Як влаштований охоронний бізнес в Україні? Лідери, тренди та проблеми

#охорона

Тим, хто шукає охоронну компанію, доведеться зіткнутися із закритим ринком та орієнтуватися тільки на свою інтуїцію

Коротко: як влаштований ринок охорони

Crime Index Європи вказує на найвищий серед усіх держав континенту показник криміногенності саме в Україні (50,43). Індексі соціального прогресу за 2017 рік Україна тільки по двох із п’яти показників особистої безпеки людини відповідає динаміці злочинів у Європі.

За перші півроку в 2017-му зафіксовано понад 160 тисяч крадіжок. А бізнес страждає від рейдерства, коли силовим методом захоплюють майно, підприємства, склади та офіси компаній.

Тобто питання безпеки в країні виділяється на тлі інших не тільки через військовий конфлікт та зовнішні загрози. Це ще й реальна внутрішня небезпека для громадян і бізнесу.

Тим часом нас продовжує охороняти держструктура — Поліція охорони, — та комерційні структури охоронного бізнесу.

За законом, Поліція охорони – це підрозділ Національної поліції, що має право носити й використовувати зброю. Цих привілеїв не мають приватні охоронні структури, тому невеликим бізнес-компаніям легше домовитися про передачу функції реагування на виклик держохороні, ніж самостійно створювати складну систему груп реагування зі збройовою кімнатою та  місцем зберігання спецзасобів.

Невеликі охоронні компанії переходять на «пультовий» режим роботи. Вони монтують системи відеоспостереження за об’єктом і встановлюють технічні засоби контролю та передачі викликів на пульт диспетчера. Але не утримують власної групи реагування.

Цього достатньо, щоб розгорнути невеликий бізнес і задовольнити вимоги замовника, а заодно й працювати за ліцензією.

Лідери охоронного бізнесу та проблема вибору

На українському ринку охоронного бізнесу існують чотири основні структури. Найбільша — Поліція охорони. Це колишня Державна служба охорони, яка в 2016 році охороняла близько 166 тисяч об’єктів нерухомості з допомогою 50 тисяч фахівців і 750 груп реагування.

Поліції охорони приписують практично монопольне положення: вона охоплює до 30% охоронного бізнесу в країні.

«Охоронний холдинг» працює з великими промисловими підприємствами, зокрема з найбільшою промисловою групою СКМ.

Явір-2000 – великий охоронний монополіст зі 112 групами швидкого реагування в 61 населеному пункті для 35 тисяч клієнтів.

Група компаній Венбест – це 150 нарядів охорони і 2500 співробітників, які ще й створюють і впроваджують технічні засоби.

Весь ринок охоронних послуг і приватного розслідування, за даними Держстату, заробив у другому кварталі 2017 року 2,3 млрд грн. Але навіть ці дані неточні, тому що в Україні не існує офіційних даних у відкритому доступі від цих компаній.

Більшість параметрів прорахувати неможливо, оскільки ринок у тіні. А для того, щоб він став прозорим і зрозумілим для споживача, потрібні нові правила гри, — Олександр Краснопьоров, головний редактор відеожурнала Security UA

Як працюють охоронні компанії: про ліцензії та компенсації

Але кожна охоронна компанія зобов’язана виконувати ліцензійні умови, щоб нормально працювати на ринку і робити це в рамках закону. Ліцензування охоронних структур обов’язкове та діє для трьох основних видів цього бізнесу: охорони особистого майна громадян, майна юридичних осіб і людини.

Щоб охоронна компанія могла діяти від імені клієнта, захищати його особисто, його майно чи власність фірми, клієнт має підписати з нею договір і підтвердити своє право володіти або користуватися майном. Тому до таких питань краще відразу підключити юриста, фахівця з договірного права.

Головне завдання охорони — зберегти життя та майно клієнта. Вона зобов’язана запобігти правопорушенню або оперативно відреагувати, розшукати правопорушника по гарячих слідах. Охорона може використовувати спецзасоби до правопорушника.

За законом, охоронна компанія зобов’язана згідно із зазначеними в договорі умовами відшкодувати збитки, якщо крадіжка сталася через невиконання нею зобов’язань або недбале ставлення до роботи. Але інформації про те, чи працює це в реальному житті, немає:

Це таємниця за сімома печатками, тому що розкриває слабкі місця охорони. Компенсація — це клопіт перших осіб, які шукають «переконливі аргументи», щоб зам’яти конфлікт. Найчастіше замовники дають потерпілим матеріальні цінності замість украденого, зменшують вартість охорони або взагалі охороняють безкоштовно, — Олександр Краснопьоров, головний редактор відеожурнала Security UA

Нові технології охорони й тренди на ринку

Зараз в охоронному бізнесі новий тренд — перехід від постійного постового спостереження до автоматизованих систем контролю територій. Це знижує собівартість послуг та залучає більшу кількість клієнтів.

Нові технології з’являються щодня. Фізична охорона приречена. Зараз вона має попит на державних об’єктах, оскільки на «фізиці» простіше дати більш низьку ціну на тендері, а потім просто не виставляти пости охорони, — Олександр Краснопьоров, головний редактор відеожурнала Security UA

Так українська охоронна система «Арктиум» підійшла до охоронних технологій по-новому: сейсмічні системи контролюють не тільки зовнішній периметр і сигналізують про проникнення на територію підприємства, але й спостерігають за всім периметром.

Із точністю до п’яти метрів система може виявити несанкціоновану присутність. Сейсмічна система контролю працює на будь-якій поверхні (вода, ліс, щільна міська забудова).

Підбираючи свій варіант сейсмічної охорони можна обрати простий і доступний (12-13 тисяч гривень) та складний, комплексний пристрій, який може коштувати від 70 тисяч гривень.

Скільки коштують охоронні послуги

За непрямими даними, рентабельність охоронного бізнесу коливається в середньому від 0,2% до 5% і залежить від розміру компанії та спектру послуг.

Попит на охоронні послуги зростає. Але попри те, що охоронним фірмам доводиться економити на витратах з обслуговування, ціни на ці послуги досить високі.

Особиста охорона — найдорожчий вид послуг. У Поліції охорони така послуга коштує від 50 гривень на годину. Супровід охоронцем цінностей або людини коштує до 100 грн на годину.

Персональна охорона Охорона за допомогою технічних засобів Робота охоронців Система контролю доступу Охорона авто
Охоронний холдинг від 80 грн/година (охоронець) від 150-500 грн/міс. від 35 грн/год. від 35 грн/год. 350 грн/міс.
Венбест від 500 грн/міс. (з техзасобом) від 300 грн/міс. немає даних немає даних 159 грн/міс.

У тарифах не зазначена вартість підключення пристроїв сигналізації, які вимагають вкладень від 1-2 або 8-10 тисяч для невеликого об’єкта (офіс, квартира, будинок) до десятків тисяч для великих територій.

Окремі компанії пропонують послуги з технічно-інформаційної безпеки приміщень (на предмет пристроїв підслуховування та слідкування). Це вже ближче до детективної діяльності, якою охоче займалися б охоронні структури. Але до переходу до цього ще далеко.

Як обрати охоронну компанію

Звичайні запобіжні заходи — перевірити наявність ліцензії. Повний перелік ліцензій надає сайт Міністерства внутрішніх справ. Більш повну, але неофіційну версію пропонує Реєстру професійних охоронних підприємств «Право на охорону».

Важливо, щоб в охоронної компанії був стаціонарний офіс і репутація. Тобто потрібно враховувати й особисті якості керівників.

Найважливіший критерій — порядність першої особи (осіб) компанії. Всі охоронні компанії побудовані за армійським принципом: рішення приймають саме вони, — Олександр Краснопьоров, головний редактор відеожурнала Security UA

Ринок охорони наповнюється новими технологічними пропозиціями. Тож навіть великі компанії змушені переглянути підхід до роботи, щоб встояти на ринку та втримати клієнтів.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *