🔥 Підробка документів: що за це загрожує і як захиститися

#документи

Дізналися в адвоката про те, які документи найчастіше підробляють в Україні, що за це загрожує і як захиститися від підробок

Попит на виготовлення фальшивих документів вражає

Незважаючи на те, що українські компанії активно переходять на електронний документообіг, більшість держустанов і підприємств досі використовують паперові документи. Тому ризик підробки доручень, довідок, печаток і штампів у нашій країні залишається високим.

Фальшиві паспорти, дипломи, санітарні книжки, проїзні, посвідчення учасника бойових дій – це лише мала частка документів, які найчастіше підробляють в Україні. Здається, що в нас можна підробити практично все, було б бажання і, звичайно ж, гроші. А знайти виконавців подібного «замовлення» простіше простого, адже для того, щоб купити фальшиву довідку, атестат або права, досить знайти оголошення в мережі:

Адже тільки за минулий рік у країні при наданні послуг у сервісних центрах МВС було виявлено 300+ фактів підроблених документів.

Як і для чого підробляють документи

Законодавство України визначає, що підробленими вважаються не тільки повністю фальшиві документи (повна підробка), але й справжні документи, в які внесені будь-які зміни, що спотворюють їх зміст (часткова підробка).

Існують також різні способи підробки документів.

Повна підробка:

  • виготовлення документа або його бланка
  • внесення в документ неправдивих відомостей
  • підробка підпису особи, яка засвідчує документ
  • підробка відбитків печаток і штампів

Часткова підробка документів:

  • механічне видалення частини тексту
  • видалення тексту хімічними реактивами та різними розчинниками
  • внесення в документ нових слів, фраз або окремих знаків
  • вклейка окремих аркушів, переклеювання фотографії, заміна аркушів

І якщо з повністю фальшивими документами все зрозуміло, то вибір способу часткової підробки документа залежить від цілей зловмисника, який вирішив його підробити.

Підробка документів фігурує в шахрайських схемах, коли зловмисники шляхом обману хочуть незаконно й безоплатно заволодіти чужим майном. І не обов’язково мати при цьому рейдерське апетит. Шахраї зазіхають на квартири, будинки, землю й автомобілі.

Класичний приклад — купівля/продаж/оренда нерухомості. Зловмисники видають себе за реальних власників та інвесторів. Вони змінюють прізвище, ім’я, по-батькові, рік народження, або зберігають ці дані, але замінюють фотографію в паспорті.

Часто до підробки документів залучають «чорних» нотаріусів. Уповноважені нотаріуси або навіть ті, хто підробив ліцензію, пачками завіряють фальшиві документи. І, як наслідок, підставний продавець квартири надає покупцям повний пакет фальшивих документів. На вигляд не відрізнити від справжніх, адже проставлені нотаріальні печатки, а оформлення ніби відповідає букві закону.

Із продажем автомобілів така ж ситуація. Може здатися, що угода чесна та власник автомобіля «чистий». Але вже після покупки бажаного авто з’ясовується: автомобіль крадений, власник несправжній. Хоча в реєстрі жодного натяку на це.

Ухиляючись від сплати аліментів, змінюють відповідні листи в паспорті. Зокрема, на замінені чисті аркуші наносять підроблені відтиски штампів про реєстрацію, прописку та інші дані.

А ось підроблення статутних документів — улюблений метод рейдерів, шахраїв, які таким чином намагаються захопити певне підприємство, офіс компанії та інше майно.

Підроблюючи статутні документи, найчастіше в них вказують іншого власника, потім вносять неправдиві дані до державного реєстру юридичних осіб.

А після, часто озброєні зловмисники приходять із постановою суду або державним виконавцем на прохідну заводу або підприємства, до будівлі офісу або складу. Вони заявляють, що нібито є власниками підприємства, і про це свідчить відповідний запис у реєстрі юридичних осіб, — Катерина Коваленко, адвокат АБ «Ципін і партнери».

Що за це загрожує і кому

Українське законодавство кваліфікує підробку документів, штампів, печаток або бланків як сукупність злочинів за ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 14, частин 2, 3 або 4 ст. 190:

При цьому якщо хтось підробив документи, аби реалізувати своє дійсне право, що ґрунтується на чинному законодавстві, це все одно вважається порушенням закону за статтею 358.

У такій ситуації виникає посягання на встановлений порядок документального посвідчення фактів, які мають юридичне значення. А значить, це теж злочин, — уточнює адвокат

Незважаючи на те, що чи не кожен день у ЗМІ з’являється інформація про те, що поліція зловила чергову злочинну групу по підробці документів, це не зупиняє інших активно займатися подібним промислом.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Можливо, причина в тому, що ця послуга не лише високооплачувана, але й дуже затребувана. Але ж чимало з них не замислюються, що звернувшись до подібних спритників і купивши в них фальшивий документ, вони самі стають порушниками закону.

А все тому, що стаття 358 Кримінального кодексу визначає, що злочин вважається вчиненим у разі:

  • підроблення посвідчення або іншого документа (внесення змін до нього)
  • збуту підробленого документа
  • виготовлення підробленої печатки, штампа
  • збуту штампа й печатки
  • використання завідомо підробленого документа

Тобто відповідальність несе як людина або група людей, які виготовили документ, так і той, хто його купив у них і використовує.

Щодо покарання, то згідно з цією ж статтею, за подібні дії карають штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Якщо порушник підробив документи повторно, його очікує обмеження волі на строк до 5-ти років або позбавлення волі на той самий строк.

До посадових осіб не менш суворе ставлення. Якщо така особа умисно підробила документи, їй загрожує кримінальна відповідальність. Це штраф до 50-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до трьох років, із позбавленням обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як убезпечити себе від підроблених документів

Збираєтеся купити квартиру й уже підшукали варіант? Не поспішайте нести гроші забудовникові або продавцю. Перевірте, чи дійсно він ним є, чи є в нього документи на підтвердження цього. Перевірте достовірність цих документів і достовірність даних.

Репутація інвестора — ще один сигнал про те, чи варто купувати в нього нерухомість. Почніть із найменшого. Почитайте відгуки покупців, пошукайте статті в ЗМІ про те, чи фігурувала компанія-забудовник у підозрілих фінансових розборах, справах про банкрутство.

Якщо ви підозрюєте, що документи можуть бути фальшивими, застосуйте простий алгоритм дій:

  1. Перевірте продавця
  2. Перевірте нотаріуса
  3. Перевірте документи
  4. Перевірте власника
  5. Читайте все, що підписуєте

Зіткнутися з фальшивими документами в повсякденному житті або професійній діяльності може кожен. Як же визначити їх справжність? Це важко, але все-таки можливо.

По-перше, зверніться до фахівця. Досвідчені юристи знають слабкі місця документів і те, як і де їх можна перевірити. По-друге, якщо у вас є серйозні підстави вважати, що документ явно підроблений, звертайтеся до правоохоронних органів. Може з’ясуватися, що ви не єдиний, хто постраждав від дій шахраїв. У таких випадках складають колективний позов і шанс виграти справу зростає.

Купуючи нерухомість, замовляючи певні послуги або підписуючи важливий договір з партнером, ви завжди ризикуєте опинитися в лапах шахраїв.

Саме тому в таких важливих питаннях краще перестрахуватися й звернутися до досвідченого юриста або адвоката, який перевірить потрібні документи на їх законність та достовірність, — Катерина Коваленко, адвокат АБ «Ципін і партнери»

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *