Кому відшкодують половину вартості житла? Хто та як може отримати компенсацію

#житло

Нещодавні зміни до Закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» для деяких категорій населення збільшили державну підтримку при придбанні доступного житла до 50%

Ігор Кравченко, юрист

Юрист «Центр Конфліктології і Права» Ігор Кравченко розповідає, на кого розповсюджується ця програма та що для неї потрібно.

Перелік конкретних категорій громадян, які можуть отримати 50%-відсоткове відшкодування, перераховано у статті 4 Закону.

Якщо узагальнити, то це — внутрішньо переміщені особи з території проведення антитерористичної операції, учасники АТО та особи з інвалідністю, які отримали її унаслідок бойових дій в зоні АТО чи під час Революції Гідності.

Для того, щоб стати учасником програми держпідтримки, треба звернутися до виконавчого органу місцевої ради.

Однак отримати таке відшкодування можна лише за умови, якщо людина потребує поліпшення житлових умов. Для цього має бути проведено експертну оцінку житла, — стверджує юрист

Відповідно до Житлового кодексу України, громадянами, які потребують поліпшення житлових умов, є ті, хто проживає в гуртожитках, у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарно-технічним вимогам, або ж хто тривалий час проживає за договором найму (оренди) в будинках чи квартирах, що належать громадянам на праві приватної власності.

Що означає формулювання «тривалий час», українське законодавство не пояснює.

Також необхідно враховувати, що державна підтримка для будівництва (придбання) доступного житла буде надаватися в межах коштів, що передбачені Державним бюджетом на цей рік.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *