Чотири способи захистити свої телефони від кібератак PROMOTED

#реклама

Все більше користувачів глобальної мережі стають жертвами кіберзлочинців. Шахраї отримують бажану інформації незвичним способом – через наші смартфони. Як же вберегтися?

Сумісно з магазином shop.kyivstar.ua ми розповімо про основні правила, котрих потрібно дотримуватися, аби не стати «здобиччю» інтернет-шахраїв.

Перевірені мережі Wi-Fi

Більшість людей у громадських місцях під’єднують телефони до відкритої мережі Wi-Fi. Але загальнодоступні Wi-Fi-мережі часто використовують кіберзлочинці для отримання конфіденційної інформації з підключених пристроїв. Наприклад, паролів від онлайн-банкінгу.

У готелях та деяких громадських місцях діють протоколи безпеки, тобто мережа захищена. А от безкоштовний громадський Wi-Fi у торгових центрах, кафе, аеропортах і парках небезпечніший, ним потрібно користуватися обережно. Зокрема, у громадському місці, краще відключити Wi-Fi або використовувати його через VPN, котрий перенаправляє мережевий трафік через зашифроване (захищене) з’єднання. Особливо під час введення паролю до поштової скриньки тощо.

Двофакторна аутентифікація

Щоб безпечно використовувати смартфон, потрібно скористатися всіма можливими засобами безпеки. Двофакторна аутентифікація є надійним бар’єром, котрий запобігає незаконному доступу до ваших особистих даних та інформації. Більшість людей не використовують цю функцію, оскільки вона вимагає додаткового кроку для перевірки за кодом в SMS, за телефоном тощо.

Зараз, завдяки технології використання біометричних даних Touch ID, Face ID й опцій збереження пароля, ця функція стала простішою у використанні. Тому радимо все ж таки її увімкнути.

Завантаження додатків з перевірених джерел та їхнє вчасне оновлення

Вкрай важливо завантажувати додатки тільки з надійних джерел. Власники iPhone краще захищені від неліцензійного ПО, стандарти в Android не такі високі. Телефон Android дозволяє встановлювати додатки з різних джерел, з будь-яких сайтів, і люди стають жертвами кібератак через підозрілі програми. 

Найкращий спосіб уникнути цього – завантажувати додатки, дозволені App Store, на iPhone та Play Market – на Android. Тільки у цьому разі варто надавати їм доступ до фотогалереї, мікрофону, місця знаходження тощо.

Також більшість людей відкладають оновлення операційної системи й додатків. Але затримка оновлення надовго ставить під загрозу функції безпеки програми. Розробники намагаються не відставати від хакерів й постійно оновлюють програмне забезпечення з урахуванням «дірок», котрі призвели до зламу. Потрібно регулярно оновлювати додатки, операційну систему та завантажувати їх якомога швидше після випуску, щоб зберегти дані в безпеці.

Ігнорування спаму

Найбільш поширений спосіб, котрий хакери використовують для обходу протоколу безпеки – це злам поштової скриньки. Слід уникати підозрілих листів й помічати їх як спам. Зокрема, у мобільному додатку Gmail є технічна можливість заблокувати певного відправника та поскаржитися на фішинг.

Фішинг – це різновид інтернет-шахрайства, масове розсилання листів з метою одержання чужих логінів та паролів. 

Листи можуть містити віруси, які шкодять ПО на смартфоні та цуплять важливу інформацію. Ніколи не переходьте за посиланнями у листах від невідомих відправників і тим паче не вводьте свої персональні дані.

Переважну більшість проблем з безпекою створюють самі люди. Все, що від вас вимагається – обережно поводити себе в інтернеті та не забувати регулярно оновлювати систему й антивірусні програми. Тоді ймовірність того, що ви станете жертвою кібератаки, істотно зменшується.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *