Пекельні сусіди: що робити, якщо вам псують життя?

Сусіди не дають спокійно жити цілодобовими сварками, пияцтвом, ремонтами й галасом? Щоночі прокидаєтеся від гуркоту та криків? Коли «по-мирному» вирішити проблему не вдається, залишається один вихід — закон

Якщо ви читаєте цю статтю, то, мабуть, або з сусідами вам уже не пощастило, або ви вирішили подбати про майбутнє та підготуватись до цього про всяк випадок.

Взагалі, натрапити на вихованих та чемних сусідів, які жили б тихо, без сварок, скандалів і ремонтів, — то, швидше, утопія. Тема проблемних взаємин між мешканцями одного будинку дуже популярна на форумах. Хтось скаржиться на гучну музику, що лунає і вдень, і вночі, хтось — на перфоратор посеред ночі, а хтось — на постійні сварки й крики:

Є в мене сусід, живе наді мною, любитель послухати музичку години так після одинадцятої ночі і так гучно, що й мертвого можна підняти. Та й удень теж полюбляє так, що сусіди прибігають і питаються,  чого так гучно, в мене аж кришталь дзвенить! Жодні розмови не допомагають — той просто не відчиняє дверей та не бере телефон, — скаржиться один з користувачів форуму

Про те, як зберегти тишу в оселі і не стати ворогом усьому будинку, розповідає юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Ігор Кравченко.

— Ігорю, більшість людей звикли, що робити ремонт та голосно слухати музику можна до 23:00. Це вже стало своєрідним рефлексом. Поясніть, в межах якої норми та в які години насправді громадяни мають законне право проводити ремонтні роботи та слухати музику? Як це питання регулює українське законодавство?

Слід відрізняти право на проведення ремонтних робіт та на користування звуковідтворювальною апаратурою. Так, користування звуковідтворювальною апаратурою, іншими джерелами побутового шуму, гучний спів та викрики не заборонені з восьмої до двадцять другої години.

Своєю чергою, проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, дозволено з восьмої до двадцять першої. У святкові та неробочі дні проведення ремонтних робіт заборонено цілодобово. Однак власник квартири чи орендар, що проводить ремонтні роботи, може узгодити з мешканцями усіх прилеглих квартир їх проведення у святкові й неробочі дні.

Перевищувати рівні шуму, визначені санітарними нормами, забороняється цілодобово. Так, в житлових приміщеннях рівень шуму не повинен перевищувати 55 децибел, з 23:00 до 8:00 — 45 дБ.

Захист населення від шкідливого впливу шуму регулюється, зокрема, Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя», постановою Кабінету Міністрів України Про механізм впровадження Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду” та санітарними нормами допустимого шуму в житлових приміщеннях, громадських будівлях і на території житлової забудови.

— Припустимо, людина знає ці норми, але на галасливого сусіда ці аргументи не подіяли. Ми знаємо, що вмовляння та навіть сварки теж можуть не мати жодної користі. Що робити тоді? Викликати поліцію?

Існує ряд способів захисту вашого порушеного права в такій ситуації. Передусім, це самозахист. Дійсно, ви можете звернутися до вашого сусіда з проханням (вимогою) не допускати перевищення встановленого рівня шуму.

У випадку, якщо сусід ігнорує такі звернення, викликати працівників поліції — це абсолютно законно. Це може бути як дільничний інспектор, який зобов’язаний провести роз’яснювальну бесіду з порушниками та попередити їх про відповідальність за такі дії, так і інші працівники поліції (до речі, патрульної теж).

Залежно від ситуації, не зайве звернутися до міської санітарно-епідеміологічної служби. Працівники СЕС зафіксують перевищення допустимого, відповідно до норм чинного законодавства, рівня шуму, що буде підставою для накладення на порушників адміністративного стягнення, або навіть звернення до суду з позовом про відшкодування моральної (а якщо зможете довести, то й матеріальної) шкоди.

Також ви можете звернутись до виконавчих органів відповідних міських рад, які забезпечують контроль за додержанням громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму. Так, адміністративним комісіям при виконавчих органах місцевих рад підвідомчі справи про адміністративні правопорушення передбачені ст. 182 кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення вимог законодавства щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму).

— Чи відрізняють ці дії залежно від того, чи є порушник громадського спокою власником квартири чи її орендатором?

Ні, фактично не відрізняються. Але, якщо порушник — орендар, то виникає додатковий важіль впливу на його поведінку у вигляді звернення до орендодавця-власника квартири.

Також варто зазначити, що звертатись до власника квартири чи до орендаря або працівників поліції краще колективно. У разі написання письмових скарг необхідно зібрати як найбільш підписів мешканців будинку.

— Чи відрізняються заходи впливу на порушника залежно від того, чи будинок підпорядковується ЖЕКові чи ОСББ?

Ні, не відрізняються. В новій редакції закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» закріплено ряд обов’язків власників квартир. Однак жодних дієвих механізмів впливу на осіб, що порушують норми чинного законодавства щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму, не запроваджено.

Читайте також: Чим ОСББ краще ЖЕКів? Коментує юрист

— До якої відповідальності можна притягнути порушника спокою та що йому загрожує?

Відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях передбачена ст. 182 кодексу України про адміністративні правопорушення. Вона не залежить від того чи зазначене правопорушення вчинене власником квартири або ж наймачем.

Такі дії тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 85 до 255 грн) і накладення штрафу на посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності — від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 510 грн).

Якщо ж такі дії вчинені особою повторно протягом року, це тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 510 грн) із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян-суб’єктів господарської діяльності — від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 2550 грн) із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

— Чи відрізняється якось “право на тишу”, якщо людина не є власником квартири, а лише орендує її?

Ні, як власник квартири так і орендар, мають тотожні права на захист від шкідливого впливу шуму.

— Чи відрізняється відповідальність та покарання залежно від виду шуму? До прикладу, якщо сусід робить ремонт у заборонений час або якщо він слухає музику?

Ні, у зв’язку з наведеними підставами відповідальність не відрізняється. Але, як уже було зазначено, на особу, що порушує вимоги законодавчих актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму, може накладатись відповідальність від попередження до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури та інших предметів порушення тиші. Тобто відповідальність за вказане порушення суттєво «коливається».

Це пов’язано з тим, що при накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність та чи вперше було вчинено це правопорушення.

Та, напевне, доки не зміниться усвідомлення того, що гучна музика та цілодобові ремонти можуть зіпсувати комусь затишний вечір удома, довгоочікуваний відпочинок та здоровий сон, доки українці взагалі не дійдуть того, що повага до інших — це запорука власного спокійного та щасливого життя, сусідські міжусобиці триватимуть і надалі.

Звісно, мирне з`ясування стосунків між сусідами — найпростіший шлях до вирішення побутових питань. Однак і українське законодавство стоїть на варті інтересів громадян. Дотримуючись букви закону,  ви зможете не тільки позбавитися проблем із сусідами, а й збережете власні нерви і час.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (2)

    Маша

    Березень 6, 2017 at 16:47

    Доброго дня ! Підкажіть будь ласка, чи може 1 сусід скаржитись у відповідні органи на те, що проводилась зварювальна робота біля 15 хв. удома і при цьому не вийшли з ладу ніякі прилади і скарг від інших сусідів не було?

    Відповіcти

      Лиза Ковалёва

      Березень 7, 2017 at 09:54

      Доброго дня, Маріє. Ми не експерти з права, але знаємо тих, хто може вам допомогти. Просто напишіть своє питання тут: http://ckp.kiev.ua/6

      Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *