6 питань, які Ілон Маск ставить перед собою, перш ніж прийняти важливе рішення

#особистий досвід

Щоразу Ілон Маск задає собі ці питання, перш ніж прийняти важливе рішення у Tesla і SpaceX

Оригінал статті англійською мовою: Business Insider

Винахідник та інженер Ілон Маск успішно заснував чотири мільярдних компанії: PayPal, Solar City, SpaceX і Tesla. Для їх запуску, як і для пошуку відповіді на будь-яке складне питання, він використовує єдиний підхід, — поділився він із Нілом Штрауссом із Rolling Stone.

Ілон Маск використовує свою формулу “шести питань”, коли йому необхідно запропонувати ідею, усунути проблему або прийняти рішення про запуск нового бізнесу. Він застосовує цей процес як власну версію наукового методу.

Це науковий метод, говорить Маск: “Дуже допомагає у вирішенні складних питань”.

Він описує весь процес так:

— Поставте питання

— Зберіть максимум доказів із цього питання

— Розробіть аксіоми на основі доказів і спробуйте до кожного з них застосувати ймовірність істини

— Сформулюйте висновок, заснований на неспростовності, щоб визначити:

  • чи вірні ці аксіоми?
  • чи актуальні вони?
  • чи обов’язково вони ведуть до цього висновку?
  • і з якою ймовірністю?

Спробуйте спростувати висновок. Шукайте спростування від оточуючих, щоб ваш висновок було знищено. Якщо нікому не вдалося оскаржити ваш висновок, швидше за все, але не абсолютно точно, ви маєте рацію.

Маск використовує ці шість питань щоразу, коли йому потрібно запропонувати ідею, усунути проблему або вирішити, чи розпочати новий бізнес. Він цінує такий тип прийняття рішень, заснований на доказах, і критикує людей, які не можуть відокремити факти від почуттів.

Більшість людей дотримуються підходу “це правда, тому що я так сказав”, ділиться Маск зі Штрауссом. “Це вкрай ненауково”.

СЕО в Amazon Джефф Безос, також дотримується встановленого методу прийняття рішень. У листі акціонера від 2016 року він провів розмежування між рішеннями Типу 1 і Типу 2. Рішення Типу 1 є “причинно-наслідковими та необоротними — двері в одну сторону — і такі рішення треба приймати методично”, — зазначив Безос.

Рішення Типу 2 “є змінними, оборотними — це двері в обидві сторони”, і “їх мають швидко приймати авторитетні особистості або невеликі групи”.

Оригінал статті англійською мовою

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *