Як правильно оформити працівника: розповідає юрист

#поради юриста

Наймати працівників можуть як великі компанії, так і фізичні особи – підприємці. При цьому такі підприємці стають роботодавцями і, відповідно, мають дотримуватися норм трудового законодавства. Проте деякі з них заради економії, а хтось із незнання оформляє працівника не так, як це має бути згідно з чинним законодавством, або ж взагалі не оформляє.

Водночас кожна дія має свої наслідки, про які й розкаже у цій статті помічник адвоката АБ «Ципін і партнери» Діана Сопіна. 

Відповідальність за допуск до роботи неоформленого працівника

Якщо під час перевірки органами Держпраці буде виявлено неоформленого працівника, роботодавець нестиме відповідальність за допущення особи до роботи без оформлення трудового договору. Така відповідальність передбачена ст.265 КЗпП і полягає у накладенні на роботодавця штрафу у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (станом на вересень 2020 року це – 50 тис. грн) за кожного неоформленого працівника. Крім того, за подібне правопорушення передбачена й адміністративна відповідальність за ст. 41 КУпАП, яка полягає у накладенні штрафу на роботодавця у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (1 НМДГ = 17 грн, тому штраф може накладатися від 8 500 до 17 000 грн), – роз’яснює Діана Сопіна.

Яка відповідальність настане для роботодавця, якщо замість трудового договору з працівником укладають цивільно-правовий?

У деяких роботодавців виникає спокуса замінити трудовий договір цивільно-правовим (ЦПД). Чому? Бо цивільно-правовим договором не передбачено обов’язку сплачувати лікарняні, відпускні, декретні та забезпечувати інші соціальні гарантії працівників. Розірвати ЦПД також набагато простіше, ніж трудовий договір, який може бути розірваний лише за підстав, визначених статтями 36–41, 43, 431 КЗпП.

Проте не варто піддаватися спокусі, адже є ризик, що для роботодавця може настати зазначена вище відповідальність за ст. 265 КЗпП та ст. 41 КУпАП. Крім того, відповідальність може настати і в рамках податкового законодавства, якщо органи ДПС в ході проведення перевірок визнають цивільні правовідносини фактично трудовими. У такому разі роботодавцю слід очікувати донарахування податкових зобов’язань та штрафів за їх несплату/несвоєчасну сплату, – коментує Діана Сопіна.

Варто розуміти, що саме по собі укладання ЦПД не забороняється, адже цивільне законодавство ґрунтується на принципі свободи договору. Забороняється лише приховувати під виглядом ЦПД фактичні трудові відносини.

Тож у чому різниця між трудовим договором та цивільно-правовим?

Трудовий договір регулюється Кодексом законів про працю України, законами України «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про охорону праці», а цивільно-правовий – Цивільним кодексом України.

У трудовому договорі сторони називаються роботодавцем та працівником, а у ЦПД – замовником та виконавцем. Роботодавець контролює, як, коли і де виконується робота, та сплачує обумовлену сторонами заробітну плату.

Які ж відмінності між працівником та виконавцем? Працівник виконує роботу відповідно до своєї кваліфікації та підлягає правилам внутрішнього трудового розпорядку, а виконавець надає послуги. Предметом трудового договору, є праця особи, а цивільно-правового – конкретна послуга. І якщо трудовий договір, як правило, укладається на невизначений строк, то у ЦПД має бути прописано конкретний строк. Запис про трудовий договір має бути внесено у трудову книжку, а про ЦПД – ні.

Якщо у ЦПД наявна інформація про посаду, зарплату, процес виконання праці, графік та місце роботи, відпустки, вихідні тощо – це все ознаки трудових правовідносин, і цей ЦПД може бути визнано фактично трудовим договором, а порушника буде притягнуто до відповідальності. Адже у цивільних правовідносинах замовника цікавить виключно результат (не процес) конкретної послуги, а виконавець за цей результат має право отримати винагороду (не зарплату), – пояснює Діана Сопіна.

Тож ризиковано працевлаштовувати за ЦПД працівників, які мають постійний характер праці, наприклад продавця. Чому? Бо продавець виконує свою роботу постійно, у нього є графік роботи, місце, де він має виконувати цю роботу тощо. А от, наприклад, відносини з перекладачем у рекламному агентстві, який може надавати свої послуги віддалено та самостійно розпоряджатися робочим часом доцільніше оформити за ЦПД.

Відсутність запису у трудовій книжці протягом випробувального терміну

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємствах усіх форм власності або у фізичної особи – підприємця понад п’ять днів.

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Іноді на підприємствах допускають помилки і не роблять запис про прийняття на роботу у відповідні терміни. Усі записи в трудову книжку вносять після видання наказу про прийом на роботу, але не пізніше тижневого строку.

Що загрожує роботодавцю, якщо під час перевірки не буде відповідного запису у трудовій книжці працівника?

Згідно з приписами ст. 41 КУпАП для осіб, відповідальних за ведення та облік трудових книжок, настає відповідальність у вигляді накладення штрафу від 30 до 100 НМДГ, – коментує Діана Сопіна.

Висновок. Відтак для уникнення неприємних ситуацій, за яких роботодавця може бути притягнуто до відповідальності, йому слід знати не лише свої права, а й обов’язки, адже це суттєво підвищить шанси підприємця на збереження власних грошей, нервів та репутації.

Читайте також: Відкрита вакансія: як знайти працівника в карантин

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *