Яка маска краще?

#маски

Пандемія коронавірусу змусила всіх нас змінити не лише звичний ритм життя, але зовнішній вигляд. Менше, ніж за рік людина без маски в громадському місці з юридичної точки зору стала правопорушником, а з психологічної – небезпечною. Цілком прогнозовано, що носіння масок з нами надовго. Які маски обираєте ви? Чекаємо на ваші поради у коментарях.

З самого початку пандемії коронавірусу лікарі не втомлювалися повторювати, що самого носіння маски не достатньо для того, щоб уберегтися від хвороби. Вони не звільняють від необхідності миття рук, збереження соціальної дистанції та дезінфекції предметів. Нещодавно ВООЗ оновила рекомендації щодо масок, в яких зазначила, що маску необхідно носити не лише у приміщенні з іншими людьми, а й на вулиці, якщо там немає змоги зберігати дистанцію в один метр.

Одноразова чи багаторазова

Багато лікарів називають одноразові маски більш ефективними тому, що вони не піддаються дезінфекції. Адже правильно носити маску лише 2-3 години, а далі її просто викинути і одягнути нову. У випадку з багаторазовою маскою ви повинні мати декілька штук, якщо носите її постійно впродовж дня. Тому що правильна дезінфекція такої маски – це прання мийним засобом та повна просушка.

Маска не повинна бути вологою – ні одноразова, ні багаторазова. Вологість зменшує бар’єрну функцію тканини та інших матеріалів, з яких зроблена маска, до того ж вологе середовище сприяє розповсюдженню бактерій та мікробів.

Читайте також: Чи можна хворіти коронавірусом і не знати цього?

Цікаво, що ВООЗ рекомендує носити саме тканинні немедичні маски, які складаються як мінімум з трьох слоїв. А ще задовго до пандемії коронавірусу вчені з Единбургського університету визначили, що навіть звичайний бавовняний шарф здатен затримати 28% частинок розміром в 0,007 мікрон. Ефективність же простої хірургічної маски становила 80%. При цьому середній розмір коронавірусу – 0,1 мікрон.

Тобто і одноразова маска здатна забезпечити вам бар’єрний захист. Щодо тканинних, вченим ще належить дослідити їхню ефективність в залежності від виду тканин.

Бавовна чи неопрен

Маски з неопрену, які сьогодні широко представлені на ринку, є аналогами оригінальних японських Pitta Mask. Вони м’якіші, ніж бавовняні, та щільно прилягають до обличчя. Але фахівці застерігають: підробки можуть бути шкідливими, адже такий матеріал не дихає, парить та може викликати дерматити. А волога та статична електрика є придатним ґрунтом для бактерій.

Оригінальні Pitta Mask мають внутрішній вугільний фільтр і клапан для дихання. При цьому навіть вони призначені для захисту лише від пилу. До того ж справжні маски Пітта лише умовно можна назвати багаторазовими – строк їх використання становить до 5 днів, виробник гарантує збереження захисних властивостей лише після 4-5 разів прання.

Неопрен не витримує кип’ятіння, температура його прання – 30-40 градусів. При цьому ВОЗ рекомендує для пошиття масок використовувати тканини, що витримують температури 60 градусів і вище.

Також необхідно враховувати, наскільки легко дихати в масці. Адже від цього залежить, як довго ви зможете комфортно носити маску. Дослідження показують, що з тканинних матеріалів найлегше дихати саме через бавовну.

Читайте також: Як правильно носити медичну маску та рукавички

Маска чи респіратор

Респіратори – це маски або напівмаски, що щільно прилягають до обличчя. Більшість респіраторів містять клапан, що виводить назовні повітря, яка ви видихаєте. За рахунок цього дихати крізь респіратор набагато легше, ніж крізь маску. Знаходитись у респіраторі можна від 6 до 8 годин.

Однак ВООЗ не рекомендує використовувати респіратори з випускним клапаном, адже разом з повітрям, що видихається, в зовнішнє середовище потрапляють вірусні частинки. Таким чином полегшуючи дихання собі, ви створюєте загрозу для оточуючих.

Існують респіратори і без клапану, але дихати крізь такий респіратор набагато важче. Професійні моделі зі змінними фільтрами здебільшого використовуються на шкідливих виробництвах або лікарями, що працюють з хворими пацієнтами. І хоча респіратори здатні стримувати до 99% небезпечних речовин, що містяться в повітрі, лікарі вважають їх недоцільним засобом захисту від коронавірусу та ГРВІ, і стверджують, що для повсякденного захисту все ж достатньо звичайної медичної або тканинної маски.

Читайте також: Симптоми коронавірусу і як його самостійно відрізнити від грипу

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *