Сусід будує новий будинок: скільки метрів має бути до межі?   

#земля

Часто причинами сварок між сусідами стають споруди й насадження на межі ділянки або занадто близько до неї. Запитали в юриста про те, що призводить до судової тяганини та як уникнути зайвих хвилювань і фінансових втрат через суперечки із сусідами

Де можна будувати?

Вітчизняне законодавство визначає очевидну істину: власники та землекористувачі земельних ділянок мають дотримуватися вимог добросусідства. Тобто бути в нормальних відносинах із сусідами, згідно із Земельним кодексом України, значить обирати способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, коли сусіди зазнають якнайменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо):

Стаття 103 Земельного кодексу України

Водночас на законодавчому рівні досі не визначено точні нормативи відступу між будинками у приватному секторі. А для того, щоб уточнити, де можна побудувати будинок, треба звернутися до сільської, селищної або міської ради, за якою закріплена земельна ділянка. Саме органи місцевого самоврядування затверджують норми для індивідуального будівництва у конкретному місті або селищі.

У вересні 2018 року країна заживе за новими державними будівельними нормами. Згідно з ними, відстань від межі суміжної ділянки до стіни житлового будинку або господарської споруди має становити не менше одного метра. А конструкції будинків і споруд, що виступають, — не перетинати межі сусідніх ділянок.

Власники земельних ділянок, які нехтуватимуть правилами, ризикують понести фінансові витрати, – розповідає юрист адвокатського бюро «Ципін і партнери» Тетяна Журавель

Ті, хто будує будинок, мають зробити все можливе, щоб запобігти стіканню атмосферних опадів з покрівлі та карнизу будинку на територію земельних ділянок своїх сусідів.

Якщо за межею є сусідська забудова, потрібно також керуватися протипожежними та санітарними нормами. Так, згідно із санітарними нормами, дворові вбиральні треба розташовувати не ближче п’ятнадцяти метрів від житлового будинку й літньої кухні, а від питного колодязя – за 20 метрів, – юрист

Існують певні вимоги й щодо огорожі, а саме — її висоти, конструкції та матеріалу. Такі вимоги встановлюють місцеві правила забудови. Зазвичай огорожа має проходити по межі й не повинна створювати перешкод для використання за призначенням сусідської земельної ділянки, наприклад, затінювати її.

А що з деревами та іншими насадженнями?

За словами юриста, гілки дерев та кущів не мають перетинати меж сусідніх ділянок. Якщо корені й гілки ваших дерев таки проникли на сусідську земельну ділянку, її власники мають право позбутися коренів дерев і кущів, які їм заважають.

Кому належать споруди та дерева, що знаходяться на межі?

У Земельному кодексі визначено, що зазвичай сусіди використовують межові споруди спільно. Якщо ж власник однієї ділянки забажає ліквідувати спільну межову споруду, без згоди іншого сусіда він цього зробити не зможе:

Стаття 108 і 109 Земельного кодексу

Мені заважає сусідська будівля / дерево. Що робити?

Спори щодо незаконного розміщення споруд або насаджень вирішують органи місцевого самоврядування. Якщо не бажаєте давати розголосу суперечки із сусідами, зверніться до нього з пропозицією вирішити спір мирно. 

Відповідно до пункту 10 Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності та на присадибній ділянці, здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості, – Тетяна Журавель

У зазначеному вище Порядку передбачені й підстави, за яких можна видаляти зелені насадження. Однією з таких підстав є необхідність відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, яке затінюють дерева.

Якщо досягти порозуміння із сусідами не вдалося, варто звертатися з позовом до суду. Це може зобов’язати сусідів зрізати дерева й кущі, якщо, наприклад, їх корені проникають на вашу земельну ділянку, – підсумовує юрист

Добре, якщо вдасться знайти компроміс із сусідами та розійтися мирно. Але коли доходить до суду, земельні спори стають одними з найскладніших. Тож аби відстояти свої інтереси та права, краще заручитися підтримкою фахівця. Досвідчений адвокат або юрист допоможе правильно скласти позовну заяву, зібрати необхідні докази й чітко аргументувати ваші вимоги до недбалого сусіда.

Матеріал підготовлено за інформаційної підтримки фахівців із земельного права, адвокатів та юристів АБ «Ципін і партнери».

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *