Комітет з питань будівельних матеріалів та будівництва: як протидіяти рейдерству в галузі

Експерти Торгово-промислової палати України б’ють на сполох: будівельна галузь України у стані занепаду. Обсяг будівельних робіт за рік в Україні складає лише 2 мільярди євро. До прикладу, в сусідній Польщі він сягає понад 36 мільярдів. Головною причиною називають рейдерство, що набуває системного характеру. Як стимулювати вітчизняне будівництво, протидіяти рейдерським схемам та залучити до галузі інвестиції обговорювали на засіданні Комітету з питань будівельних матеріалів та будівництва при ТПП України.

Голова Комітету Іван Салій переконаний, що будівельна галузь є рушійною силою будь-якої економіки. Тому питання щодо створення сприятливих умов у країні для її розвитку має бути для уряду пріоритетним.

«Найголовніша проблема полягає в тому, що ми мало будуємо. Нам потрібно мінімум у 5 разів більше будувати. Сьогодні в країні існує велика потреба будівництва доріг, житлових будинків, переоснащення «хрущовок», а краще — їх знесення. Тому що, якщо ми маємо обсяг будівництва доріг за рік 2 мільярди євро, то сусідня Польща будує на 36 мільярдів. Будівельна галузь може до 10% мати ВВП. Через розвиток будівельної галузь також найефективніше долати проблему безробіття у країні. Тому Україна має збільшувати обсяги будівництва, і не лише за рахунок соціальних об’єктів, а й інфраструктурних. І все це повинно будуватись одночасно», – наголосив Іван Салій.

Учасники зустрічі обговорили, з яких причин вітчизняна будівельна галузь відстає в розвитку від інших європейських країн. До них віднесли: нестачу кваліфікованих кадрів, відсутність фінансування та іноземних інвестицій.

«Ми маємо зрозуміти, що розвиток будівництва автоматично стимулює розвиток і всіх інших галузей економіки. Тому ми маємо визначити, як залучити додаткові кошти у вітчизняне будівництво. Адже не секрет, що будівельний бізнес сьогодні страждає від нестачі фінансування та будь-якої державної підтримки. Ба більше – ставки за кредитами, які сьогодні існують, ставлять підприємців у вкрай складні умови та не дозволяють розвивати бізнес. Останніми роками 90% усього будівництва країни відбувалося за рахунок приватних інвесторів. Але зараз грошей у населення практично немає, тому найближчим часом, якщо не буде залучено додаткових інвестицій, слід очікувати припинення будівництва та замороження багатьох об’єктів», – сказав заступник голови Комітету з питань будівельних матеріалів та будівництва при ТПП України Юрій Агафонов.

Та найголовнішою причиною гальмування розвитку будівельного бізнесу та відсутності інвестицій у галузь експерти називають рейдерство, що останніми роками набуло системного характеру. Адже до схем протиправного привласнення підприємств дедалі частіше залучаються правоохоронні органи.

Адвокат, голова ЮК «Центр Конфліктології і Права» Денис Ципін коментує цю ситуацію так:

«На сьогодні рейдерство не тільки за участі злочинних формувань, а й за участі державних структур заважає забудовникам бути впевненими у тому, що вони зможуть закінчити будівництво об’єкту та продати його інвестору. Зі свого боку, інвестори через загрозу рейдерських атак відмовляються вкладати гроші у вітчизняне будівництво. З цих причин обсяги будівництва в Україні зменшуються, що призводить до гальмування розвитку галузі.

Для того, щоб побороти цю тенденцію, потрібно з боку держави, юристів, громадських структур та органів влади підготувати таку базу, щоб інвестор та забудовник могли бути впевненими, що якщо вони взяли землю під будівництво, то це буде їхня земля і ніхто не зможе її відібрати», –  переконаний Денис Ципін.

Водночас адвокат запевняє, що протидіяти рейдерству бізнес може й сам, не сподіваючись на допомогу держави. Для цього можуть створюватися спеціальні громадські органи, завданням яких буде саме боротьба з конкретними випадками протиправного привласнення підприємств.

«Бізнес має вміти самостійно захищати свої інтереси. Тільки в цьому випадку держава стане для підприємців ефективним помічником», – додав Денис Ципін.

На думку представників будівельної галузі, платформою для захисту інтересів підприємців може стати Торгово-промислова палата України. Адже це — надпотужна бізнес-асоціація, що вже протягом багатьох років користується великою довірою серед українських підприємців і має визнаний авторитет у світі.

«Торгово-промислова палата України має гарну практику третейського суду. Сьогодні МКАС при ТПП України вирішує міжнародні спори. В палаті працюють підготовлені кадри, створено ефективну юридичну структуру для захисту бізнесу. До того ж сама бізнес-асоціація пережила рейдерську атаку та вистояла перед нею. Тому ми вважаємо, що саме ТПП України повинна бути вітчизняним захисником, омбудсменом нашого бізнесу. Тим більше, що палата має свою розгалужену структуру по всіх регіонах України», – наголосив голова Комітету Іван Салій.

Аби обговорити проблеми та перспективи вітчизняного будівництва, з 1 по 3 березня Комітет з питань будівельних матеріалів та будівництва при Торгово-промисловій палаті України проведе Будівельний конгрес.

Захід відбудеться в межах виставки «KYIVBUILD 2017». У конгресі візьмуть участь: Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, представники профільних міністерств, дипломати, керівники органів місцевого самоврядування, науковці, очільники будівельних компаній, представники бізнесу з країн ЄС, девелопери, дистриб’ютори, представники вузів та ПТУ будівельного профілю.

Учасники обговорюватимуть такі теми, як:

  • активізація соціального та інфраструктурного будівництва;
  • виклики та бар’єри розвитку будівельної галузі;
  • програми державної підтримки з упровадження енергоефективних заходів;
  • система публічних електронних закупівель;
  • питання ринкового нагляду в галузі будівельних матеріалів;
  • сучасні форми та механізми дистрибуції в ЄС;
  • огляд ринку пінополістріролу в Україні: перспективи 2017;
  • екологія та економія впровадження «зелених» технологій;
  • ВІМ-технології та інші IT-рішення в галузі будівництва;
  • проблема робітничих кадрів;
  • протидія рейдерству.

«Планується, що захід відвідає близько 100 мерів з усіх регіонів України. Це масштабний захід, на якому будуть представлені думки та пропозиції як влади, як наукової спільноти, так і безпосередньо бізнесу. Ми організуємо круглі столи для інвесторів, архітекторів, проектувальників та кадрів. Спільними зусиллями ми маємо проаналізувати ситуацію, яка склалася на ринку, та виробити ефективний механізм подолання існуючих проблем. Також ми маємо визначити, як нам рухатися далі та відновлювати потенціал галузі», –  підсумував Іван Салій.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *