Як контролюватимуть грошові перекази українців?

#грошові перекази

Від 28 квітня в Україні запрацюють оновлені вимоги під проведення фінансових операцій

Зокрема, якщо здійснювати перекази на суму від 5 тисяч гривень, клієнтам потрібно пройти обов’язкову ідентифікацію. Тобто, переказати або зі своєї картки, або підтвердити свою особистість в терміналі за допомогою картки чи паспорту.

Про це заявила перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова. 

Кого зачеплять зміни?

За словами Катерини Рожкової, закон впроваджує ризик-орієнтований підхід у роботі з клієнтами, внаслідок чого більш прискіпливо будуть перевірятися саме високоризикові клієнти:

Наприклад, йдеться про політиків чи олігархів, тобто тих, хто може проводити операції на великі суми,– пояснила Рожкова

Вона додала, що операції звичайних людей – студентів, пенсіонерів, клієнтів в межах зарплатного проекту та «білого» бізнесу, що платить податки – перевірятимуть менше. У цьому просто немає сенсу. 

Адже ризиків, що всі перераховані займаються відмиванням грошей немає. 95% банківських клієнтів належать саме до низькоризикової категорії”, – зауважила перший заступник глави Нацбанку

Закон збільшує граничний поріг операцій обов’язкового фінмоніторингу. Так, раніше банки в обов’язковому порядку повідомляли Держфінмоніторинг про всі операції від 150 тис грн, а серед підстав для цього було 17 ознак. Закон збільшує граничний поріг суми до 400 тис грн та зменшує список ознак операцій – тепер їх всього чотири.

Звітувати потрібно про такі операції: готівка; переказ коштів за кордон; операції політиків; операції клієнтів з держав, які працюють “в антилегалізаційній сфері”, як, наприклад, Північна Корея. Це все дасть змогу легше дихати бізнесу та банківським клієнтам, – розповіла  Рожкова

Перший заступник глави НБУ пояснила, що закон розширює вимоги до ідентифікації тих, хто робить переказ грошових коштів (але, що важливо, це не стосується переказів грошей з карти на карту, адже банківська карта – це вже ідентифікований продукт, і банк має інформацію про власників карток).

Йдеться переважно про перекази без відкриття рахунку – наприклад, поповнення рахунку через термінал. Тобто якщо ви будете поповнювати рахунок через термінал на суму 5 тис грн і більше, потрібна ваша ідентифікація. Як? Або шляхом використання банківської картки, або шляхом використання закордонного паспорту, або будь-якого ID-документу. Термінали до кінця року будуть облаштовані спеціальними пристроями, які будуть сканувати інформацію про Вас і таким чином Вас ідентифікувати. До кінця року все буде працювати в звичайному режимі. Але ці правила не стосуються: оплати комунальних послуг, сплати податків та інших обов’язкових державних платежів, оплати товарів чи послуг, поповнення кредитних карток до 30 тис грн. У цьому випадку ідентифікація не буде потрібна, – наголосила перший заступник глави НБУ

Також вона зазначила, що новий закон дає суттєву перевагу клієнтам банків для здійснення дистанційної ідентифікації. Адже тепер, щоб відкрити рахунок у банку, не потрібно йти у відділення. Засвідчити свою особу ви тепер можете або через відеозв’язок, або через систему BankID.

У підсумку: якщо ви сумлінний клієнт та не проводите незаконних операцій, то зміни вас ніяк на зачеплять. Навпаки ви отримаєте додаткові переваги, такі як дистанційна ідентифікація, – резюмувала Катерина Рожкова

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *