Суд зобов’язав ДБР з’ясувати, чи «покриває» антикорупційна прокуратура Кузьмінську

#розслідування

7 липня Шевченківський районний суд зобов’язав Державне бюро розслідувань негайно внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення за заявою ПАТ «Черкасиобленерго».

Енергетики запевняють – Світлана Кузьмінська, яку підозрюють в розкраданні обленерго та сумнівних оборудках з черкаськими ГЕС, знайшла прихисток за спинами працівників антикорупційної прокуратури.

За словами представників «Черкасиобленерго», наразі САП намагається всупереч закону вступити в справи, що слухаються в Північному апеляційному господарському суді про оскарження мирових угод щодо сплати боргу ПАТ «Азот» перед ПАТ «ЧОЕ». Подібні дії прокурорів можуть вказувати на їхню заангажованість та неприхований інтерес у цій справі.

А тепер докладніше.

Раніше ми розповідали, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура України заявила, що розпочала слідство щодо нинішнього керівництва «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот». Мовляв, коли вони підписували мирові угоди про сплату боргу, перевищили свої службові повноваження. Цікаво, що сталося це відразу після зустрічі одіозного очільника САП Назара Холодницького та колишнього власника компанії «Енергомережа» Дмитра Крючкова — фігуранта злочинних схем з розкрадання міль’ярдів гривень декількох обленерго країни.

Черкаські енергетики спростовують безпідставні закиди на свою адресу та запевняють — усе вказує на те, що правоохоронці виконують замовлення зацікавлених осіб, мета якого — довести підприємство до банкрутства та за безцінь віддати його в приватні руки одного з енергетичних олігархів.

Відомо, що через сумнівні оборудки Кузьмінської і Ко «Черкасиобленерго», що було одним із найуспішніших підприємств регіону, опинилося на межі краху. Докладніше про це можна прочитати тут. Але в 2017 році акціонери обрали нового керівника — Олега Самчука. Він переконав колектив припинити страйки, за короткий час зумів перезавантажити роботу підприємства. Та найголовніше — новим керівництвом було розроблено та підписано мирову угоду з ПАТ «Азот» про сплату боргу, за якою лише за два місяці поточного року «Азот» перерахував «Черкасиобленерго» 18,8 млн грн. Таким чином, підприємство, яке було доведене до занепаду, почало не тільки впевнено підводитися з колін, а ще й виплачувати борги.

Найвірогідніше, це не входило в плани колишнього керівництва «Черкасиобленерго», а тому воно вирішило задіяти підконтрольні державні структури, щоб цьому завадити. І, схоже, з радістю погодилася підіграти олігархам антикорупційна прокуратура.

Скоріше за все, в кулуарах домовившись про «вигідні умови співпраці», Холодницький та Крючков вирішили вигадати будь-яку причину, за якою можна було б «усунути» незручного для себе нового керівника «Черкасиобленерго», і єдине, що їм спало на думку – це визнати неправомірними нещодавно підписані мирові угоди між підприємствами та звинуватити керівництво «Черкасиобленерго» у неіснуючих зловживаннях.

Тож виходить, що не дивлячись на суспільний резонанс навколо цієї історії, особи, які мало не довели підприємство до банкрутства, не лише не покарані, а й подовжують здійснювати свої оборудки? 

Енергетики сподіваються, що рішення Шевченківського суду змусить працівників ДБР згадати про свої обов’язки та розслідувати можливу причетність прокурорів до олігархів, які атакують «Черкасиобленерго».

Не дивлячись на можливу політичну заангажованість правоохоронних органів та неприхований інтерес політичних діячів у цій справі, трудовий колектив підприємства впевнений – перемога за ними. Люди згуртувалися і готові захищатися, тому що на кону не лише їхнє рідне підприємство, а їхня честь та гідність.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *