. Коли бізнес матиме чітке розуміння, як виглядає загальна картина розвитку Донеччини, він буде будувати плани на майбутнє та впевнено рухатися вперед і представляти Україну на міжнародних ринках.

Традиційний щорічний форум пройшов не у традиційний спосіб. Уперше це відбувалося у звичайному виробничому приміщенні заводу.

Цим ми демонструємо, що малий та середній бізнес надважливий для оновленої Донеччини та України загалом. Ми навіть не очікували, що така величезна кількість підприємців, представників влади з різних регіонів, вітчизняних та міжнародних експертів відвідають цей форум. Це свідчить про те, що українським Донбасом цікавляться, в нього вірять і він є невід’ємною частиною української економіки, — президент Донецької ТПП Ельвіра Севост’яненко

Захід зібрав понад трьохсот підприємців із різних міст Донеччини. Під час виставки Схід-Експо, яка була презентована у межах форуму, вони представили кращі зразки своєї продукції та розповіли, яким сьогодні є бізнес Донбасу:

Бізнес Донеччини сьогодні є молодим, перспективним, енергійним, цілеспрямованим та інноваційним. Ми дуже стараємося не лише кожен для свого міста, а й  загалом для України. Ми патріоти своєї країни і пишаємося тим, що представляємо Україну на міжнародному ринку. Ми потребуємо підтримки, і ми її маємо, — директор ательє «Пані» Вероніка Романькова

Підприємці регіону сподіваються, що до 2040 року про Донбас говоритимуть як про один із найперспективніших та розвинених регіонів України.

Стратегія розвитку регіону до 2040 року

Очільник Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський розповів, що зусилля місцевої влади спрямовані на відбудову області та стимулювання МСБ:

Наразі розроблено інтерактивну карту розбудови інфраструктури Донеччини і незабаром ми маємо її презентувати. Наступний наш  крок – зростання економіки Донеччини та розвиток промисловості

Допомога малому та середньому бізнесу – першочергове завдання для влади, за словами Павла Жебрівського. Він додав, що Донецький регіон має колосальний потенціал та людські можливості, щоб прийняти та освоїти міжнародні інвестиції.

Донецький край – розвинений та перспективний. Спільними зусиллями ми зможемо зробити так, щоб Донеччина стала одним із найрозвиненіших та найгарніших регіонів України

Але в умовах стрімкої зміни геополітичних реалій та ведення воєнних дій на території Донеччини особливо важливим є прийняття Стратегії розвитку Донецького регіону до 2040 року.

Стратегія передбачає реформування регіональних економічних комплексів та визначення перспектив диверсифікації регіональної економіки. Саме від успішного вирішення цих питань залежать перспективи створення нових робочих місць, рівень та динаміка заробітної плати, доходи місцевих бюджетів, а в кінцевому підсумку – соціально-економічна стабільність в регіоні.

За задумом розробників, до 2040 року Донеччина стане мирною та невід’ємною складовою країни із розвиненим громадянським суспільством, регіоном, який прагне розбудувати сприятливе середовище для розвитку підприємницької діяльності, диверсифікованої, відкритої та конкурентоспроможної економіки на основі інноваційних послуг та європейських цінностей.

Бізнес почують

Стратегія розвитку передбачає низку програм для підтримки малого та середнього бізнесу. Зокрема, такої як «Український донецький куркуль», що вже отримала позитивні відгуки від бізнесу.

Програма передбачає здешевлення кредитних ресурсів та надання фінансової підтримки малим та середнім підприємцям, які прагнуть розвивати регіон. На перший конкурсний відбір, який відбувся 15 червня цього року,  щодо фінансової підтримки та часткової компенсації відсоткових ставок за залученими кредитами було подано півсотні проектів.

Під час форуму у межах цієї програми відбулося підписання угод про виділення коштів 7-ми  підприємцям для створення та розвитку їхнього бізнесу. Так, вони отримали гранти до півмільйона гривень як співфінансування з обласного та місцевих бюджетів.

Одна з основних умов для отримання гранту за програмою «Український донецький куркуль» – створення нових робочих місць та офіційне працевлаштування працівників. Такі програми стимулюватимуть українців Донбасу. Вони активні, прогресивні і готові до експериментів. Вони здатні будувати оновлену Донеччину, – президент ТПП України Геннадій Чижиков

Краматорськ став майданчиком для залучення потенційних інвесторів, ознайомлення з європейським досвідом для сталого зростання регіональної економіки та розвитку інноваційних і нестереотипних галузей. Наразі саме тут формується майбутнє регіону. Це майбутнє буде пов’язане з підвищенням ролі малого та середнього бізнесу і з найкращим підприємницьким кліматом

Другий день роботи форуму було присвячено конференції «Малий і середній бізнес – майбутнє розвитку оновленої Донеччини» та їхній ролі у відновленні та розвитку Донеччини. А наприкінці заходу відбулася урочиста церемонія нагородження переможців і лауреатів Дев’ятого регіонального конкурсу «Підприємець року-2017».

Про те, як бізнес Донбасу долає труднощі, вже говорили на форумі «Схід-Експо 2017», що відбувся 12 вересня у Торгово-промисловій палаті України. Керівники та власники бізнесу з усієї країни зібралися в Києві, щоб розширити та зміцнити ділові зв’язки Донбасу із іншими регіонами України.

Центральною подією «Схід-Експо 2017» стала виставка-презентація бізнесів Донецької та Луганської областей, поєднана з діловими переговорами. А підприємці та відвідувачі виставки навчалися у висококваліфікованих бізнес-коучів

 

 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *