Наболіло: як покарати сусіда за звалище будматеріалів

Ви будете шоковані, коли дізнаєтеся, що заважає Україні стати справжньою цивілізованою європейською державою. А на заваді до всебічного розвитку українців стоїть звичайне сміття. Так, саме щоденні відходи мешканців міст і сіл, кілометри сміттєзвалищ та банальні недопалки на вулицях паплюжать обличчя сильної, охайної й перспективної нації

Дратує, коли кожного дня доводиться буквально переступати через купи мотлоху біля свого будинку чи поблизу дачі або парку. Хто в цьому винен? Як позбутися незаконного сміття назавжди? Як покарати того, хто смітить на вашому подвір`ї?

Україна погрузла в сміттєзвалищах

Екологи б’ють на сполох: Україна практично погрузла в смітті. Засмічені лісові масиви та захаращені вулиці вже стали, швидше, правилом, аніж виключенням. Сморід і бруд від стихійних сміттєзвалищ шкодить здоров’ю людей та нищить екологію.

В Україні понад 35 тис. незаконних сміттєзвалищ і тільки 6 тисяч законних полігонів, територія яких складає приблизно 12 тис. кв. км, а це територія Чорногорії. Ситуація є критичною, — наголошує радник віце-прем’єр міністра з питань екології Ганна Свириденко

Та головний парадокс у тому, що чималу лепту до цієї «брудної справи» вносимо ми самі! Як-то кажуть, держава починається з її громадян… Тож якщо ви колись стикалися з ремонтом, то неодмінно маєте знати, що під час нього та по завершенню залишається купа будівельного сміття. Якщо ви сумлінно ставитесь до комфорту оточуючих, шукаючи, куди ж його вивезти, то у великої кількості громадян абсолютно відсутнє це почуття й вони просто залишають відходи на вулиці.

Зіпсовані стосунки із сусідами – далеко не єдина проблема, з якою доведеться зіштовхнутися тим мешканцям, які вирішили позбутися будівельних відходів побіля вашого подвір`я. А от ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення взагалі забороняє викидати таке сміття. Так, за викидання будівельних матеріалів доведеться сплатити штраф, що для фізичних осіб складає 340-1360 грн, а для посадових – 850-1700 грн.

Штраф — це, звичайно, логічний спосіб покарання, однак він не вирішує суттєву проблему: куди подіти будівельне сміття після ремонту?

ЖЕКи вмивають руки

Такий мешканець повинен звернутися до ЖЕКу, попередити про свої наміри. ЖЕК виділить спеціально місце для такого сміття, адже вивіз будматеріалів у договорі не передбачений, тож за нього потрібно платити окремо. Після цього мешканець укладає угоду або із балансоутримувачем, тобто ЖЕКом, або з фірмою-перевізником, — пояснює заступник начальника управління житлово-комунального господарства Тернопільської міськради Микола Лесів

Він також додає, що ціна послуги залежить від відстані, на яку необхідно вивезти сміття.

Якщо ж ви забажаєте просто скласти будівельні відходи на загальному подвір’ї – готуйтеся платити, — додає він

Штрафи будуть колосальні

А платити невдовзі доведеться ще більше, адже в Мінекології заговорили про посилення відповідальності за незаконний вивіз сміття.

З моєї точки зору, відповідальність, яка прописана в законодавстві, є недостатньою. Наприклад, якщо за незаконне сміттєзвалище біля обласного центру штраф складає всього 350 грн, то це є недієвий механізм. Ми зараз готуємо новий законопроект про підвищення відповідальності за шкоду, завдану навколишньому природному середовищу, — зауважує Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак

Куди скаржитися?

Поки відповідний законопроект лише готується, громадяни продовжують власними силами вирішувати проблеми зі смітниками біля будинків та, ба більше, – всередині них.

У нас на поверсі в квартиру в’їхали нові мешканці, які затіяли ремонт та вирішили, що міжповерховий майданчик – це найкраще місце для будівельних відходів. Це дуже незручно. Це — жах, — скаржиться мешканка однієї зі столичних багатоповерхівок Олена Кац

Ми запитали юриста ЮК «Центр Конфліктології і Права» Олену Садовець, що робити в такому випадку та куди звертатися, якщо вмовляння на сусідів не діють.

Якщо в своєму під’їзді або біля будинку ви виявили купу будівельного сміття, що, звичайно, створює для вас незручності – викликайте поліцію. Працівники поліції зобов’язані приїхати та скласти протокол про адмінправопорушення та передати його до виконавчого органу місцевого самоврядування. Останній, своєю чергою, має перевірити факт порушення протягом 15-ти днів та надіслати вам письмову відповідь. Якщо цей факт підтвердиться, порушника мають притягнути до адміністративної відповідальності. Моя порада – аби домогтися того, щоб сміття прибрали, а порушника покарали, заручайтеся свідками та доказами – відразу зафіксуйте наявність будівельного сміття на фото або відео. Це значно допоможе вам відстояти свої права, — говорить юрист

Як там у Європі?

Тим часом у Латвії боротися з незаконним вивезенням сміття вирішили за допомогою чималих штрафів. Так, за викидання сміття в місті доведеться заплатити від 100 до 1000 доларів США. А в Чехії навіть встановили спеціальні камери, що фіксують подібні порушення. Штраф для тих, хто попався на незаконному викиданні сміття, складає 2 тис. євро, а в деяких випадках за це навіть передбачена кримінальна відповідальність.

Чи запровадять в Україні настільки радикальні методи боротьби зі стихійними сміттєзвалищами – покаже час. Але очевидно – поки кожен не почне із себе, свого будинку та міста, країна і надалі буде грузнути в нескінченних купах сміття. Ми сваримо можновладців та нарікаємо на комунальників, не дивлячись на самих себе. Та щось добре завжди починається с кожного з нас.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *