Що таке саббатікал, і як він допомагає відкрити «друге дихання» в роботі

#перезавантаження

Продуктивність і ефективність в роботі давно перестала асоціюватися з кількістю робочих годин. Більше — не означає краще. Саме тому співробітники і топ-менеджери сучасних компаній прагнуть оптимізувати свій робочий час. Наприклад, розуміючи, що їм потрібен заряд сил, а відпустки і вихідних не вистачає, йдуть в саббатікал.

Що таке саббатікал?

Тривала творча відпустка, від декількох тижнів до року, отримала свою назву від біблійного слова Sabbath. Це час, вільний від роботи, щоб відновити сили для нових починань.

Практика саббатікал почалася в Гарварді в XIX столітті: місцеві професори, які пропрацювали в університеті більше шести років, могли протягом цілого року займатися написанням наукових праць і не викладати. Незабаром багато компаній почали переймати цю практику: роботодавці давали своїм співробітникам можливість на час відсторонитися від роботи, продовжуючи виплачувати їм частину заробітної плати і зберігаючи за ними робоче місце.

Саббатікал не практикують в консервативних компаніях, де головною цінністю і показником ефективності залишається час, витрачений на роботу. У більш прогресивних корпораціях саббатікал вважається прерогативою найцінніших, на думку компанії, співробітників. Замість звільнення, їм пропонують зробити таку творчу перерву. Однак можливістю «перезавантажитися» може скористатися кожен, у кого є потреба.

У яких випадках варто зробити паузу?

Вигорання. Тому що навіть улюблена робота, якщо нею займатися занадто довго або з великою самовіддачею, може вивести з колії. І не завжди людині вистачає стандартної відпустки, щоб набратися сил. Єдиним правильним рішенням здається звільнення: за ним послідує тривалий пошук свого покликання, час якого не оплачуватимуть. Погодьтеся, не найкращий варіант. Краще спробувати саббатікал — по суті, проміжний варіант між звичайною відпусткою і звільненням.

Реорганізація. Часто робочий графік не дозволяє нам повноцінно проживати події в інших сферах життя. Так, необхідно достатньо часу, щоб поліпшити своє здоров’я, підвищити кваліфікацію або бути разом зі своєю сім’єю, не боячись втратити роботу. Тут теж може допомогти саббатікал: час без роботи дозволить переглянути не тільки кар’єрні, а й життєві цілі.

Кому потрібен відпочинок?

Співробітникам. Найчастіше, тим, хто багато часу проводить в роботі з людьми. У них емоційне вигорання настає частіше, і сил на нові звершення майже не залишається. Однак хороший відпочинок потрібен і тим, чия робота пов’язана з прийняттям складних рішень, або постійним прагненням до креативності. Тим, хто розуміє, що їм потрібен ковток свіжого повітря, розширення звичного бачення, нові горизонти.

Роботодавцям. Виплачуючи частину заробітної плати, роботодавець інвестує в сили, енергію і нові ідеї своїх співробітників. Замість того, щоб автоматично виконувати звичні дії, вони привнесуть зміни, яких не вистачало, і разом з особистим розвитком допоможуть компанії просунутися вперед.

Як підготуватися до перерви?

Якщо ви чітко розумієте, що саме такої творчої відпустки вам зараз не вистачає найбільше, постарайтеся якомога краще до неї підготуватися.

  1. Визначте мету, заради якої ви йдете в саббатікал

Абстрактне «відпочити від рутини» — не підходить. Йдеться про те, чим ви будете займатися, пішовши в тривалу відпустку. Тут немає універсальної відповіді, є лише одне питання, яке варто собі задати – що допоможе вам через якийсь час відчути себе краще і повернутися до роботи з новими силами? Відповідь і стане вашою метою. Можливо, ви хотіли б придбати крос-культурний досвід і пройти стажування в організації, яка знаходиться в іншій країні. Або пожити деякий час в інших країнах, паралельно вивчаючи другу або третю іноземну мову. Або ж ваша мета — створити сім’ю.

  1. Визначтеся з термінами

Відразу назвати кількість часу, яка вам буде потрібна на відновлення — може бути складно. І тут ваша мета — вам на допомогу. Наприклад, чи вистачить вам 2-3 місяців, щоб зайнятися волонтерським проектом? Або півроку на вивчення англійської? Виходячи з ваших планів, постарайтеся якомога точніше прорахувати час.

  1. Підготуйтеся фінансово

Під час вашої творчої відпустки звичні доходи можуть бути знижені майже вдвічі. Подумайте, чи вистачить їх на те, щоб спокійно реалізовувати свою мету, не переживаючи про фінансове забезпечення? Якщо ні, то не поспішайте і підготуйте матеріальну основу.

  1. Обговоріть всі умови з роботодавцем

Чи готовий він до того, що один зі співробітників на деякий час залишить свої обов’язки? Чи можна їх розподілити між колегами або періодично в умовленому графіку співпрацювати з командою віддалено? І що хотів би отримати роботодавець від співробітника, який приступить до роботи з новими силами? Все це – взаємні очікування, терміни, оплата на період саббатікалу — має бути обумовлено і навіть прописано.

Що робити після?

Залежить від того, що дасть вам це перезавантаження. Якщо ви відчуєте в собі сили, використовуйте їх і приступайте до реалізації своїх ідей.

Але що якщо після перерви ви зрозуміли, що займаєтеся не тим? Ймовірно, правильним рішенням буде зміна роботи, адже ви все затівали заради того, щоб розібратися, що робити далі. Однак варто врахувати домовленості з роботодавцем: постарайтеся виконати умови, на які ви погодилися. Паралельно можна зайнятися вибором нової сфери діяльності, домовитися про вільний робочий графік з можливістю поєднання основної та нової сфери і т.д.

Найголовніше — зрозумійте, чи реалізували ви головну мету, заради якої йшли в тривалу відпустку. Тоді, за що б ви не взялися після неї, будете відчувати повноту і радість.

Практика саббатікал в Україні

Для кожної з відпусток потрібна підстава: це може бути щорічна відпустка (для відпочинку), відпустка по догляду за дитиною (декрет), в зв’язку з навчанням, усиновленням, одруженням, мобілізацією і т.д. Формально відпустка на пошуки себе або відновлення від професійного вигорання не передбачена. Але варіанти виходу в саббатікал все ж є:

  1. Домовленості всередині компанії — між роботодавцем і працівником

КЗпП дозволяє роботодавцю встановлювати додаткові, порівняно з законодавством, трудові та соціально-побутові пільги, а ч. 2 ст. 4 Закону України «Про відпустки» дозволяє в колективному або трудовому договорі прописати додаткові види відпусток. Їх умови, тривалість і порядок оплати можуть визначити самі сторони трудових правовідносин. Роботодавець може використовувати саббатікал в якості мотивації: наприклад, давати таку відпустку тим, хто пропрацював 10 років в компанії, хто домігся приголомшливих показників з продажу і т.д. Але все залежить від можливостей самої компанії.

  1. Творча відпустка і пов’язана з навчанням

Статтями 77, 216 КЗпП, статтями 15, 16 Закону України «Про відпустки» передбачено такі види відпусток, як творча відпустка і відпустка в зв’язку з навчанням у вищих навчальних закладах.

Творчу відпустку дають працівникам, які займаються, поряд зі своєю основною роботою, ще й науковою діяльністю. Підстави — робота над кандидатською або докторською дисертацією, написання підручників, монографій, наукових праць. На час творчої відпустки за співробітником зберігають робоче місце і виплачують його середній заробіток. Творча відпустка для роботи над докторською дисертацією може тривати до 6 місяців, а для роботи над кандидатською, написання підручника чи наукової праці — до 3-х.

Відпустку від 20 до 40 днів у зв’язку з навчанням у вузі може взяти тільки співробітник, який вчиться на заочній або вечірній формі — для здачі лабораторних робіт, заліків та екзаменів. Також він може скористатися 4-місячною відпусткою для підготовки і захисту дипломної роботи. На час таких відпусток також зберігається робоче місце і середній заробіток.

  1. Неоплачувана відпустка для вирішення особистих питань

Це не півроку і не рік, а лише 15 календарних днів. Цей вид відпустки віддалено нагадує саббатікал: його не оплачують, але за співробітником все ж зберігається робоче місце.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *