Податкова система України: як оптимізувати податки і не порушити закон

Кожен хоче отримувати якнайбільше прибутку. Але не всі знають, як розумно оптимізувати витрати на поповнення бюджету країни. Юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Олена Садовець розповідає, чим же різняться між собою оптимізація та ухилення від податків

Навколо питання відмінностей між оптимізацією податків та ухилення від них уже не один рік точаться дискусії. Не тільки в Україні, а й в інших державах намагаються окреслити, що ж таке ухилення, а що – ні.

Приміром, створюється величезна кількість підприємств, які задля оптимізації один одному надають послуги. Насправді ж вони просто «ганяють» ПДВ по-колу і не сплачують різноманітні податки. Чи є це ухиленням? У деяких країнах вважається, що подібна оптимізація є нормальною практикою для підприємств і що шукати способи зменшення податків є цілком нормальним. Україна ж вважає таку схему неприйнятною і злочинною. Подібні підприємства після перевірки зразу ж визнають недійсними.

Однак, якщо оптимізація ретельно пропрацьовується, то з нею важко посперечатися, оскільки, згідно з положеннями Цивільного та Господарського кодексів, кожен має право на господарську діяльність. Якщо ж ці підприємства дійсно створені фіктивно без нормальних директорів, підписаних угод і лише для цілей зменшення податків одного підприємства, то така схема може бути визнана ухиленням від оподаткування, а всі підприємства, задіяні в ній, — фіктивними.

Оптимізація податків: як це відбувається в Україні

У добре розвинутих країнах є такі поняття, як холдинги і корпорації — для них є окремі податки. У нас же холдинги, а тим більше корпорації, явище непоширене.

Щоправда, є деякі податкові пільги, передбачені податковим та митним законодавством, —звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, або ж сплата ним податку та збору в меншому розмірі. Однак це можливо лише за наявності певних підстав і поширюється не на всі підприємства. Вони детально прописані у Податковому кодексі. До таких пільг належать:

  • знижка, що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;
  • зменшення податкового зобов’язання після нарахування податку та збору;
  • встановлення зниженої ставки податку та збору;
  • звільнення від сплати податку та збору;

Окрім цього існують ще різноманітні пом’якшувальні умови майже для кожного з податків.

Проте такі пільги надаються не усім підприємствам. Прикладом узаконеної оптимізації можна вважати зміни до перехідних положень Податкового кодексу для IT-підприємств, впроваджені у 2013 році на 10 років. Відповідно до нововведень, операції з постачання програмної продукції тимчасово звільнили від сплати ПДВ, а ставку податку на прибуток встановили на рівні 5%.

Також податкову лояльність часто проявляють до сільгоспвиробників. Що ж до оптимізації для усіх і кожного, то на кожному підприємстві має бути юрист, який розроблятиме законні схеми оптимізації податків.

Ухилення від податків

Схем ухилення від оподаткування нечесними підприємцями існує безліч. Зокрема, такими незаконними інструментами є:

  • приховування доходів;
  • завищення витрат;
  • незаконне використання пільг;
  • приховування кінцевого бенефіціара.

Використання таких методів тягне за собою кримінальну відповідальність, тож набагато простіше знайти хорошого юриста, який запропонує добросовісну схему договірних відносин, що допоможе оптимізувати податкові навантаження.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *