Витік інтимних фото: як зберегти репутацію та гроші

#особисті дані

Приватне життя тому й приватне, аби про нього не знали сторонні. Та от що більше існує можливостей для зберігання й обміну файлами, то більше варіантів увірватися до вашого особистого життя і здати всі “паролі та явки”. Що робити, якщо ваші інтимні фотографії хтось украв? Як захистити приватне життя та репутацію та не вестися на шантаж і вимагання?

Час від часу обкладинки таблоїдів рясніють матеріалами про витік відвертих світлин зірок шоу-бізу, діячів і політиків. Подекуди це — лише піар-акції, а не випадковість чи провокація. Однак приватне життя не лише зірок, а й непублічних людей теж може опинитися під загрозою: крім впольованих “зіркових” фото й відео, жертвою може стати пересічний українець, чий аккаунт просто зламали…

Хто та навіщо може вкрасти ваші фото?

Деякі хакери роблять це не тільки заради грошей, але й задля задоволення та слави — їхній псевдонім або сайт, на якому інтимні фото буде викладено, может стати популярним. Для людей, які мають певну бізнес- або політичну репутацію, “злив” інтимних фото може вилитися в тисячі доларів, крах кар’єри або, принаймні, у загальний громадський осуд.

Приміром, нещодавній скандал із молодою заступницею Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Анастасією Дєєвою, розпочався саме через її інтимні фотографії. Щоправда, дівчина не заявляла про те, що її фото було викрадено, виявилося, що вони були викладені у публічний доступ раніше. Хто знає, може, це відмовка, адже час уже не повернеш назад.

Хакери-любителі, що полюють за порівняно невеликими грошима, обирають собі жертву навмання. Вони невпинно підбирають паролі, ламають електронні поштові скриньки та різноманітні сервіси для обміну фото, аби потім шантажувати свою жертву, вимагаючи від неї грошей.

Лише уявіть, що ваші інтимні світлини можуть надіслати усім родичам, знайомим і бізнес-партнерам, якщо вони опиняться не в тих руках…

Злочин і кара: як покарати хакера?

marina-sutkovichВарто розуміти, що від такої ситуації ніхто не застрахований, а от що робити і як протистояти хакерам-шантажувальникам — знає юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Марина Суткович.

Якщо хтось зламав ваш аккаунт чи якимсь іншим незаконним шляхом привласнив ваші фото та вимагає грошей за видалення або нерозповсюдження їх, пам’ятайте, що таке порушення недоторканості приватного життя карається законом.

У Кримінальному кодексі зазначено, що незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, караються штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років

Що таке конфіденційна інформація?

Це відомості про ваше приватне життя, що становлять особисту чи сімейну таємницю (зокрема, інформація про освіту, сімейний стан, релігійність, стан здоров’я, дату і місце народження, майновий стан та інші персональні дані) і поширюються лише за вашим бажанням.

Українське законодавство захищає ваше приватне життя, тобто сферу вашої життєдіяльності, що включає в себе зв’язки з іншими людьми, ваші приватні справи, дружні зв’язки, сімейне життя, родинні, побутові, інтимні відносини тощо, тобто все, що пов’язане з вашим способом життя і не має публічного характеру.

Ви самі визначаєте своє особисте приватне життя й можливість ознайомлення з ним інших людей — зауважує юрист

Фотографії, на яких ви зображені, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за вашою згодою. До речі, це гарантує Цивільний кодекс.

Тож, якщо ви виклали свої світлини у соцмережі чи завантажили до фотобанків, — ви за власним бажанням визначили можливість ознайомлення з ними необмеженого кола осіб. Ось чому світлини перестають бути конфіденційними…

Використання таких фото іншими людьми є законним, адже попереднє розміщення в соціальній мережі було публічним і за вашою згодою. Це правило не поширюється на ті випадки, коли доступ до фото обмежується лише колом друзів.

А от із комерційною метою використовувати ваше фото (наприклад, у рекламі) не можна, навіть якщо ви розмістили своє фото у публічному доступі, адже діє авторське право. У вас повинні отримати дозвіл та виплачувати вам авторську винагороду

Якщо ж зловмисник зламав електронну скриньку і викрав фото з листування з іншою собою?

Він (зловмисник — Ред.) підлягає кримінальній відповідальності, — коментує юрист

За Кримінальним кодексом, втручання до особистого листування карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі до трьох років.

Якщо зловмисник не лише викрав ваші фото, а й шантажує вас?

Вимагаючи за нерозголошення фото гроші, хакер нестиме відповідальність і за іншою статтею (тобто він же й пошту зламав, і гроші тепер вимагає, а це два злочини) Кримінального кодексу. За вимогу передачі інтимних фото та відео з погрозою насильства над вами чи вашими близькими родичами, пошкодження чи знищення вашого та їхнього майна, розголошення відомостей, які ви чи ваші близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), — караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Що робити, якщо приватні фото більше не приватні

Якщо ви опинилися у такій ситуації і зловмисник погрожує вам оприлюдненням ваших інтимних фото, запам`ятайте декілька порад:

  • Не платіть шахраям за неоприлюднення фото — це марнотратство.
  • Якщо здирника можна ідентифікувати — сміливо йдіть у поліцію і подавайте позов до суду. Вимагайте захисту вашої честі й гідності та відшкодування моральної шкоди. Просіть забезпечити позов шляхом заборони показу ваших фото.
  • Дивіться на ситуацію з гумором і бережіть нерви.

Що робити, аби таке не сталося знову?

Слідкуйте за безпекою своїх аккаунтів, особливо пошти, соцмереж і месенджерів. Використовуйте складні паролі.

Не заходьте до своїх аккаунтів через сторонні пристрої. Так, це може бути телефон вашого друга, сумлінної й порядної людини. Але де гарантії, що й його телефоном не заволодіє зловмисник? Якщо ж ви-таки використовуєте чужий пристрій, обирайте користувача з відміткою “Чужий комп’ютер”.

Користуйтеся публічним Wi-Fi обережно. До речі, роутери також зламують, особливо в публічних місцях.

У публічних мережах використовуйте VPN. Воно створить безпечний «тунель» від вас до інтернету, і навіть перебуваючи у незахищеній Wi-Fi-мережі, ви зможете не турбуватися про збереження даних.

Користуйтеся захищеними месенджерами й чатами. Зверніть увагу на ті додатки, які гарантують конфіденційність і повне видалення вашого листування з бази даних.

Шифруйте фото й відео в пам’яті телефону і ноутбука. Якщо сам пристрій вкрадуть, з нього спробують завантажити дані. Не давайте зловмисникам, крім крадіжки, ще й змогу шантажувати вас. Використовуйте шифрування.

Переконайтеся, що ваш співрозмовник теж убезпечив листування. Якщо у вас все супербезпечно, а у вашого партнера — ні, ваші фото залишаться під загрозою.

Пам’ятайте, що за втручання до вашого особистого життя зловмисник нестиме кримінальну відповідальність. А отже, знаючи закон, ви зможете відстояти своє право на приватність та запобігти витоку інформації. Та, навіть якщо це сталося, слід попіклуватися про те, аби таке не повторилося.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *