Який штраф доведеться заплатити за неоформленого працівника: пояснюють юристи

#поради юриста

Запитали в юристів АБ “Ципін і партнери”, яка відповідальність чекає на роботодавців за незадекларовану працю

 

Яка передбачена відповідальність за незадекларовану працю?

До юридичних осіб та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення).
 
Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також ФОПів. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

За які порушення вам можуть накласти штраф?

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:
  • за недопущення до проведення перевірки;
  • за створення перешкод у її проведенні;
  • за виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну податкову службу, не сплатили податки.
По всім іншим питанням інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені строки, вас не будуть притягати до відповідальності.

Який розмір штрафу за незадекларовану працю?

У випадку допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору на вас чекає штраф від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. У разі повторного вчинення протягом року – від 1000 до 2000 нмдг.
Якщо ж ви оформили працівника на неповний робочий час при повній зайнятості, то доведеться сплатити штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника.
 
У випадку порушення строків виплати зарплати або виплати її в неповному обсязі – штраф від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *