Страхова медицина: що змінить медреформа в Україні?

#реформа

Медреформа стартує із запуску сімейної медицини європейського зразка — контракт між лікарем і пацієнтом. Незабаром українці самі обиратимуть собі родинних лікарів. Що ще зміниться для населення і медиків?

Уже в липні цього року стосунки пацієнтів і терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів, зміняться. Це відбуватиметься поступово і почнеться все з лікарень, де є комп’ютери.

Як розподілятимуть бюджетні кошти?

Зараз кошти розподіляють відповідно до нормативів

Є БУДЕ
МОЗ закріплює медперсонал за лікарняними ліжками. А за кількістю ліжок Україна посідає друге місце в Європі (400 тисяч). При цьому на папері вільних ліжок не вистачає, бо всі вони наперед зайняті. Гроші розподіляються можновладцями на лікарні відповідно до нормативів і кількості ліжко-місць Національна програма медичного страхування. Всі громадяни матимуть однакову медичну страховку, а паспорт слугуватиме страховим полісом. Бюджетні кошти розподілятимуть між лікарнями будь-якої формації (приватні та державні) відповідно до кількості пацієнтів, які уклали угоду з лікарем

Громадянин укладатиме угоду з обраним власноруч лікарем

Національна програма медичного страхування — це 62 мільярди гривень, передбачені Держбюджетом на 2017 рік. Ці гроші підуть на первинну ланку медицини (зарплати лікарів, ліки, аналізи) та екстрену допомогу.

Як працюватимуть лікарі?

Сімейний лікар, терапевт або педіатр сам обиратиме ступінь своєї самостійності:

  • ФОП (придбати або орендувати приміщення)
  • найманий працівник (приватна або державна лікарня)

Такі лікарі працюватимуть за контрактом із Національною службою здоров’я. Їхні дані будуть унесені до електронної бази з відкритим доступом для всіх громадян. Пацієнти зможуть вільно обирати собі лікарів. Але в одного фахівця не може бути понад 2000 пацієнтів. Зарплатня нараховуватиметься вже в липні цього року.

Сімейні лікарі, терапевти й педіатри виписуватимуть рецепти й довідки, а також направлятимуть до профільних фахівців.

Наявність комп’ютера в лікарняному закладі — один із вирішальних моментів і гальма реформи. Справа в тому, що сімейний лікар (терапевт або педіатр) буде вносити дані пацієнтів до електронного реєстру. Тому на початок 2018 року місцеві ради мають забезпечити мінімум одним комп’ютером одну амбулаторію.

Навіщо це лікарям і пацієнтам?

Уже влітку українцям не доведеться платити з власної кишені за первинне лікування, аналізи й обстеження. Гроші закріплять за кожним громадянином. Треба буде просто: 1) обрати лікаря та 2) підписати з ним “декларацію про вибір”.

А лікарі отримають можливість вільно обрати місце роботи. Їхня зарплатня залежатиме від того, скільки пацієнтів вони лікуватимуть. Водночас вимоги до медперсоналу будуть наступними: 1) бути кваліфікованим фахівцем і 2) вміти користуватися комп’ютером.

Маючи ліміт на кількість пацієнтів, досвідчені лікарі не “виштовхуватимуть” молодих фахівців без досвіду роботи. У МОЗ переконані, що нова реформа змінить ситуацію на ринку праці: лікарні будуть зацікавлені в нових кадрах та збільшенні кількості пацієнтів, а разом із тим і прибутку.

Як знайти лікаря і чому це треба робити вже зараз?

МОЗ радить завчасно знайти кандидатуру лікаря, якому ви довіряєте і до чиїх порад дослухаєтеся. А щоб обрати для себе фахівця, поцікавтеся його освітою, досвідом і відгуками інших пацієнтів.

Лікаря можна буде змінити, підписавши контракт з іншим.

Електронна державна система Е-Health, яку планують запустити разом із реформою, міститиме рейтинги лікарів та інші дані про їхню роботу. А сьогодні українці звертаються до недержавних ресурсів із відгуками типу doc.ua, toneto.net або my-doc.com.ua.

Запропонована система медичного страхування працює у понад 80% європейських країн. Експерти зазначають, що вона легка у впровадженні, не потребує політичних торгів та підтримана міжнародною спільнотою.

Щодо вторинної медичної допомоги, спеціалізованого медобслуговування й навчання лікарів, то ці сфери також чекають на зміни.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *