Коронавірус та ішемічна хвороба серця: поради від експертів

#здоров'я

Рекомендації для пацієнтів з ішемічною хворобою серця та гіпертонічною хворобою

Наявність ішемічної хвороби серця (ІХС) може підвищувати ризик заразитися коронавірусом. Якщо Ви захворієте, коронаровірусна інфекція буде протікати більш тяжко, з більшою кількістю ускладнень, таких як пневмонія, серцева недостатність і смерть. Необхідно пам’ятати, що у разі зараження всі хворі на ІХС мають високий ризик розвитку ускладнень коронавірусної інфекції, а деякі пацієнти навіть особливо високий ризик ускладнень:

  • хворі на ІХС у віці старше 70 років;
  • хворі на ІХС з захворюваннями легень (хронічне обструктивне захворювання легень або бронхіальна астма) або хронічною хворобою нирок;
  • хворі з частими нападами стенокардії та, відповідно,  частим вживанням нітрогліцерину;
  • хворі з серцевою недостатністю, особливо якщо вона обмежує повсякденне життя або на протязі останнього року пацієнти проходили стаціонарне лікування з приводу серцевої недостатності.

Тому Ви повинні особливо суворо дотримуватись запобіжних заходів, які застосовуються зараз для всіх:

  • залишайтесь вдома, якщо можливо;
  • уникайте контактів з тими, хто має симптоми грипу чи застуди (підвищення температури, кашель);
  • уникайте необов’язкового користування громадським транспортом;
  • уникайте натовпу, скупчення людей особливо в погано провітрюваних приміщеннях;
  • часто мийте руки водою з милом не менше 20 секунд, особливо після висмаркування носа, кашлю або чхання, після перебування у громадському місці, включаючи громадський транспорт, ринки та культові місця, після дотику до поверхонь за межами дому, у тому числі до грошей. Якщо мило та вода недоступні, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, що містить принаймні 60% спирту;
  • чистіть і дезінфікуйте свій дім: практикуйте регулярне прибирання часто доторканих поверхонь (наприклад: столи, дверні ручки, вимикачі світла, ручки, столи, туалети, крани, мийки та мобільні телефони);
  • при кашлі чи чханні прикривайте рот і ніс згином ліктям або серветкою, негайно викидайте використану серветку та мийте руки;
  • не торкайтеся обличчя (рота, носа, очей) немитими руками;
  • наскільки це можливо, не торкайтеся поверхонь із високою частотою доторкання у громадських місцях – кнопок ліфта, ручок дверей, поручнів. Використовуйте тканину або рукав, щоб прикрити руку чи палець, якщо потрібно до чогось доторкнутися;
  • підтримуйте соціальну дистанцію: не потискайте руки, не обіймайте та не цілуйте інших людей, не діліться їжею, посудом, чашками та рушниками;
  • обмежте близькі контакти з людьми – тримайте дистанцію не менше 1,5-2 метри;
  • не приймайте вдома більш 2 відвідувачів одночасно і просіть відвідувачів правильно вимити руки.

Переконайтесь, що у Вас є номер телефону для звернення до кардіолога. Тим, хто не має налагоджених стосунків з кардіологічною службою, необхідно знати телефон сімейного лікаря або поліклініки.

Якщо Ваш стан стабільно задовільний, необхідно мінімізувати планові, несуттєві, неургентні візити до лікаря, замінивши їх спілкуванням по телефону. Це допоможе обмежити можливе контактування з іншими, у кого може бути вірус.

Приймайте всі свої ліки, як призначено лікарем. Запасіться призначеними лікарськими препаратами. Припинення прийому ліків може бути небезпечним і може погіршити Ваш стан. Не змінюйте ліки чи лікування, не поговоривши попередньо зі лікарем. Ретельно дотримуйтесь схем лікування супутніх хронічних захворювань, включаючи кращий контроль глікемії або артеріального тиску.

Зверніться до свого сімейного лікаря щоб поцікавитися, які додаткові ліки необхідно під мати рукою, якщо Вам потрібно тривалий час залишатися вдома. Будьте впевнені, що у Вас є ліки та медичні засоби для лікування лихоманки та інших симптомів. Більшість людей зможуть одужати від коронавірусної інфекції в домашніх умовах.

Переконайтесь, що у Вас є основне медичне обладнання, наприклад, термометр, апарат для вимірювання артеріального тиску, глюкометр (у разі наявності цукрового діабету).

Складіть спільний план із сім’єю, друзями та сусідами, що робити, якщо вам стає погано.

Уважно стежте за своїм станом і появою ознак та симптомів, характерних для коронавірусної інфекції, включаючи температуру понад 37,8 градусів, утруднене дихання, кашель. Нежить зустрічається набагато рідше і швидше є ознакою застуди або алергії. Якщо у Вас з’явились симптоми коронавірусу Вам слід самоізолюватись. Негайно зателефонуйте лікарю та повідомте родичів про ці симптоми, які проте не обов’язково потребують невідкладної допомоги. Ознаки небезпеки включають загострення задишки, біль у грудях, сплутаність свідомості або сонливість і синюваті губи. Якщо який-небудь з цих симптомів розвивається, зателефонуйте до служби швидкої допомоги.

Якщо у Вас бувають напади стенокардії, слід пам’ятати, що напад, який триває більш ніж 20 хвилин, може бути ознакою інфаркту міокарда! Тому у випадку, коли біль у грудях триває понад 20 хвилин і не проходить після прийому 3-х таблеток нітрогліцерину, потрібно негайно викликати швидку медичну допомогу незалежно від того, є у Вас симптоми коронавірусу чи ні! Деякі останні відомості з Італії свідчать про те, що люди не звертаються за допомогою щодо можливих симптомів інфаркту або довго вичікують перед зверненням за допомогою, внаслідок чого розвиваються більш тяжкі ураження серця і виникає потреба у інтенсивній терапії. Лише своєчасне звернення допоможе Вам вберегти своє серце від важких наслідків і зберегти життя!

Стрес

Високий ризик тяжких ускладнень коронавірусної інфекції може спричинити посилення стресу під час карантину. Страх і занепокоєння з приводу пандемії коронавірусу можуть бути непереборними і викликати сильні емоції.

Щоб підтримати себе:

  • робіть перерви від перегляду, читання чи прослуховування новин та соціальних медіа. Неодноразове прослуховування інформації про пандемію може викликати засмучення;
  • подбайте про своє тіло. Робіть глибокі вдихи, розтягуйтеся або медитуйте. Намагайтеся їсти здорові, добре збалансовані страви, регулярно займайтеся фізичними вправами, висипайтеся, уникайте алкоголю та наркотиків;
  • знайдіть час для розслаблення. Спробуйте зайнятися деякими іншими справами, які вам подобаються;
  • зв’яжіться з іншими. Поговоріть з людьми, яким ви довіряєте, щодо своїх проблем та того, як ви себе почуваєте;
  • зателефонуйте своєму лікарю, якщо стрес перешкоджає Вашим щоденним діям протягом кількох днів поспіль.

Інструкція для хворих на гіпертонічну хворобу

Як поводити себе в умовах пандемії СOVID 19?

1. Хворі на гіпертонічну хворобу потребують постійного прийому ліків для контролю артеріального тиску. Ні в якому разі не слід припиняти планову терапію, яка була Вам підібрана раніше. Всі зміни у плановому прийомі ліків слід узгоджувати зі своїм лікарем по телефону.

2. Якщо Вам були призначені препарати із групи інгібіторів ангіотензин перетворюючого ферменту (еналаприл, лізіноприл, раміприл та ін.) або блокаторів ангіотензину ІІ (лозартан, вальсартан, кандесартан та ін.) – слід продовжити їх прийом. Доведено, що ці препарати не підвищують ризик захворювання на COVID 19.

3. Слід зберегти, або розширити рівень фізичної активності, для цього потрібно виконувати фізичні вправи вдома.

4. Ні слід звертатися зараз до медичних закладів, якщо Ви не маєте гострого погіршення стану. Більшість медичних питань можна вирішити по телефону!

5. Хворі на гіпертонічну хворобу входять до групи ризику тяжкого перебігу інфекції COVID 19 і мають бути особливо уважні до всіх профілактичних заходів.

6. Найкращою профілактикою є самоізоляція з припиненням всіх зовнішніх соціальних контактів.

7. В випадку потреби виходу з дому слід використовувати засоби індивідуального захисту: гумові рукавчики і маску.

8. Слід зберігати дистанцію при спілкуванні в місцях скупчення людей (в магазині, банку і т.п.) до 2 метрів

9. Ефективною мірою профілактики є часте і ретельне миття рук (не менш 20 секунд).

10. Слід дезінфікувати поверхні, до яких торкалась інфікована людина.

11. Якщо Ви помітили в себе симптоми гострого захворювання, Ваші дії залежать від тяжкості цих проявів.

12. Якщо Ви маєте легкі прояви, без ускладнень, залишайтеся вдома і повідомте свого лікаря по телефону про свій стан. Легкі симптоми включають в себе лихоманку, сухий кашель, біль у горлі, озноб, втома, нежить і легка діарея. Якщо Ви відчуваєте більш важкі симптоми — задишка, біль у грудях, тоді потрібно викликати швидку і лікуватися стаціонарно.

Матеріал надано ДУ “Нацiональний iнститут терапії iменi Л.Т.Малої НАМН України”.

Читайте також: Як захиститися від коронавірусу на підприємстві: рекомендації експертів

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *