Як обрати безпечний банк в Україні: поради вкладникам

Фінринок в Україні вже втратив майже 100 банків, а найпотужніший — ПриватБанк — занадто нестабільний. Водночас у нас ще є безпечні способи вкласти свої гроші. У цій статті ми розповідаємо про ризики на українському фінринку і про те, як у новому році обрати більш-менш надійний банк

Девальвація гривні, нестабільна економіка й докорінні зміни держустрою здатні неабияк насторожити. Ще б пак, адже на рахунку кожна копійчина, тож ніхто не хоче зайвий раз ризикувати гаманцем, репутацією і майбутнім. Попри можливі способи ефективно вкласти свої гроші цього року, чимало українців усе одно зупиняються на депозитах у банках.

Але упевненість в установі, яку ми обираємо для розміщення своїх коштів чи то на депозиті, чи на корпоративному рахунку, спливає щомиті. Особливо дивлячись на останні новини про націоналізацію ПриватБанку і його, як виявилося, не на жарт скрутне становище.

Приватний vs. державний: про переваги і недоліки

Існує думка, що державний банк зазвичай більш надійний у питаннях повернення вкладів, ніж будь-який комерційний. Але насправді всі вони загалом працюють на загальних засадах і обов’язково мають бути учасниками Фонду гарантування повернення вкладів (ФГВФО).

Якщо ви вкладаєте гроші в державний банк, то держава й відповідає за повернення вам вкладу.

Однак що ще робить державний банк державним?

Справа в тому, що, за статутом того ж Ощадбанку, держава не відповідає за його зобов’язання, тобто Ощад — таке ж акціонерне товариство, що й комерційні банки. Проте держава в особі Кабінету міністрів є власником його контрольного пакету акцій. З цієї точки зору, державний банк є більш упередженим від свідомих злочинів посадових осіб, тобто держслужбовців, що є членами Кабміну, — зауважує юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Олена Садовець

І державний, і приватний банк повинен повернути ваші кошти. Слід зауважити, що час, протягом якого державний банк має повернути вам гроші, на жаль, чітко не визначено. При цьому ФГВФО повертає вклади до 200 тис. грн. Що ж робити, якщо сума вкладу більша?

Будьте обачливими у питаннях надійності банку, якому ви плануєте довірити свої гроші. Наразі фінансова система України дуже нестабільна, отже, ризикувати, вкладаючи суми понад 200 тис. грн, — це необачливо як мінімум. Тим паче, небезпечніше зберігати усі кошти в одній установі. Це наче робити ставку лише на один єдиний варіант інвестиції своїх коштів, що може не спрацювати, і ви втратите все, що мали, — зазначає юрист

Інше питання — сервіс. Державні фінустанови, на кшталт, Ощадбанку, зазвичай не надто переймалися швидким і зручним сервісом. Довжелезні черги, паперові клопоти й купа втраченого часу — це вже усталений образ.

А от новітні системи інтернет-банкінгу, доступність і розгалуженість відділень, розмаїття банкоматів і терміналів, зручність у тому, що банк має особливі умови співпраці з іншими установами — це беззаперечні плюси комерційних фінустанов.

Та довгострокових вкладів ці плюси майже не стосуються. Для збереження коштів необхідна лише впевненість у надійності установи, а для побутових дрібних грошових задач згодиться саме той банк, що приділяє багато уваги сервісу.

Зверніть увагу на депозитні ставки

Ставки за депозитами багато про що кажуть. Якщо в одному з банків вони занадто високі, слід запитати, чому це так. Можливо, це просто маркетинговий хід або ґачок, а установа насправді страждає на недостатній обіг грошей.

Придивіться до декількох установ та порівняйте ставки за депозитами, що вони пропонують. Визначивши середню на ринку ставку, ви легко зорієнтуєтеся, — коментує юрист

Окрім того, є вірогідність, що це не просто підозріло приваблива пропозиція, а загроза: можливо, вам пропонують укласти посередницьку угоду з установою, що не є учасником ФГВФО.

Банки з 1-ої групи і репутація власника

Якщо ви бажаєте отримати додаткову інформацію про те, який банк, на думку, власне, держави, є більш-менш стабільним серед тих, що існують, зупиніть свою увагу на установах 1-ї групи. Це фінустанови, що входять до переліків НБУ і Мінфіну.

Але не завжди інформація публікується вчасно і відповідає актуальній ситуації, адже ці рейтинги оновлюються вже після оголошення введення тимчасової адміністрації або ліквідації установи.

Репутація банку залежить і від репутації його власника. Якщо останній є причетним до фінансових злочинів чи підозрюється в цьому, візьміть це до уваги.

Звичайно, наклепи і розмаїття недостовірних статей і новин збивають з пантелику, та все ж варто зауважити, що навіть така інформація просто так не виникає.

Коли ваш вклад під загрозою?

Якщо ви вже маєте вклад в якомусь із банків і бажаєте пересвідчитися, чи правильний вибір ви зробили, слідкуйте за ситуацією. Економічна криза завжди впливає на роботу банків, а нестабільність державної економіки призводить до нестійкого положення їх.

А це вже сигнал, аби повернути свої кошти ще до моменту, коли Мінфін оголошує про його скруту. Адже, як відомо, банки не квапляться із визнанням свого банкрутства.

Зокрема, коментарі на форумах і на сайті міністерства також слугують дієвим інструментом моніторингу. До речі, щодня найбільше відгуків отримують Форвард, Альфа Банк, Ошадбанк, ПУМБ та інші.

Серед найпроблемніших установ, окрім славнозвісного велетня Привату, є Дельта Банк, VAB, Фінансова ініціатива, Михайлівський тощо, куди було введено тимчасову адміністрацію або які перебувають на стадії ліквідації. А днями неплатоспроможним було визнано Платинум банк.

Про те, як повернути свій вклад у валюті, ми розповідали раніше. Тож ця інформація стане корисною для тих, хто вже “обпікся”. До того ж вона підтверджує, що за допомогою юриста і кваліфікованої допомоги, можна вирішити навіть найбезнадійнішу ситуацію зі вкладом.

Узагалі, існує безліч способів вкласти свої гроші. Одним із таких є освіта, придбання нерухомості або подорожування. Це — довгострокова перспектива і реальний внесок у своє власне майбутнє, на відміну від нестійких і нестабільних банків

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *