Засідання Українсько-Саудівської ділової ради: розширення взаємин між країнами

У квітні поточного року у Королівстві Саудівської Аравії, а саме у його столиці — місті Ер-Ріяді, відбудеться п’яте засідання Міжурядової українсько-саудівської комісії з торговельно-економічної та науково-технічної співпраці.  Про експортні можливості та перспективи подальшого співробітництва обох країн говорили на засіданні української частини Українсько-Саудівської ділової ради при ТПП України.

Захід відбувся 20 лютого у стінах Торгово-промислової палати України. Засідання відвідали представники українського підприємництва різних галузей, які бажають просувати свої товари та послуги на ринок Близького Сходу, зокрема до Саудівської Аравії.

Експерти зазначають, що за останні роки експорт та імпорт між Україною та Королівством знизилися на фон загальної тенденції  зовнішньої торгівлі з нашою країною через кризовий період. Так, за 11 місяців 2016 року, товарообіг між двома країнами становив майже 665 мільйонів доларів. Це на 15% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Проте Саудівська Аравія відкрита для цікавих пропозицій та якісних товарів. Особливо перспективним напрямком для експортної діяльності є агросектор.

Саудівська Аравія — це країна, до якої ми завозимо дві категорії наших продуктів: метал і сільськогосподарськупродукцію. Із агротоварів найбільш популярні 2 позиції: ячмінь (на сьогоднішній день Саудівська Аравія є найбільшим імпортером саме цього виду зернових), і рослинне масло, яке також користується там підвищеним попитом, — зазначив Валерій Король, віце-президент ТПП України.

Крім того, за словами експертів, у цій країні Близького Сходу є попит на харчову продукцію (мед, молочні та кондитерські товари) з України. Також особливо ефективними  напрямами співпраця є машинобудування та енергетична промисловість.

Саудівській Аравії належить чверть усіх нафтових ресурсів планети, Королівство є  абсолютним лідером серед світових нафтопостачальників. Провідною компанією у цій галузі є Saudi Aramco — бюджетоформуюча корпорація, яка спеціалізується на пошуці нафтових родовищ, видобутку та транспортуванні «чорного золота». За рахунок роботі цієї компанії формується основна дохідна частина усього Королівства. Члени ділової ради наголошують, що в Saudi Aramco зацікавлені в диверсифікації постачальників, тому Україна такої може бути  серед них.

У нас підписаний Меморандум та кілька угод із Saudi Aramco, щодо нашої можливості, як організаційного комітету ділової ради, проводити процедури і сприяти проходженню попередніх кваліфікацій українських товаровиробників машинобудівного комплексу, — наголосив Олександр Мельник, голова української частини Українсько-Саудівської ділової ради.

Однак, експерти зазначають: саудівські бізнесмени дуже вимогливі до українських партнерів. Аби залучити інвестиції та налагодити ефективну співпрацю  потенційні партнери з України повинні підготувати концептуальні рішення щодо інвестиційних пропозицій та детальний бізнес-план. Особливу увагу звертають на фінансову аналітику того чи іншого підприємства, зокрема на такі показники, як IRR (внутрішня норма прибутковості), NPV (чистий приведений дохід )та PV (наведена до поточного моменту вартість майбутніх грошових потоків об’єкта).

Наші вітчизняні виробники вже почали активно шукати можливості для торговельно-економічної співпраці із представниками бізнесу Саудівської Аравії. Відомо, що 1 та 2 лютого цього року 10 керівників українських агрокомпаній відвідали Українсько-саудівський бізнес-форум, на якому національні виробники встановили прямі партнерські контакти із саудівськими компаніями.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *