Як відновити загублений паспорт?

#паспорт

Втрата документів – річ неприємна. Особливо, коли йдеться про паспорт, з яким можуть бути вчинені шахрайські дії. Тож не зволікайте зі зверненням до правоохоронних органів. А відновити втрачений документ вам допоможуть у міграційній службі або ЦНАП.

Якщо ваш паспорт викрали або ви його втратили, першим ділом слід написати заяву у поліцію. Ваша заява стане страховкою на той випадок, якщо з документом здійснюватимуться будь-які шахрайські дії, приміром, продаватиметься майно, оформлятимуться кредити. Згодом такі угоди можна буде визнати недійсними через суд, додавши як доказ заяву з поліції про викрадення або втрату паспорта.

Далі ви повинні звернутися до відділення Державної міграційної служби України або Центру надання адміністративних послуг.

Які документи потрібні для відновлення паспорту

Щоб отримати новий паспорт, вам потрібно надати такі документи:

  • Заяву про втрату паспорта. Її можна написати на місці за зразком.
  • Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань у випадку, якщо ваш паспорт вкрали. Витяг є свідченням відкриття кримінальної справи.
  • Чеки про оплату адміністративного збору або штрафу.
  • Довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.
  • Довідку про місце проживання.

Якщо у вас є діти, ви перебуваєте в шлюбі або розлучені, необхідно надати свідоцтва про народження дітей та про шлюб або розлучення. Для бездомних осіб обов’язковим є подання посвідчення про взяття на облік бездомних осіб. Для внутрішньо переміщених осіб – довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Іноді паспорт не викрадено і не втрачено, але суттєво пошкоджено. В такому випадку, щоб отримати новий документ, слід також надати паспорт, що підлягає обміну.

Усі оригінали документів вам повинні повернути одразу ж після оформлення заяви. Виключеннями є довідка з місця реєстрації, платіжки про сплату адмінзбору та пошкоджений паспорт, які залишаються в службі.

«Варто також зауважити, що процедура відновлення паспорту передбачає необхідність встановлення та ідентифікації особи, – говорить адвокат АБ «Ципін і партнери» Василь Фалес. – Зазвичай такі дії проводяться шляхом порівняння особи із наявними в підрозділах ДМС фотокартками, отримання відомостей щодо особи з державних реєстрів або ж запитів до інших органів з метою отримання такої інформації».

За словами адвоката, у виключних випадках, якщо вказаними вище діями особу не ідентифіковано, з метою встановлення особи може проводитись опитування родичів, сусідів. За результатами їхніх свідчень складається акт встановлення особи.

Як відновити ID-паспорт

Якщо ви втратили паспорт старого зразка (книжку), то звертатися слід до відділення Державної міграційної служби України або Центру надання адміністративних послуг за місцем реєстрації. Паспорти нового зразка (ID-карти) видаються в будь-якому підрозділі служби.

Необхідно враховувати, що навіть якщо ви втратили старий паспорт, то новий паспорт ви вже отримаєте в форматі ID-карти. Тому не потрібно, як це було раніше, приносити фотографії 3 на 4 см. Фотографувати вас будуть на місці в міграційній службі або ЦНАП. Однак у цьому правилі є винятки.

«Згідно діючого порядку оформлення паспорту громадянина України на сьогодні ще є можливою видача паспорту України зразка 1994 року (у вигляді книжечки) за відповідним рішенням суду, що набрало законної сили, про зобов’язання Державної міграційної служби оформити та видати паспорт громадянина України вказаного зразка, – повідомляє Василь Фалес. – Для цього, у 2019 році Міністерством внутрішніх справ навіть розроблений Тимчасовий порядок видачі таких паспортів».

В той ж час ID-карти краще захищені, ніж паспорти старого зразка за рахунок голограм. В них неможливо власноруч замінити фотографію, що важливо, якщо такий документ потрапляє до рук зловмисників. Строк дії ID-паспорту – 10 років.

В який термін видають новий паспорт

Законодавство України гарантує отримання нового паспорту замість втраченого протягом місяця. Точніше, з дня подання заяви вам повинні видати новий паспорт протягом 20 робочих днів. Існує також процедура термінового отримання, коли з дня заяви ви отримуєте документ протягом 10 робочих днів, або фактично максимум двох тижнів. Однак в такому випадку виготовлення паспорту коштуватиме дорожче.

Вартість відновлення паспорту

Вартість відновлення паспорта до 20 робочих днів становить 363 грн. і до 10 робочих днів – 489 грн.

Деякі компанії пропонують свої посередницькі послуги з відновлення документів. Наприклад, державне підприємство «Документ» пропонує виїзне оформлення ID-карти в Києві. Вартість такого оформлення – від 2173 грн. Послуги підприємства передбачають мобільну видачу, коли машина привезе за вказаною вами адресою готові документи.

Інші юридичні компанії пропонують відновити паспорт в найкоротші терміни – за 3 дні. Вартість такої послуги, як зазначено на сайті однієї з компаній, становить 3588 грн.

Штраф за втрату

Статтею 198 Кодексу України про адміністративні правопорушення за умисне псування паспорта чи недбале зберігання паспорта, що спричинило його втрату, передбачено попередження або штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 до 51 грн. Середній розмір такого штрафу становить близько 34 грн. Іноді штраф може і зовсім не накладатися, а державні органи обмежаться попередженням.

Куди звертатися в Києві, якщо втрачено паспорт

Для того, щоб отримати паспорт громадянина України в разі пошкодження або інших обставин в Києві можна звернутися до відповідних територіальних підрозділів Державної міграційної служби або в Центри надання адміністративних послуг за місцем реєстрації. Адреси ЦНАП в Києві:

  • Центр надання адміністративних послуг Голосіївської РДА в Києві – 03039, м. Київ, проспект Голосіївський, 42 (станція метро “Деміївська”, будівля Голосіївської в Києві державної адміністрації)
  • Центр надання адміністративних послуг Дарницької РДА в м. Києві – 02068, г. Київ, вул. С. Олійника, 21 (від станцій метро “Позняки” або “Дарниця” на маршрутці № 445, від станції метро “Осокорки”, а також вокзалу “Дарниця” на маршрутці №459 або 542, від станції метро “Лівобережна” на маршрутці № 542)
  • Центр надання адміністративних послуг Деснянської РДА в Києві – 02225, м.Київ, проспект Маяковського, 29 (від станції метро “Почайна” на тролейбусах №30 і 31, від станції метро “Лівобережна” на маршрутці №222, від станції метро “Дарниця “на тролейбусах №50 і 50-к або на маршрутках №509, 504 до зупинки “вулиця Архітектора Ніколаєва”)
  • Філія Центру надання адміністративних послуг Деснянської РДА в Києві – 02166, м.Київ, проспект Лісовий, 39а (від станції метро “Чернігівська” на маршрутці № 415, від станції метро “Лісова” тролейбусами №37, 37А, на маршрутці №81 та 240 до зупинки “Церква”; автобусом №79 до зупинки “Кубанської України”)
  • Центр надання адміністративних послуг Дніпровської РДА у м.Києві – 02160, м. Київ, Харківське шосе, 18; (Від станції метро “Дарниця” на автобусі № 45 або на маршрутці № 511, від станції метро “Чернігівська” на трамваї №22 або на автобусі №63, від станції метро “Лівобережна” на втобусі № 42 або на маршрутці № 542, 503 до зупинки “Бульвар Ярослава Гашека” або до зупинки “Інститут хімії»)
  • Центр надання адміністративних послуг Оболонської РДА в Києві – 04205, г. Київ, вул. Маршала Тимошенко, 16 (станція метро “Мінська”, будівля Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації)
  • Центр надання адміністративних послуг Печерської РДА у м.Києві – 01010, г. Київ, вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 15 (від станції метро “Арсенальна” на маршрутках № 520, 470 або на тролейбусі № 38 або на автобусах № 55, 62 до зупинки “кінотеатр “Зоряний”, від станції метро” Печерська “на автобусі № 62 або на тролейбусі № 38 або на маршрутках № 520, 470)
  • Центр надання адміністративних послуг Подільської РДА у м.Києві – 04071, м. Київ, вул. Костянтинівська, 9/6, (від станції метро “Контрактова площа” пішки по вул. Хорива в сторону вул. Костянтинівська 150 метрів)
  • Філія Центру надання адміністративних послуг Подільської РДА у м.Києві – 04123, м. Київ, вул. Краснопільська, 14/14 (на перехресті вулиць Межова і Краснопільська в житловому будинку на першому поверсі, на відстані 150 метрів від філії Центру розташовані зупинки автобуса №72 «вулиця Краснопільська» і «вулиця Світлицького»)
  • Центр надання адміністративних послуг Святошинської РДА у м.Києві – 03115 м. Київ, проспект Перемоги, 97 (від станції метро «Святошин» пішки 10 хвилин, або автобусом № 23, тролейбусом № 7, маршрутними таксі № 188, 727, 747, 750, 762 до зупинки «бульвар Академіка Вернадського», від станції метро «Житомирська» автобусом № 23, № 37 або тролейбусом № 7, маршрутними таксі № 377, 386, 721, 727 до зупинки «бульвар Академіка Вернадського»)
  • Центр надання адміністративних послуг Солом’янської РДА у м.Києві – 03020, м.Київ, проспект Повітрофлотський, 41 (від станції метро «Шулявська» на маршрутці № 550, 455 до зупинки «Севастопольська площа», від станції метро «Вокзальна» на автобусі № 69 і маршрутці № 401, 368 до зупинки «Севастопольська площа», від станції метро «Площа Льва Толстого» на тролейбусі №8 або маршрутці №231, 570 до зупинки «Севастопольська площа», від станції метро «Деміївська» на тролейбусі № 42 або маршрутці № 220 до зупинки «проспект Повітрофлотський»)
  • Філія Центру надання адміністративних послуг Солом’янської РДА у м.Києві – 03087, г. Киев, бул. Чоколівський, 40 (від станції метро «Вокзальна» на автобусі № 69 або на маршрутці № 401 до зупинки «Адама Міцкевича», від станції метро «Шулявська» на маршрутці № 550, 455 до зупинки «станція Караваєві Дачі»)
  • Центр надання адміністративних послуг Шевченківської РДА у м.Києві – 01054, м.Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4 (від станції метро “Університет” через підземний перехід перейти на протилежну сторону вулиці)
  • Філія Центру надання адміністративних послуг Шевченківської РДА у м.Києві – 01054, м.Київ, вул. Богдана Хмельницького, 24 (станція метро “Театральна”, будівлю Шевченківського районного в місті Києві державної адміністрації).

Тимчасове посвідчення особи

Іноді для оформлення нового паспорту потрібен додатковий час. Так, у випадку проведення процедури встановлення особи строк видачі паспорта може збільшуватися до 2 місяців. Міграційна служба також може продовжити строк видачі паспорту, якщо була крадіжка і йде розслідування.

У будь-якому разі при втраті паспорту ви маєте право отримати тимчасове посвідчення особи. Строк дії такого посвідчення становить один місяць, однак за необхідності його можна продовжувати.

«У разі коли особа, яка заявила про втрату або викрадення паспорта та подала документи для оформлення нового паспорта, знайшла його, вона зобов’язана протягом доби здати знайдений паспорт для знищення до найближчого територіального органу або територіального підрозділу ДМС», – попереджає адвокат.

Не зволікайте з відновленням паспорту, а ще краще – пильно слідкуйте за важливими документами. Це збереже ваш час і гроші, а головне – убезпечить від зайвих хвилювань.

Читайте також: 

Електронний цифровий підпис: навіщо він та як його отримати

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *