Чи може електронне листування бути доказом в суді?

#поради юриста

Ви уклали угоду з контрагентом, поставили йому товар, а він відмовляється його оплачувати? Така ситуація не рідкість. Добре, якщо ви встигли підписати акт прийому-передачі товару, і опонент не оспорює свій підпис на акті. А якщо ні?

Ми запитали адвоката АБ «Ципін і партнери» Марину Суткович, як у такому випадку довести свою правоту і чи може електронне листування бути доказом в суді.

Марина Суткович розповідає, що саме в електронному листуванні сторони часто погоджують всі особливості товарів, робіт, послуг, обговорють логістику. Крім цього, замовник конкретизує свої бажання, висуває зауваження і найголовніше – у листуванні фіксуються обіцянки боржника заплатити.

Верховний Суд в одній із своїх позицій від 27.11.2018 констатував, що «обмін сторонами інформацією при виконанні договірних зобов’язань шляхом надіслання електронних листів уже давно став частиною ділових звичаїв в Україні», а також «…здійснення електронної переписки як усталеного звичаю ділового обороту в Україні, що не вимагає договірного врегулювання та визнається цивільним звичаєм за статтею 7 ЦК України», – зазначає адвокат

Водночас Марина Суткович наголошує, що не все так просто. Для того, щоб використати електронне листування як доказ, потрібно підготувати правильне підґрунтя в договорі з вашим контрагентом.

Так, процесуальні кодекси України передбачають, що документи, як докази, можуть подаватися до суду в електронній або паперовій формі. При цьому електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій цифровим підписом. 

На практиці частіше подаються просто роздруківки без цифрового підпису.

Адвокат вашого опонента може сказати:

  • що вони не отримували від вашої компанії таких електронних листів і ви не зможете довести протилежне
  • листи, які відправлялись опонентом, насправді ним не відправлялись, а ви не зможете ідентифікувати особу відправника та кому належить аккаунт
  • працівник, з яким ви вели переписку, взагалі не працевлаштований в цій компанії офіційно
  • роздруківки, які ви надали, створені в графічному редакторі і є обманом

Найчастіше роздруківки допомагають тільки в тому випадку, коли опонент не заперечує, що така переписка велась.

За відсутності чіткої правової позиції щодо електронних доказів, суди починають керуватись своїм власним розсудом залежно від конкретних обставин справи, а як відомо, скільки людей, стільки й думок. Така ситуація не сприяє правовій визначеності. Тож для того, щоб убезпечити себе від сюрпризів, складаючи договір, треба приділити належну увагу закріпленню офіційного листування в вашому договорі, – наголошує адвокат

Тож як надати юридичну силу електронним листам?

Перший варіант – використовувати цифровий підпис при листуванні. Проте, цей варіант не має значної популярності і в господарській діяльності використовується не часто.

Другий варіант – в договорі потрібно вказати, що електронна переписка вважається офіційним документом і у випадку розгляду спорів в суді визнається достатніми доказами.

Обов’язково чітко пропишіть в договорі конкретні адреси електронних скриньок, які будуть використатись для офіційного листування впродовж виконання договору, – підсумовує адвокат

Пам’ятайте, грамотно складений договір – запорука успішного та безпечного ведення бізнесу. Тому краще не ризикувати і звернутися до досвідчених юристів, які допоможуть вам в цьому.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *