Україна-Китай: нові можливості, спільні підприємства та взаємні інвестиції

Китайська народна республіка вже п’ятий рік поспіль стає другим за обсягом торговельним партнером України. Інвестиції Піднебесної до нашої країни сягнули понад $7 млрд. Україна активно працює над збільшенням кількості товарів для китайських користувачів – чимало українських підприємств уже пройшли перевірку на відповідність стандартам КНР

Окрім нарощення експорту в пріоритеті також і відкриття спільних підприємств та взаємні інвестиції.  Можливості поглиблення торгових відносин та нові галузі для інвестицій обговорювали 9 жовтня на Першому українсько-китайському форумі з економічного співробітництва.

“Один пояс — один шлях”

У 2013 році Китайська народна республіка оголосила про створення нової торговельно-економічної ініціативи «Один пояс — один шлях». У межах цього проекту передбачаються колосальні інвестиції, що можуть сягнути від $2 до $3,5 трлн й охопити 60 країн світу.

Стартують і нові логістичні проекти. Це може створити нову модель міжнародного співробітництва та зміцнити зв’язки між Піднебесною й Старим світом.

Чому Україні вигідно співпрацювати в межах цієї ініціативи? Передусім, це може залучити інвестування до перспективних вітчизняних проектів. Що, своєю чергою, зміцнить економіку та відкриє нові можливості для підприємців.

По-друге, традиційно Китай був найбільше зацікавлений у нашій агропродукції, а нова ініціатива допоможе  відкрити для співпраці й інші галузі нашого виробництва.

Китайський інвестор бажає працювати на українському ринку, і найкращий алгоритм для цього – ініціатива «Один пояс – один шлях». Україна може стати важливим центром взаємодії Азійського і Європейського регіонів. Китай нині інвестує понад $28 млрд у 88 країн світу, — Хе Чженьвей, генеральний секретар Китайської асоціації з розвитку підприємств за кордоном

Чим Україна вже торгує з Китаєм

Зацікавити ринок Піднебесної дуже складно, адже потужності цієї країни виробляють майже все. Однак Китай потребує аграрної продукції, і Україна, як одна з найважливіших сільськогосподарських держав Європи, постачає чимало продуктів. За п’ять останніх років агроекспорт України до Китаю зріс у 12 разів.

За оцінками експертів, наша країна використовує свій аграрний експортний потенціал лише на 7,5%. Однією з причин є те, що Китай купує в нас здебільшого сировину, а не готову продукцію. Зміна ситуації та нові пропозиції для торгівлі — завдання, яке Україні необхідно розв’язувати якнайшвидше.

Не торгівлею єдиною: про спільні підприємства та взаємні інвестиції

У вересні 2017-го Торгово-промислова палата України й Торгова рада міста Ляочен провінції Шаньдун підписали Угоду про торговельно-економічне співробітництво. Китай зацікавився чотирма українськими проектами аграрно-переробного і промислового секторів та заявив про готовність інвестиційної підтримки.
Члени китайської делегації, що прибули на Перший економічний форум готові розвивати спільні проекти та зацікавлені у взаємних інвестиціях по декількох напрямках. Це енергетика, інфраструктура, медицина, освіта, науково-технічне співробітництво та харчова промисловість.

Я працюю у чайній індустрії, тому для мене це в пріоритеті. Якщо я побачу, що українцям смакує наш чай, то відкрию тут компанію, яка буде ним займатися, — Се Хенбяо, представник компанії Wu Dang Dao Cha

Представники Китаю назвали декілька галузей, у співпраці за якими зацікавлені найбільше:

Наша мета – сприяти потенціалу реального сектора економіки, розвивати виробничу системи, створювати спільні підприємства. Пріоритетні галузі – органічні харчові продукти, кольорові метали, енергетична та хімічна промисловість, — Хе Чженьвей, генеральний секретар Китайської асоціації з розвитку підприємств за кордоном

Можливість відкриття спільних підприємств також є цікавою ініціативою. Зокрема, йдеться про енергетичні проекти.

Проте китайській стороні важливо розуміти, що інвестиційні проекти будуть успішними та що Україна готова до захисту іноземних інвестицій.

Моє найперше бажання від візиту до України  – зрозуміти, що цей  ринок є безпечним і що правова система добре налагоджена, що всі китайські інвестиції будуть захищені. Також на форумі я очікую знайти можливості для інвестицій в Україну, — Ву Сувей, представник компанії Wuka Asset Managment

Можливостей для співпраці між Україною та Китаєм безліч, і вони вигідні обом державам. Для нас це можливість залучити капітал, зміцнити економіку, відкрити нові перспективні підприємства та проекти. А КНР за допомогою України зможе зміцнити торговельні стосунки з Європою.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *