Карантин: як правильно організувати роботу вдома?

#коронавірус

Зібрали типові помилки організації роботи вдома і способи боротьби з ними

Робота з ноутбуком у ліжку

Крім небезпеки для хребта, є й інші мінуси роботи в ліжку — наприклад, складності зі зосередженістю на завданнях. Автор книги “Як не збожеволіти, працюючи з дому, і ще 103 поради для творчих людей ” Адам Куртс розповідає, що якщо робоча зона і зона відпочинку — це одне і те ж місце, то в підсумку страждає і якість роботи, і якість сну. Тому він радить обов’язково виділити для роботи окрему кімнату або хоча б куточок.

Працюйте за столом. Лікарі запевняють, що максимально правильне розташування ноутбука — на відстані витягнутої руки. Розташуйте монітор навпроти особи, щоб очі дивилися трохи вниз — це природне положення для них, при якому навантаження мінімальна. Верхня точка екрану повинна бути трохи нижче рівня очей, а екран – злегка нахилений від вас.

Навколо вас бардак

У своїй книзі «Повний порядок: щотижневий план боротьби з хаосом на роботі, вдома і в голові» Реджина Лідс рекомендує особливу увагу приділяти чистоті робочого місця. Вона впевнена, що бардак в будинку призводить до хаосу в думках і заважає бути ефективним. В її книзі зібрані поради про те, як позбутися від усього зайвого і стати максимально продуктивним на роботі і в житті. Кому це цікаво – рекомендуємо прочитати.

А поки постарайтеся прибрати все зайве з тимчасового робочого столу і створіть собі комфортні умови. Тоді ви не будете відволікатися і зможете повністю присвятити себе творчості.

Відсутність фізичної активності

Вчені довели, що люди, які весь день проводять сидячи, вмирають раніше. Тим не менш, багато хто продовжує ігнорувати прості рекомендації фахівців і не робить маленьких перерв під час роботи для легкої фізичної активності. Не варто забувати, що зараз ми і так знаходимося в умовах обмеженого пересування, тому ігнорування цих рекомендацій може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема, зайву вагу.

Прямо зараз встаньте і акуратно поверніть голову в різні боки. Так ви знімите навантаження з шиї. Стоячи, опустіть руки вниз, поверніть долоні назад. Потім відведіть витягнуті руки назад і вгору, затримайте на кілька хвилин і опустіть. Повторіть кілька разів. Тепер станьте позаду стільця, тримаючись руками за спинку (або біля стіни, тримаючись за неї) і повільно встаньте на носочки, потім обережно опустіть п’яти на підлогу. Повторіть 10-20 разів для початку. Це ідеальна вправа для того, щоб розігнати потік крові по судинах.

Якщо кожні дві години ви будете робити перерву хоча б на пару хвилин — ваше тіло буде відчувати себе прекрасно і повним сил.

Наднавантаження на очі

Синдром сухого ока — це не жарти. Деяким людям щастить відбутися легким дискомфортом, а хтось через неправильну роботу за комп’ютером отримує серйозні проблеми із зором.

Як цього уникнути? Робіть гімнастику для очей, користуйтеся спеціальними краплями, регулюйте яскравість на ноутбуці і телефоні.

Їжа за робочим столом

Коли ти дуже захоплений проектом, складно змусити себе відволіктися на те, щоб нормально поїсти і не дивитися в монітор. Але цим не можна нехтувати. Навіть якщо у вас дуже багато роботи, виділіть 15 хвилин і поїжте на кухні. В іншому випадку, ви ризикуєте з’їсти більше, ніж вам необхідно.

Контролюйте, що ви їсте, і розплануйте своє меню: важливо нормально харчуватися, а не постійно під’їдати. Здорове і повноцінне харчування під час пандемії — це критично важливо, адже сильний імунітет — найкращий захист від вірусів.

Обов’язково спробуйте застосувати ці прості поради на практиці. Організуйте робоче місце вдома правильно, і працювати стане набагато приємніше 🙂

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *