Борги після розлучення: хто і за що платить?

Коли люди одружуються, то відразу прагнуть створити комфортні умови для спільного проживання. Тож як правило, або беруть іпотеку під житло, або купують в кредит побутову техніку чи автомобіль. Зрозуміло, що в той час ніхто з них не думає, що в майбутньому може статися така ситуація, що їхній шлюб раптом припинить своє існування. І доведеться ділити не тільки спільне майно, а і спільні борги

Та коли це одного разу стається, то більшість з колишніх пар стикаються з серйозною проблемою, не розуміючи як це зробити правильно і яким чином захистити свої права. В яких випадках борги не діляться порівну? Як можна довести, що кредит отриманий одним з подружжя не був використаний на потреби сім’ї? Та чи можна захистити себе від проблем з розподілом боргів у майбутньому? На ці та інші питання відповідає адвокат Тетяна Войнова

Що варто знати про розподіл спільних боргів

Згідно зі ст. 70 Сімейного кодексу України, у разі розлучення спільне майно між подружжям поділяється порівну, при цьому борги також визнаються загальними. Тож незалежно від того, на кого був оформлений кредит, подружжя після розлучення за нього сплачує спільно, — розповідає адвокат

Взагалі, борги у подружжя можуть бути зовсім різними. Це не обов’язково тільки кредит або іпотека. Якщо з вини одного з подружжя залишився не закритий кран і затопило сусідів, або подружжям позичалися гроші на лікування дитини, чи непогашена вчасно квартплата – це все спільні борги.

Що стосується кредитних боргів, то вони не завжди діляться порівну. Відповідно до Сімейного кодексу України борги за кредитними зобов’язаннями можуть бути розділені між подружжям пропорційно тому майну, яке кожен з них отримав . Тобто, якщо за рішенням суду зі “спільно нажитого” вам дісталася тільки третина, така третина вам випаде і в погашенні кредиту.

Але зазвичай банкам все рівно, як між подружжям розділене майно. Відповідальність за погашення кредиту несуть обидва з подружжя, тому дуже часто в разі коли позичальник не платить зазначеної суми або взагалі зникає – працівники банків вимагають погашення заборгованості від колишніх жінок або чоловіків.

При цьому на банківські претензії не впливає навіть факт наявності в сім’ї неповнолітніх дітей, а також те, з ким за рішенням суду ці діти залишаються. Єдине, в чому неповнолітні діти можуть стати перешкодою для банку, так це у стягненні житла по боргах, так як тоді в конфлікт вступають органи опіки.

Як вигідніше розділити іпотеку

Окрім спільних боргів та кредитів на побутову техніку або інше, колишнє подружжя ще може мати не виплачену іпотеку. Що робити в цьому випадку? Юрист зазначає, що квартира, придбана в іпотеку як і інша нерухомість прирівнюється до спільно нажитого майна, тож може бути розділена. Але такий об’єкт знаходиться в заставі у банку, тому перш ніж здійснювати будь-які дії з ним, вам потрібно взяти згоду в кредитній організації.

Головне питання, яке виникає: якщо до моменту розлучення вона не погашена, хто буде надалі за неї платити? У випадку, якщо квартира переходить у власність одного з колишнього подружжя, він бере на себе всі обов’язки по виплаті кредиту, а друга сторона позбавляється права на власність і припиняє сплачувати платежі. Для цього досить просто звернутися в банк і переоформити договір на одну людину. Проте це буде можливо лише в тому випадку, якщо банк задовольнить рівень доходів позичальника.

Та дуже часто на квартиру претендують обидва з подружжя. Тоді теоретично іпотеку потрібно розділити навпіл і кожен має виплачувати свою частину. Важливо враховувати, що в цій ситуації потрібно переоформити і договір, і страховку, а банк повинен дати свою згоду. Але на практиці це відбувається дуже рідко. Тому що по-перше, банк не дає згоди, а по-друге, поділ кредиту не вирішує питання з іпотечними зобов’язаннями.

Адже до повного погашення кредиту іпотекою буде обтяжений весь об’єкт нерухомості (виняток можуть становити лише ті випадки, коли об’єкт нерухомості ділиться між подружжям в натурі). І якщо один з подружжя в майбутньому перестане платити за кредит, банк оберне стягнення на об’єкт іпотеки в цілому. Простими словами, може статись, що добросовісний із подружжя втратить свою частку нерухомості  через не виконані зобов’язання недобросовісного (ч. 2 ст. 6 Закону України “Про іпотеку”).

Складно знайти спільне рішення і в ситуації з однокімнатною квартирою. Тому що її можна розділити тільки по часткам, які не можуть бути предметом застави. Це значно ускладнює розділ суми іпотеки. Тому, якщо банк не погодиться розділити іпотеку на таку квартиру, то позичальником залишиться той, хто оформив договір. Якщо подружжя дійде згоди, то може виплачувати такий кредит спільно.

Ще один спосіб вирішити проблему з іпотекою – це погасити її достроково. Загалом, цей варіант вважається найвигіднішим. Адже тоді колишнє подружжя зможе продати квартиру, та поділити гроші. Цей варіант унеможливлює в подальшому втрату квартири, коли через затримку виплати одного з подружжя або інші проблеми банк може відібрати нерухомість.

За особисті борги кожен платить сам

Зауважимо, що є сімейні борги, а є такі, які важко назвати спільними. Наприклад, дружина взяла кредит, щоб здати в ремонт машину, яка є її власною, або чоловік зайняв велику суму грошей, щоб відремонтувати будинок, власником якого є він сам. Бувають і випадки, коли одного з подружжя за протиправне діяння зобов’язують сплатити грошову компенсацію. Як ділити такі борги?

Якщо судом буде визнано, що борг подібного типу утворився саме так, а не інакше, то далі суддя буде керуватися статтею 45 Сімейного кодексу, яка дозволяє не ділити дані борги, а зобов’язати до виплати тільки того, хто став винуватцем утворення боргу. Я наголошую, що коли чоловік або дружина купує машину, або бере кредит на будь-які потреби – обов’язково повинна бути згода другого з подружжя, — говорить адвокат

Тобто, якщо інший з подружжя, наприклад, за вашою спиною взяв кредит і придбав машину, вам потрібно довести, що вона не була куплена для потреб сім’ї. Для цього згодяться і покази свідків, де знаходиться цей автомобіль, або будь-які документи, чеки, квитанції. Якщо ви зможете довести свою непричетність до таких боргів, ні в судовому, ні в якому іншому порядку банки не зможуть пред’явити до вас претензій.

Чи можна уникнути проблем з виплатою боргів після розлучення?

За обопільною згодою подружжя може підписати шлюбний договір, який буде чітко визначати, кому з подружжя і в якому розмірі переходить борг по кредиту, іпотеці та ін., — підсумовує адвокат

Тож, як бачимо, процес поділу між подружжям спільних боргів, може бути ще складнішим від поділу майна. Тому, для того щоб відстояти свої права та не платити за чужі борги, варто відповідально та грамотно підійти до вирішення цього питання. А в наступній статті ми розповімо про плюси і мінуси шлюбного договору: чи варто його укладати та чи захистить він ваші інтереси після розлучення.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *