Монетизація бебі-боксів: замінити не можна залишити

Кабінетом міністрів України було прийнято рішення про монетизацію бебі-боксів. Тепер замість дитячого набору, що вручається новоспеченим батькам ось уже на протязі двох років, будуть видаватися гроші в розмірі 5 тисяч гривень. Відповідну постанову з’явилося на урядовому сайті в кінці липня. Здавалося б ідея непогана. Так чому ж їй почали так противитися?

Скажімо, засновник групи компаній Текстиль-Контакт, член Ради директорів СУП Олександр Соколовський, який виграв в кінці серпня 2018 року тендер на поставку бебі-боксів, дізнавшись про це рішення, почав дуже сильно обурюватися і лити бруд на тих, хто доклав руку до цього постанови .

Мало того, в своєму блозі на Лига.net він звернувся до міністра соціальної політики Марії Лазебний з проханням особисто включитися в рішення «цього назрілого питання». Головний аргумент, що приводиться Соколовським на захист дитячих наборів, як втім і в свою, це те, що їх наповнення вартістю близько 4 тисяч гривень обійдеться мало не в два рази дорожче, якщо батьки будуть те ж саме закуповувати в магазинах або на ринках. Крім того, за його словами, «в цих закупівлях вимоги до якості найжорстокіші і постачальник розуміє, що при найменшій проблемі, доведеться робити заміну, нести штрафні санкції і ризикувати репутацією. Тому ніхто “не грається” і на якості не економлять ».

Дивно було б, якби він про свою продукцію висловлювався негативно. Втім, головний постачальник забув про головне. Наповнення бебі-боксу з самого початку викликало питання. Особливо те, що продукція не сильно відповідала заявленій вартості (нагадаємо, один набір обходиться близько 4 тис.грн) і не раз піддавалася критиці як батьками, так і ЗМІ. Наприклад, як написала ще 29 вересня 2018 року на LB.ua журналістка Вікторія Герасимчук, все 25 найменувань продукції, що входить в дитячий набір, можна спокійно купити за 2800 гривень. А якщо враховувати при цьому, що речі закуповувалися оптом, його ціна може виявитися в районі 2 тис. Грн.
(Https://lb.ua/society/2018/09/26/408528_shcho_z_ukrainskim_bebiboksom.html)

Тобто, якщо за цей час було продано близько 500 тис. Наборів вартістю 4 тис. Грн, навар того ж «Текстиль-контакт» міг скласти близько 1 млрд грн. Просто так, на голому місці. Так що тут Соколовського можна зрозуміти, від годівниці завжди так складно відмовлятися.

А як написав у коментарях до одного з постів Соколовського Віталій Ачкан, який отримував такий набір в 2018 році, «велика частина вмісту або жахливої ​​якості, або просто не актуальна. Наприклад, деякі речі взимку малюку не одягнеш, а вже через місяць-два вони просто на нього малі, підгузники малі навіть на двотижневого малюка. Градусник довелося купити раніше і т.д. Найпростіше все звести до коментарів про нинішню владу, але ж і за минулої бокси були погань … ». https://biz.liga.net/ekonomika/all/opinion/bebi-boksy-zamenyat-na-kompensatsiyu-v-5000-griven-opyat-pobedil-shematoz

Але, напевно, все це так і залишилося на рівні збурень, якби в кінці 2019 року Антимонопольний комітет України не вирішив передати організацію закупівель бебі-боксів ГУ “Професійні закупівлі”, що було затверджено згодом постановою Кабміну від 3 березня 2020 року. І в квітні 2020 на системі ProZorro був оголошений тендер на закупівлі на друге півріччя. Сума виділялася більш 1,233 млрд грн з ПДВ, тобто, близько 1,3 млрд грн. За найскромнішими підрахунками продавець боксів отримав би прибуток у розмірі 200-300 млн грн. До слова, одна з вимог, висувається для учасників тендера – продавці повинні бути з досвідом подібних поставок.

На нього подали заявки 13 учасників, планувалося вибрати 7. Після проведення першого етапу залишилося 4, серед яких виявилися компанія ТК-Домашній текстиль, компанія «Рута» та інші. Але до фінального туру справа не дійшла, оскільки в АМКУ почали надходити скарги від підприємств, які брали участь в цьому тендері, але поступилися більш просунутим «монстрам».Скарги стосувалися порушення процедури закупівлі, за результатами розгляду яких АМКУ зобов’язало ГУ “Професійні закупівлі” торги скасувати. Зокрема, як прокоментували в комітеті, відповідаючи на запит ТСН.ua ( https://tsn.ua/ukrayina/amku-vidpoviv-na-zapit-tsn-ua-ta-poyasniv-chomu-vidminiv-proceduru-zakupivli-bebi -boksiv-1599451.html ) скарги надходили від кількох підприємств: «На розгляд Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель (далі – Колегія) надійшли скарги ТОВ” СКАЙ ТРЕЙД УКРАЇНА “від 10.06.2020 №UA-2020-04-14-005167-b.c15, ТОВ “Квант ЛІМІТЕД” від 9 червня 2020 №UA-2020-04-14-005167-b.b14 ТОВ “ФІН ПЛАТІНУМ КОМПАНІ” від 10 червня 2020 №UA -2020-04-14-005167-b.a16, ТОВ “СКАЙ ТРЕЙД УКРАЇНА” від 6 червня 2020 №UA-2020-04-14-005167-b.a13, ТОВ “МІК” від 10 червня 2020 №UA2020-04 -14-005167b.b18, ТОВ “УРТУС” від 10 червня 2020 №UA2020-04-14-005167b.b19 про порушення державною установою “Професійні закупівлі” порядку проведення процедури закупівлі, оголошення про проведення якої оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу за №UA-2020-04-14-005167-b “, – відзначили там.

Після скасування торгів, в Кабміні і вирішили задуматися над монетизацією бебі-боксів. Особливо, якщо врахувати, що через «заморозки» поставок, дитячі набори недоотримали батьки дітей, що з’явилися на світ з 1 січня 2020 року. Саме тому в кінці липня і було прийнято рішення про заміну бебі-боксів компенсацією в розмірі 5 тис. Грн. Завдяки цій сумі, яка до того ж не буде видаватися на руки, а зараховуватися на спеціально для цього призначений розрахунковий рахунок в «Приватбанк», батьки зможуть купити саме те, що необхідно їх немовлятам. Нехай навіть в певних урядом магазинах. І в усякому разі, це вже точно будуть не повзунки, з яких їх дітки вже виросли. Але і не те, що батьки хотіли б купити на ці гроші для себе.

Залишається сподіватися, що міністр соціальної політики Марія Лазебная, до якої і звернувся Соколовський, не стане слухати його несамовитим стогонів, а все-таки, підтримає в цьому плані батьків. Одна справа – отримувати якісь незрозумілі набори через один-два місяці після народження дитини, де з половини речей малюк вже виріс, а інше – мати на покупку тих же памперсів досить значну суму.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *