Що робити, якщо вас затримали

#затримання

Закон максимально чітко і вичерпно визначає підстави для затримання. Продемонструвавши співробітникам поліції свою обізнаність із нормами права, ви значно збільшите свої шанси на самозахист та уникнете помилок, які набагато легше не допустити, ніж потім виправляти.

Катерина Коваленко, адвокат

«Право на свободу та недоторканність гарантоване 29 статтею Конституції України, – говорить адвокат АБ «Ципін і партнери» Катерина Коваленко. – Згідно цією статтею, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом. Однак у частині 3 статті йдеться і про те, що затримати особу без рішення суду можливо у разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його перепинити».

Тож не завадить знати, у яких випадках можливе затримання без рішення суду. Закон визначає, що кримінальне затримання без судового рішення може відбуватися лише:

  • уповноваженою службовою особою правоохоронного органу лише стосовно особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, за який законом передбачене покарання у вигляді позбавлення волі і лише за умов, що цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення або якщо відразу після вчинення злочину очевидець, у тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин;
  • уповноваженою службовою особою правоохоронного органу щодо підозрюваного у вчиненні злочину, за який передбачене основне покарання у виді штрафу у розмірі понад 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і лише у разі, якщо він не виконав покладені на нього судом при обранні запобіжного заходу обов’язки або не виконав вимог щодо внесення коштів як застави чи документів на підтвердження цього;
  • будь-якою особою при вчиненні або замаху на вчинення кримінального правопорушення або безпосередньо після його вчинення чи в ході безперервного переслідування особи, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення. У цьому разі особа, яка здійснила затримання, повинна негайно доставити затриманого до найближчого відділку міліції або повідомити міліцію (за тел. 102) про затримання і місцезнаходження затриманої особи.

Види затримання

Розрізняють кримінальне, адміністративне та запобіжне затримання.

Кримінальне затримання в усіх інших випадках, крім вже зазначених, може здійснюватися виключно на підставі рішення суду. Під час досудового розслідування суддя зі спеціальним статусом – слідчий суддя вирішує питання про затримання з метою приводу та про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Під час судового розгляду ці питання вирішує суд.

Адміністративне затримання здійснюється тільки уповноваженими законом службовими особами (ст.262 Кодексу України про адміністративні правопорушення) і виключно з метою припинення адміністративного правопорушення (коли вичерпано інші заходи впливу) чи оформлення вже вчиненого правопорушення (встановлення особи, складення протоколу, якщо воно є обов’язковим, а зробити це на місці неможливо), а також з метою забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ і виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення. Забороняється затримання в адміністративному порядку для збирання доказів у кримінальному провадженні.

Запобіжне затримання мають право проводити працівники міліції з метою соціального чи медичного контролю за певними особами для захисту життя та здоров’я самих затриманих або оточуючих. Йдеться про дітей віком до 16 років, які залишились без опікування, осіб у стані сп’яніння, які перебувають у громадських місцях і втратили здатність самостійно пересуватись чи можуть завдати шкоди собі або оточуючим людям та осіб, які мають ознаки вираженого психічного розладу і створюють у зв’язку з цим реальну небезпеку для себе та оточуючих людей. Таке затримання допускається лише у випадку, коли досягнути мети захисту цих осіб і оточуючих за допомогою менш обмежувальних заходів неможливо.

Дії при затриманні

Якщо вас затримали, дізнайтеся якомога більше про підстави затримання, відомості про осіб, які здійснили затримання: прізвище, ім`я, місце роботи, номер службового посвідчення. Це полегшить у подальшому оскарження тих їх рішень, дій чи бездіяльності, які мають ознаки незаконних. Після доставлення до місця тримання затриманих необхідно відразу дізнатися дані особи, відповідальної за перебування затриманих, адже така особа відповідає за законом за дотримання всіх прав затриманого (ст.212 КПК). Зокрема, вимагайте від цієї особи негайної реєстрації, роз’яснення підстав затримання та прав затриманого. Слід вимагати складання протоколу про затримання і переконатися у достовірності відомостей, які до нього вносяться. Закон вимагає детального фіксування затримання у протоколі, зокрема внесення до нього відомостей про особу, яка склала протокол, дати та точного часу (година і хвилини) затримання, підстав затримання, результатів особистого обшуку, клопотань, заяв чи скарг затриманого, переліку прав та обов’язків, підпису особи, яка склала протокол.

Максимальний строк затримання без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати 72 годин з моменту затримання. Проте затримана без ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше 60 годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Читайте також: Що робити, якщо вас викликають у поліцію

Право на захист

Будучи затриманим, ви маєте право вимагати ознайомлення і роз’яснення прав, передбачених Конституцією і законами України для затриманих осіб, причому обов’язок ознайомити вас із ними законом покладено на службову особу, яка здійснила затримання (ч.4 ст.208 КПК).

Затримана особа має право вимагати надання можливості повідомити про факт затримання і конкретне місце свого перебування близьких родичів, членів сім`ї чи будь-яких інших осіб на її вибір. За законом особа має право сама здійснити таке повідомлення, а правоохоронці зобов’язані надати їй засоби зв’язку для цього.

Адвокат Катерина Коваленко радить пам’ятати про конституційне право на мовчання та не слухати слова правоохоронців, що ваше мовчання підтверджує підозри.

«До приїзду адвоката нічого не підписуйте і не розповідайте особі, яка вас затримала. Відповідно до ст. 63 Конституції ви маєте право відмовитися від дачі показів, – говорить вона. – Також якщо у вас є свій адвокат, ви маєте право вимагати залучення саме вашого адвоката, а не з центру безоплатної допомоги».

Слід знати, що закон зобов’язує саме правоохоронців, які здійснили затримання, слідчого та прокурора надати особі допомогу у встановленні контакту з обраним нею захисником або з особами, які можуть запросити захисника, а також надати засоби зв’язку для цього. Також закон забороняє правоохоронцям і суддям надавати рекомендації особі щодо залучення конкретного захисника. А відмова від захисника, зроблена у відсутності захисника і без надання можливості поспілкуватися з ним конфіденційно, за законом є недійсною, вважається порушенням права на захист та карається законом.

Тож якщо вас затримали, намагайтеся якомога швидше зв’язатися з адвокатом. Довірте свою справу професіоналам, які гарантують захист ваших прав, як того вимагає закон.

Читайте також: Якщо зупинила патрульна поліція: поради для водіїв і поліцейських

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *