Тест на коронавірус: коли і який краще зробити?

#коронавірус

У період пандемії коронавірусу українці почали більш ретельніше стежити за своїм здоров’ям. І якщо з’являються ознаки хвороби, намагаються самостійно пройти тестування. Коли і який тест краще зробити, розповідаємо в нашому матеріалі

Наразі існує три види тестів на коронавірус: експрес-тести, тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) і тести імуноферментного аналізу (ІФА-тести). Коротко розповімо про кожний з них.

Експрес-тести визначають наявність антитіл до віруса в крові, а не власне присутність віруса. Цей метод вважається не дуже точним, оскільки антитіла наш організм починає виробляти не з першого дня інфікування хворобою, а в її розпал– у випадку з коронавірусом це 5-7 день. Експрес-тест можна зробити у будь-якому медичному закладі, для дослідження береться кров з пальця. Коштує такий тест від 450 гривен, а результат стає відомий вже через 15 хвилин.

Але в будь-якому випадку слід пам’ятати, що вірогідність виявлення захворювання при перевірці експрес-тестом не є стовідсотковою, тому його результати обов’язково потрібно підтвердити з допомогою ПЛР. Хоча б тому, що тестування може припасти на період, коли організм хворого ще не встиг виробити необхідні антитіла.

Водночас метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) вважається точним, оскільки фіксує присутність самого віруса (його ДНК чи РНК, які є носіями генетичної інформації). Крім цього, з допомогою ПЛР-тесту можна виявити захворювання у перші дні зараження (ще до появи симптомів).

ПЛР-тест показує достовірний результат десь з 7-10-го дня захворювання і до 14-го — кажуть лікарі

Зразок матеріалу для цього тесту беруть зі слизової носа людини. Дослідження триває від 5 до 8 годин. Проводиться ПЛР-тест виключно в лабораторії і коштує від 1000 грн.

Третій тест, який використовують для виявлення коронавірусу, це тест імуно-ферментного аналізу (ІФА). Це вид аналізу, за допомогою якого виявляється комплекс «антиген — антитіло», що виробляється, коли організм уражений вірусом. 

Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G — то людина перехворіла або інфікувалася вірусом і в неї виробилися антитіла до цього захворювання. За словами лікарів, ІФА може виявити антитіла вже з 3-5-го дня захворювання, навіть коли людина хворіє безсимптомно. 

Для ІФА-тестування необхідні лабораторні умови та спеціальне обладнання. При цьому аналізують сироватку крові, а не саму кров, як у випадку з експрес-тестами, і не матеріали мазків, як у випадку ПЛР. Для аналізу у пацієнта беруть кров з вени.

Передусім цей тест, що визначає антитіла до коронавірусу, роблять людям із високим ризиком зараження. Найчастіше —пацієнтам з ознаками пневмонії, медичним працівникам та працівникам лабораторій, що проводять тестування на коронавірус.

При наявності позитивного результату ІФА-тесту рекомендується провести додатково ПЛР-тестування, що підтвердить або спростує наявність хвороби. Вартість ІФА-тесту від 250 гривень, а термін виконання дослідження – 1-2 дні.

Який тест зробити і чи робити взагалі – кожен вирішує сам. Ми, своєю чергою, радимо проводити тестування на коронавірус лише за наявності показів та симптомів і виключно після консультації з сімейним лікарем.

Читайте також: Коронавірус та ішемічна хвороба серця: поради від експертів

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *