Рекет у школі: як боротися з поборами?

#поради юриста

З початку навчального року батьківські чати перетворилися на представництва торгових майданчиків. Батьків просять здати, купити, принести. Хтось до цього лояльно ставиться, пояснюючи це тим, що «адже так завжди і так скрізь», інші – обурюються

На що збирають?

У Facebook є група «Батьки SOS». Тут батьки, які прийняли для себе рішення боротися з поборами, викривають батьківські комітети і адміністрації шкіл, в яких «просять» гроші. Найчастіші скарги в групі – на збір коштів на шкільний/класний фонд, оплату роботи прибиральниць/охоронців і на ремонт/штори/меблі. Цікаво, що якщо раніше гроші збирали працівники шкіл або садків, то зараз, коли люди стали більш юридично грамотними, це робиться за допомогою представників батьківського комітету.

Примусова благодійність

Такі внески іменуються в навчальних закладах благодійними. Але будь-які благодійні внески повинні бути добровільними.

Ця тема дуже дискусійна і тонка, оскільки безпосередньо стосується дітей та їхнього благополуччя у школі чи садочку. Благодійний внесок – це виключно вияв вашої доброї волі та бажання, і ні за жодних обставин він не може бути примусовим. Про це говорить закон, і жодне вимагання чи примушування до сплати може і повинно каратися законом, – впевнена адвокат АБ «Ципін і партнери» Тетяна Войнова.

Коли Ви стикаєтеся з натяками на погане ставлення до ваших дітей через відмову в такій сплаті, це може призвести до булінгу як батьків, так і дітей, що є неприпустимим та може тягнути відповідальність, встановлену законом, говорить Тетяна Войнова. І наголошує, що все дуже індивідуально, і потрібно розглядати кожен випадок окремо. Адже не завжди винна адміністрація навчального закладу, іноді батьки надто активні.

Однозначно відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» благодійна діяльність – добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара (набувача благодійної допомоги). А тому будь-яке «вимагання» має припинятися, і жодних наслідків за таку «добровільну» несплату ви нести не повинні, – пояснює адвокат.

Що робити?

Тетяна Войнова радить оскаржити незаконні дії і для цього звертатися до адміністрації установи або районного/місцевого управління освіти, державної адміністрації, правоохоронних органів. Все залежить від ситуації і обставин, за яких здійснюється таке «вимагання».

Слід пам’ятати, що відповідно до ст. 189 Кримінального кодексу України вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, – нагадує адвокат.

Читайте також: Як захиститися від колекторів: пояснює юрист

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *