Як харчуватися під час пандемії коронавірусу: поради експертів

#коронавірус

Розібралися, які продукти харчування допоможуть зміцнити імунітет і захиститися від вірусних захворювань — зокрема, від атакуючого весь світ коронавірусу

Усі медики сходяться на думці, що хороший імунітет може допомогти не захворіти вірусними чи бактеріальними захворюваннями або перенести їх в більш легкій формі. За імунітет найбільше відповідає кишечник, тому саме правильне і збалансоване харчування — запорука стійкості організму до різних вірусів.

То які ж продукти слід включити в раціон, щоб зміцнити своє здоров’я?

Експерт зі здорового харчування Брайан Кейтман пише, що найкращий спосіб захистити свій організм від будь-яких вірусів — це скласти правильну дієту. Вона повинна включати достатню кількість поживних речовин, вітамінів і мінералів, включаючи групи С, D, а також В6, В12, цинк, мідь, залізо, необхідні амінокислоти і незамінні жирні кислоти. За його словами, джерелами вітамінів A, C, B і E, а також цинку, селену і міді, які добре захищають організм від патогенів, є фрукти і листяні овочі.

Засновник компанії Trive FNC, яка надає послуги функціонального харчування, Магда Прадан також радить в цей період збільшити в своєму раціоні кількість продуктів природного походження. Крім продуктів, які містять кальцій, за словами експерта, зміцнити імунітет допоможуть чебрець і ехінацея. Біологи з Університету Мена довели, що споживання фруктів і рослинних продуктів, що містять поліфеноли, дозволяють знизити запальні процеси в організмі і запобігти імунну дисфункцію. Найвідоміші джерела поліфенолів — чорний чай, шоколад, оливки, трави і спеції, горіхи, яблука, цитрусові, боби і т. д.

Дієтологи також рекомендують особливу увагу приділити овочам. Вибір овочів в ранній весняний період дуже обмежений, але слід пам’ятати, що вибирати потрібно тільки ті овочі, в яких ви впевнені. Несезонні овочі, вирощені в теплицях на нітратах, більше нашкодять, ніж принесуть користь. Тому краще вживати овочі заморожені.

Найкорисніші овочі для зміцнення імунітету — буряк, брокколі, чорна редька, морква, цвітна капуста.

За словами професора Медичної школи Кінгс-коледжу Лондона Тома Сандерса, вже давно відомо, що люди, які споживають велику кількість овочів і фруктів, живуть набагато довше тих, хто їх їсть мало. 

Не варто також забувати про заморожені ягоди. Концентрація мікроелементів, які володіють імуномоделюючим ефектом, в них просто зашкалює. Найкраще їсти чорницю, малину, чорну смородину, вишню, виноград.

Якщо говорити про білки, то та ж Магда Прадан рекомендує особливу увагу приділяти споживанню риби і квасолі. Щоб допомогти організму боротися з застудами і сезонними захворюваннями, рекомендується споживати рибу не рідше двох разів на тиждень.

Як засіб для підняття імунітету також використовують гриб шиітаке. Він містить речовини, які знищують практично будь-яку вірусну мікрофлору.

Ще один продукт, на який дієтологи рекомендують звернути зараз увагу, це овес. Як і інші багаті бета-глюканами злаки, овес зміцнює імунітет. Дослідження показали, що бета-глюкани діють як імуномодулятори і допомагають збалансувати імунну систему. З круп найбільш корисні гречка і вівсянка.

У період зміцнення імунітету спробуйте готувати страви із застосуванням таких масел, як горіхове, гарбузове, виноградне. Вони дуже багаті на “Омега-3”. Експерти також радять пити в цей період побільше рідини. Але не варто насильно заливати в себе воду літрами, якщо пити не хочеться, адже це може призвести до проблем з нирками.

Що стосується ефективності часнику в боротьбі з коронавірусом, про що зараз багато пишуть в інтернеті, то це тільки міф. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначають, часник дійсно корисний для здоров’я, але його ефективність як засіб профілактики і боротьби з коронавірусом не підтверджена. Тому не вірте всьому, що пишуть в інтернеті. Ставтеся критично до будь-якої інформації і довіряйте тільки авторитетним джерелам і спеціалістам.

Наостанок відзначимо. Зміцнення імунітету — це дійсно вкрай важливо. Але всі ваші зусилля будуть зведені нанівець, якщо ви не будете дотримуватися основних правил поведінки під час карантину. Працюйте віддалено, поменше контактуйте з людьми, подбайте, щоб ваші близькі зробили те ж саме — тільки в такому випадку у коронавірусу не залишиться ніяких шансів до вас дістатися.

Будьте здорові! 🙂 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *