Коли українців переведуть на «білі» зарплати: про ситуацію на ринку праці

Уже кілька років поспіль українські можновладці не надто успішно борються з виведенням зарплат наших громадян із «тіні». Тобто намагаються зробити все “правильно” (а насправді виходить — неправильно), щоб зменшити обсяги так званих сірих заробітних плат, що їх видають роботодавці своїм найманим працівникам у «конвертах». Чому Україні важко перейти на «білі» зарплати та що заважає позбутися зарплат у «конвертах»?

За інформацією Державної фіскальної служби України, минулого року в Україні трохи понад 60% перевірених податковою платників-юридичних і фізичних осіб, сплачували своїм найманим працівникам заробітні плати в «конвертах».

Чому таке відбувається? Як можна зменшити частку або навіть повністю позбутися «сірих» зарплат? Яка роль наших можновладців у цьому процесові?

Новий закон збільшив штрафи за зарплати в «конвертах»

Як зазначає юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Тетяна Журавель, на законодавчому рівні прописано мінімальну заробітну плату, суми податків та єдиного соціального внеску (ЄСВ), які платять роботодавець і працівник, а також відповідальність за порушення трудового законодавства:

Можливо, потрібно передбачити жорсткіші методи контролю за виплатою зарплат. Дійсно, в Україні уже не перший рік намагаються вивести заробітні плати з «тіні». Наприклад, наприкінці 2014 року було суттєво знижено ЄСВ. Необхідною є послідовність дій, за умови якої було б простіше сплачувати офіційну зарплату працівникам

«Найсвіжіший» у сенсі збільшення відповідальності роботодавця за порушення трудового законодавства є Закон, що набрав чинності з 1 січня 2017 року. Цим документом регламентується введення штрафів за виплату зарплат у «конвертах» у розмірі 100 мінімальних заробітних плат.

Враховуючи те, що з Нового року також було встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 3200 гривень, такий штраф буде чималим — 320 тисяч гривень.

Також згідно із Законом, підприємці сплачуватимуть штраф у розмірі до трьох «мінімалок» у всіх випадках недопущення податкових інспекторів до перевірки фірм.

Також цікаво: Інфографіка: що змінила реформа оплати праці?

Думка фіскалів і проблема з ФОПами

З цього приводу є цікавою точка зору, власне, податківців. Так, перший заступник голови ДФС Сергій Білан серйозно зауважував, що в цьому аспекті («відбілення» зарплат шляхом створення жорсткіших вимог до бізнесу) треба діяти виважено:

Адже різкі каральні методи призведуть до соціального вибуху, коли внаслідок виводу з «тіні» підприємства, його власник зменшить зарплати працівникам у 2-3 рази. Тому ми проводимо комплекси соціальних, адміністративних, роз’яснювальних та кримінально-процесуальних засобів для працедавців

До того ж Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», крім каральних засобів, було введено норму про те, якщо фізичні та юридичні особи, які працюють на єдиному податку (так звані ФОПи), не мають за певний період прибутків, усе одно повинні сплачувати цей горезвісний ЄСВ.

Держава чомусь мала надії на те, що це посприяє виходу зарплат із «тіні», проте даремно — ФОПи почали масово закриватися, позбавивши найманих працівників отримання хоч якоїсь зарплати.

Звісно, керівники ДФС мають рацію: чимало громадян, фізичних і юридичних осіб-ФОПів, взагалі не сплачували податків.

Так, приміром, лише за перше півріччя 2016 року, ДФС було викрито 32 тисячі громадян, які вели підприємницьку діяльність без офіційної реєстрації. Їм довелося заплатити в бюджет вражаючі 15 мільйонів гривень податків.

Проте добра половина, якщо навіть не дві третини, цих ФОПів були давно відомі ДФС і є великими підприємствами чи фірмами, що працюють на єдиному податку, який сплачують (або взагалі не сплачують) та й ще не мають бажання «відбілювати» заробітні плати для своїх найманих працівників. Закриваються саме ті чесні ФОПи, що ледве зводять кінці з кінцями.

Зниження ЄСВ призвело до зменшення «білих» зарплат

Повернімося до того ж ЄСВ, що було знижено у січні 2015 року з 41 до 22%. Начебто й непогано — підприємцям треба значно менше сплачувати до бюджету. Тоді в уряді прорахували, що роботодавці повинні підвищити зарплати своїм працівникам мінімум на 19%. Але що ж відбулося?

Замість цього зарплати не зросли, а в деяких випадках навпаки зменшилися.

Бізнесмени на таке зниження податкового тиску відповіли дуже цікаво. За інформацією Міністерства соціальної політики, лише 40% офіційно «показали» мінімальну зарплатню. Тобто понад половина бізнесменів перевели зарплати своїх працівників у дедалі «глибшу тінь».

Натомість збільшився дефіцит Пенсійного фонду (ПФ) — 145 млрд грн, а пошук джерел його покриття став одним з ключових питань під час перемовин нашої влади з представниками Міжнародного валютного фонду (МВФ). І почали відчуватися проблеми з виплатою пенсій — ПФ потребував коштів, що «вибивалися» як податки з усіх усюд. Точніше, з чесно працюючих підприємців, які, можливо, стали «показувати» набагато більше, ніж нечесні саме «білі» зарплати своїх працівників.

Таке послаблення від влади, як кажуть, просто зробило ведмежу послугу — та ж влада і поплатилася.

Створити сприятливі умови для бізнесу

Як зрушити з мертвої точки?

У ДФС на це запитання відповідають так: система оподаткування юридичних та фізичних осіб, що існує в Україні наразі, є достатньо адекватною, проблема полягає лише в достатньо низькій культурі тих, хто сплачує податки.

У чомусь фіскали мають рацію. Проте вони повинні розібратися з «найяскравішими» представниками великого бізнесу — підприємствами, які часто-густо не сплачують податків та видають своїм працівникам зарплату в «конвертах». Це — політична воля влади та її представників у особі ДФС.

Проте керівники ДФС добре розуміють: насправді, щоб досягти мети й «відбілювання» зарплат, треба створити рівні умови для ведення бізнесу за всіма напрямками. Чи то він «олігархічний», чи середній, чи навіть мікробізнес.

Звісно, роботодавці та експерти бачать проблему з «відбілюванням» зарплат в набагато ширшому колі.

4 рецепти від підприємців

#1 Зменшити кількість податків

На думку більшості бізнесменів, по-перше, навіть значно зменшений ЄСВ «не робить погоди» — він і сам по собі завеликий, і завеликими є всі інші податки (тобто сукупне оподаткування), яких у нас безлічСумарне їхнє навантаження робить свою прикру справу. Приміром, той же податок із прибутку.

Таким чином, «відбілювати» зарплати, коли ти чесно сплатиш усі великі податки, просто невигідно.

#2 Пробачити борги за всіма старими несплатами

Бізнес вважає, що влада повинна пробачити борги за всіма старими несплатами. Уряд повинен позбавити підприємства чи фірми цієї проблеми, що називається, раз і назавжди. Тоді такі жорсткі санкції щодо виплати зарплат в «конвертах» справді матимуть ефект.

#3 Увести двосторонню відповідальність

По-третє, й бізнес в цьому таки має рацію, — увести відповідальність за несплату податків не лише підприємцям, а й найманим працівникам. Наразі її несе лише роботодавець.

Хоча, з іншого боку, найманого працівника до цього фактично примушує саме останній. У наш час безробіття люди не сильно вимагатимуть офіційної «білої» зарплати, адже лише згадавши про це, вони просто втратять роботу. Проте в роботодавців є протиотрута від цього.

#4 Розвивати ринок недержавних пенсійних фондів

Так, розвивати ринок недержавних пенсійних фондів. Фахівці впевнені в тому, що працівники не приставатимуть на «тіньові» зарплати в тому випадку, якщо їм надати право особистого контролю над власними відрахуваннями до «скарбнички» майбутньої пенсії.

Рецепт непоганий, проте закон щодо створення й функціонування недержавних пенсійних фондів було ухвалено ще в далекому 2003 році і він узагалі не працює. Люди, які сьогодні, живучи дуже бідно, просто не можуть вкладати свої кошти в такі інституції. А фірми, де вони працюють, і поготів — обкладені з ніг до голови податками.

«Чесні» бізнесмени не можуть сплачувати бодай невеликі суми своїм працівникам у такі фонди. Та й останні, як свідчить практика, часто-густо є звичайними шахраями, які залучали кошти від населення, а потім, як і будівельні компанії, просто зникали..

Аби зробити зарплатню найманих працівників «білішою» або взагалі «білою», треба докорінно змінити фіскальну систему та політику держави загалом: податки повинні сплачувати всі й останні сумарно не мають бути захмарними, як наразі. Керманичі від влади повинні створити абсолютно прозорі й рівні умови ведення бізнесу на всіх його щаблях, а не лише для «своїх» і для великих, олігархічних. Тоді настане такий час, коли великі  штрафи виправдовуватимуть себе і не сплачувати податки буде невигідно, ніж сплачувати їх. На цьому стоїть увесь цивілізований світ — нічого нового для вирішення цієї проблеми просто не існує.

Ігор ГОНТА

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *