Які зміни внесли у правила дорожнього руху?

#ПДР

Постановою Кабінету міністрів №1105 від 11 листопада 2020 року внесено зміни до Правил дорожнього руху. Постанова набула чинності 17 листопада.

Основні зміни стосуються користування засобами безпеки – причому як з боку водіїв, так і з боку пасажирів та навіть пішоходів. Зі спрощень – мотоцикли з боковим причепом тепер належать до категорії А, а не B1. Тобто водіям цих транспортних засобів тепер в посвідченні водія достатньо мати категорію А (раніше потрібна була категорія В1).

Безпека водіїв

Зменшено перелік осіб, яким дозволяється не пристібатись ременями безпеки в автомобілях. Зараз «дозволяється не пристібатися в населених пунктах водіям і пасажирам з інвалідністю, фізіологічні особливості яких унеможливлюють користування ременями безпеки, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів». Раніше це також могли робити водії таксі та інструктори учбових транспортних засобів.

Безпека пасажирів

Пасажири, користуючись транспортним засобом, повинні користуватися засобами пасивної безпеки (підголівниками, ременями безпеки, де їх установка передбачена конструкцією), а пасажири з інвалідністю можуть не користуватися ними тільки якщо їх фізіологічні особливості унеможливлюють користування.  

Артем Бондаренко, адвокат

Втім, на думку адвоката АБ «Ципін і партнери» Артема Бондаренка, нововведення не вирішить проблему непристебнутого ременя безпеки, адже штраф за це порушення залишається низьким – 51 гривня.

Безпека пішоходів

Пішоходів в Україні, які пересуваються узбіччям або проїзною частиною, в умовах недостатньої видимості повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

«Обов’язок використання світлоповертальних елементів – похвально, але головне, як це контролюватиметься на практиці, – зазначає адвокат. – Скоріш за все, норма використовуватиметься для виправдання дій водія у справах ДТП з потерпілими, які в порушення ПДР були без необхідних засобів. Навряд чи можна очікувати покарання пішоходів у звичайних умовах, які прогулюються ввечері тротуарами без жилетів чи стрічок».

Номерні знаки

Забороняється змінювати форму, розміри, позначення, колір і розміщення номерних знаків, крім випадку закріплення заднього номерного знаку на додатковому обладнанні, що призначене для тимчасового перевезення багажу або вантажу. Забороняється наносити на номерні знаки додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чисті і достатньо освітлені.  

Смуги руху

Нова редакція правил дорожнього руху передбачає, що на дорозі із смугою для маршрутних транспортних засобів дозволяється рух і зупинка велосипедистів, якщо рух такою смугою здійснюється попутно загальному потоку транспортних засобів. Водію, який повертає праворуч на дорозі зі смугою для маршрутних транспортних засобів, що відокремлена переривчастою лінією дорожньої розмітки, дозволено виконувати поворот із цієї смуги. У таких місцях дозволяється також заїжджати на неї під час виїзду на дорогу і для посадки чи висадки пасажирів біля правого краю проїзної частини.

«Цілком логічно, що полосу для громадського транспорту дозволили використовувати велосипедистам, адже швидкість руху громадського транспорту як правило нижча за потік машин», – говорить Артем Бондаренко. За його словами, загалом до правил дорожнього руху не внесено якихось глобальних змін: «Водіям ще раз нагадали про необхідність дотримання безпеки під час користування транспортними засобами та дещо удосконалили ПДР відповідно до сучасних умов».

 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *