Кого і де можна знімати на фото та відео

#поради юриста

Розвиток технологій зробив фото- та відеозйомку нашою звичною справою. Сьогодні знімати та оприлюднювати матеріали може будь-хто, а не лише журналісти, як це було раніше. Однак чи не втручаємося ми таким чином в приватний простір інших осіб і чи не порушуємо законодавство?

Стаття 34 Конституції України говорить про те, що кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір.

Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Де можна і не можна проводити знімання людей

«За загальним правилом, для проведення аудіо-, відео  зйомки особи, необхідно отримати згоду людини, зйомку якої мають проводити, — розповідає адвокат Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Тетяна Журавель. — Разом з тим, якщо зйомка проводиться на заходах публічного характеру — концерти, мітинги, відкрито на вулиці — припускається, що людина не заперечує проти зйомки».

Інтереси фізичної особи при проведенні фото- , кіно- , теле – та відеозйомок захищає Цивільний кодекс України. Частиною 2 статті 307 Цивільного кодексу України передбачено, що фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов’язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою.

«Якщо роботодавець бажає фіксувати робочий процес на відеокамеру, необхідно одержати згоду у письмовій формі від працівників, — говорить Тетяна Журавель. — Чинним законодавством також передбачені випадки, коли особу можуть знімати без згоди.  Наприклад, проведення слідчих дій у кримінальному провадженні. Однак навіть у цьому випадку, на певній стадії розслідування злочинів, особу мають повідомити про здійснену раніше зйомку».

Зйомки Нацполіцією

Згідно із законом «Про Національну поліцію» поліція для забезпечення публічної безпеки і порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото- і відеотехніку, а також використовувати інформацію, отриману із автоматичної фото- і відеотехніки, що знаходиться в чужому володінні. Однак як йдеться у статті 40 закону, це можливо здійснювати лише з метою попередження, виявлення або фіксування правопорушення, охорони громадської безпеки та власності, забезпечення безпеки осіб або для забезпечення дотримання правил дорожнього руху.

При цьому інформація про змонтовану та розміщену автоматичну фототехніку і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці.

Як отримати згоду на зйомку

Законодавство України не встановлює конкретної форми згоди на зйомку.

«Хоча наявність згоди до початку зйомки є обов’язковою, чіткої її форми немає. Тому згода може бути письмовою або усною. Якщо особа знає, що її знімають, але не заперечує, це теж вважається мовчазною згодою, — зазначає адвокат. — Відсутність згоди або заборона особи щодо її знімання можуть в подальшому слугувати підставою для звернення до суду».

Читайте також:

Чому не все можна знімати на відео? Про закон і відповідальність

Витік інтимних фото: як зберегти репутацію та гроші

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *