Договір з банком: на що звернути увагу, щоб не потрапити в боргову яму?

#поради юриста

Запитали в юристів АБ “Ципін і партнери”, як не потрапити в пастку недобросовістної фінустанови

Уявіть ситуацію: під час оформлення платіжної картки ви підписали анкету-заяву клієнта або договір обслуговування з банком. Водночас, окрім звичайної платіжної картки, ви додатково отримали ще й кредитну з лімітом 5 тис. грн. В анкеті-заяві ви поставили “галочку”, що ознайомилися з умовами та правилами обслуговування, погоджуєтеся з договором, готові роздрукувати свій примірник із вебсайта банку. До того ж, ви зобов’язалися слідкувати за зміною умов обслуговування на вебсайті банку. З часом ви могли перестати користуватися карткою, однак не стали її закривати. У результаті через декілька років ви отримали запрошення до суду, де дізналися, що кредитний ліміт у розмірі 5 тис. грн переріс у борг 20 тис. грн. Сума складалася з відсотків за користування кредитом, пені та безпосередньо тіла кредиту.
 
Особливість у тому, що така анкета або договір приєднання можуть бути фактично кредитним договором із банком.
Згідно з Цивільним кодексом України такі документи прирівнюються до кредитних договорів. Проте навіть у таких анкетах повинні бути прописані основні умови фінансової послуги. Якщо цієї інформації немає, фінансова установа порушує ваші права. Підписуючи таку анкету або договір приєднання, в перспективі ви можете отримати зобов’язання, незважаючи на те, що могли не повністю зрозуміти умови користування кредитним лімітом.
 

Як уникнути такої ситуації?

  • Звертайте увагу на вартість користування кредитним лімітом. Ця інформація має бути зазначена в правилах та умовах, розміщених на сайті. Також фінансова установа зобов’язана зазначати в анкеті-заяві вартість послуг, а в договорі приєднання – штрафи у випадку прострочення.
  • Зверніть увагу й на те, що за умовами договору фінансова установа може отримати право змінювати в односторонньому порядку комісії, тарифи, а також розмір кредитного ліміту. Однак, вона зобов’язана повідомляти про відповідні зміни на своєму вебсайті за 30 днів до вступу їх у дію.
  • Візьміть у банку паспорт споживчого кредиту, в якому відображено вартість та основні умови кредитного ліміту. Банк зобов’язаний його видавати у випадку кредиту більше мінімальної зарплати (зараз це 5 238 грн), інакше він порушує Закон України “Про споживче кредитування”.
Наголошуємо: підписуючи будь-який договір із банком, ви берете на себе зобов’язання виконувати його умови. Тому уважно читайте подібні документи та не ставте свій підпис, якщо вас щось насторожує. А якщо банк все ж порушує умови договіру, не гайте часу – відразу звертайтеся до кваліфікованого юриста, який допоможе вам владнати конфлікт з проблемною фінсустановою та уникнути зайвих хвилювань.
 
 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *