Про рейдерство в Україні і як цьому протистояти

Адвокат Денис Ципін розповідає, які підприємства найвразливіші для рейдерів і як захистити свій бізнес, винищити рейдерство та змінити державу

Що таке українське рейдерство

Українці попереду всіх і в рейдерстві також — воно вразило всі галузі підприємництва у країні. Рейдерство поширюється на різні види бізнесу, руйнує чесні наміри підприємців та нищить правові засади держави. В умовах будівельного буму та активної забудови міст рейдери привласнюють будмайданчики, житлові комплекси, будинки та навіть цілі райони.

При цьому до рейдерства долучаються не лише правники з певним досвідом, а й можновладці, поліціянти та прокурори. Звісно: ця справа набагато вигідніша, ніж “розпиляти” старий завод на металолом чи отримати відступні від дрібного злодюжки. Рейдерство — це вищий пілотаж, квінтесенція юридичної практики.

Але в реаліях України рейдерством називають будь-яке захоплення підприємства. Саме тому рейдерство тут поділяють на біле, державне та кримінальне.

що таке рейдерство
Біле рейдерство — те, до чого вдаються правники, державні прокурори й поліціянти вкупі з чиновниками контролюючих відомств та місцевого самоврядування. Кримінальним рейдерством займаються всі, хто виявив бажання кинути око на чуже майно і заволодів ним шляхом підробки документів або здирництва.

Чому в Україні виникло рейдерство: про причини й передумови

Як не прикро, але першою передумовою рейдерства в Україні стала втрата державними органами своєї дієздатності та керованості. Потім — деморалізація правоохоронців. А вже третьою чергою — заснування реєстрів.

Реєстри начебто мали забезпечити значно вищий контроль над оформленням і переходом права власності. Насправді ж вони забрали з рук власника головний спосіб довести свою правоту — документи, що підтверджують право власності. Тепер має значення тільки інформація, зазначена в реєстрі.

Але при цьому суспільство не вважає рейдерство якоюсь проблемою. Бо як же забрати у представників “злочинної влади” крадене майно? – Лише так само вкрасти, адже більшість прокурорів не здатні довести справу до суду.

Звідки взялося рейдерствоДля захоплення підприємства майже завжди використовують корпоративний конфлікт. Саме підприємства зі спорами між власниками є найуразливішими жертвами для рейдерів.

Рейдерські схеми та методи

Класична схема рейдерства передбачає кілька стадій. Перша — це підробка, створення, отримання в суді документів, що свідчать про перехід права власності на майно чи корпоративні права.як захоплюють бізнес

Інколи з метою захоплення використовують боргові зобов’язання, які пізніше трансформуються в арешт майна з передачею його на зберігання загарбникам чи продаж майна з аукціону “потрібним людям”. Документи про нового власника майна потрапляють до реєстрів, внаслідок чого створюється цілком законний і легітимний документ – витяг з реєстру, що підтверджує право власності.

Далі буває по-різному: захоплення приміщень чи рахунків, зміна керівників. Але все це закінчується трудовим колективом, який силою підкупу й погроз змушують визнати нового власника та підкорюватися його наказам.

захоплення нерухомості

Чому не спрацьовує державний захист

Найтяжче — розповідати про державний захист громадян. Це болюча тема, оскільки за відсутності “кровного інтересу” правоохоронна система майже не працює.

Правоохоронці кажуть, що нічого не розуміють у питаннях правового оформлення власності чи господарських відносин. І завжди вбачають цивільно-правові відносини навіть тоді, коли вчинення кримінального злочину очевидне. Суди вимагають доказів підроблення чи спотворення документів, на що потрібні роки й купа грошей. А державні реєстри та їхні працівники порушують Конституцію, розглядаючи спори про документи й належність майна, — тому звернення до них заплутує ситуацію більше й більше.

захист від рейдерів

Насамкінець відсторонений власник опиняється сам на сам із групою професіоналів, які готові до контрнападу, і знають, що казати й куди бігти, щоб зупинити будь-який зворотній процес.

Як протистояти рейдерам

Щоб зрозуміти, як чинити спротив рейдеру, треба викрити його справжню мету. Якщо рейдер бажає якомога швидше продати майно, – блокуйте цей процес всіма доступними засобами. Зокрема, розголосом кримінального походження майна у нового власника. Адже будь-який розумний покупець утримається від купівлі вочевидь спірного майна.

Якщо рейдер намагається захопити та експлуатувати ресурс (офіс, територію, завод чи сільськогосподарські землі), зашкодьте цьому будь-яким чином. Наприклад, фізично утримуйте приміщення, не допускайте техніку, блокуйте бізнес-процеси. Треба буде утримувати армію громадських активістів, працівників підприємства, але лише так можна зупинити наступну стадію рейдерського захоплення – отримання прибутку коштом захопленого майна.

Адже відразу після захоплення рейдер починає живитися коштом захопленої території та її ресурсів. Зазвичай рейдери вкладають всі наявні ресурси, зокрема гроші, на стадії захоплення. Тому, якщо їм не вдасться поповнити бюджет коштом захопленого, атака може захлинутися.

Фізично утримуючи майно, не даючи рейдеру використовувати його, власник майна вже може відкрити “юридичний фронт”, знаходячись при цьому у значно кращому положенні, ніж рейдер. Якщо фізична атака припиниться і перейде в юридичну площину, перемога стане питанням часу.

Якщо ви переймаєтеся через свою власність, прагнете зберегти своє майно, — покладайтеся на власні сили, об’єднуйтеся з іншими власниками, створюйте загони самооборони та “брякайте зброєю”. І рейдер, оцінивши рівень організованого спротиву, піде шукати іншої здобичі — тих, хто не пристає до самозахисту, тих, у кого “хата скраю”.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *