Юстиція он-лайн: чи полегшить це життя українців

Для отримання довідки доводиться вистоювати довжелезні черги, працівники держустанов вимагають хабарів за свою законну роботу, тяганина з оформленням документів і повний безлад у паперах. Ініціатори сервісу «Он-лайн будинок юстиції» обіцяють, що таким проблемам прийде кінець

Чи викорінить нова розробка Мін’юсту бюрократію та корупцію в державних установах? Та чи справді вона спростить життя пересічних громадян?

Українське ноу-хау

Українці вже стомилися від бюрократії та здирництва. Суспільство чекає на радикальні реформи, що змінять їхнє життя хоч якось на краще. Те, що працівники держустанов працюють не надто ефективно, без церемоній обговорюють користувачі Інтернету:

com-1

Про он-лайн будинок юстиції суспільство заговорило ще у квітні цього року. Ініціатором нового сервісу став начальник Головного територіального управління юстиції в Києві Станіслав Куценко. За його словами, головна ідея полягає в тому, аби створити для громадян середовище, повністю безконтактне з чиновниками. Наразі сервіс доступний тільки для мешканців столиці, він працює в тестовому режимі, але невдовзі його послугами зможуть користуватися всі українці.

Ми хочемо побудувати таку систему, — і ми почали її будувати, — коли громадянин зможе в он-лайн режимі зробити заявку в орган юстиції і так само отримати поштою або кур’єром необхідний документ. Наразі он-лайн будинок юстиції передбачає те, що людина повинна до нас прийти один раз і забрати вже готові документи, а так, контактувати з представниками юстиції вже не потрібно, — зазначає Станіслав Куценко

Що нам пропонують

Он-лайн будинок юстиції дозволяє киянам повторно отримувати документи про державну реєстрацію актів цивільного стану, свідоцтв про народження дітей, одруження або розірвання шлюбу, а також свідоцтва про смерть, зміну імені тощо. Крім цього, за допомогою сервісу можна реєструвати громадські організації он-лайн.

Загалом, на сьогодні українці можуть без черг отримати близько 15-ти видів документів. А послуга «соціальний ліфт» передбачає прийняття на роботу до органів юстиції всіх охочих. Так, на сайті вже розміщені вакансії, на які можна відправляти резюме.

Потім ми запрошуємо на співбесіду, людина складає іспит та бере участь у публічній співбесіді в он-лайн-режимі, — говорить Станіслав Куценко

Передбачено, що вже незабаром цей перелік послуг поповнять новими: оформленням допомоги для матерів при народженні дитини, а також реєстрацією ЗМІ.

Як працює сервіс

Ініціатори веб-проекту запевняють, що користуватися ним зможуть усі громадяни України з будь-якої точки світу. При чому безкоштовно, сплативши лише державне мито, адже це суто соціальний проект. Але користуватися послугами он-лайн будинку юстиції можливо буде лише після узгодження нормативно-правових актів, а також за наявності електронного цифрового підпису.

Аби отримати необхідний документ, зробити це доведеться особисто, але час та дату візиту громадяни обиратимуть самі, дивлячись на те, коли власне їм зручно. На стосунок строків виготовлення документів, то Станіслав Куценко запевняє, що зазвичай вони готові вже наступного дня.

Поки що ми залишили для себе верифікацію людини, яка перший раз приходить до нас з паспортом. Згодом на сайті буде поністю запроваджена ідентифікація людини за електронним цифровим підписом, — пояснив Куценко

Планується також мобільна версія сервісу, але коли вона запрацює поки що невідомо.

Популярність зростає

Кияни досить активно користуються сервісом. Як запевняють його розробники, за останні два місяці кількістьохочих отримати необхідні документи в режимі он-лайн стрімко зросла. За їхніми підрахунками, наразі найбільшим попитом користуються послуги в галузі державної реєстрації актів цивільного стану. Так, щотижня документи в РАЦСі отримують близько сотні громадян. За час існування сервісу проконсультовали близько 100 представників різних громадських організацій, а близько 25-ти організацій безпосередньо були зареєстровані через он-лайн-сервіс.

Узагалі, українці схвально сприйняли сервіс, про вони активно пишуть на сторінці спільноти будинку юстиції на Facebook:

com-2

Що кажуть експерти

Чи справді запровадження он-лайн будинку юстиції стане панацеєю від бюрократії та корупції ми запитали юриста ЮК «Центр Конфліктології і Права» Валентина Рижака:

Такий сервіс, справді, є дуже позитивним зрушенням у бік технічного прогресу. Якщо він працюватиме й надалі, не тільки збільшуючи кількість послуг для населення, а й належним чином забезпечуючи безпеку зберігання інформації користувачів, українське суспільство позбудеться й бюрократії, й корупції. І це не кажучи вже про звільнення від паперової роботи та витрачання часу.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *