«Форум плоди та ягоди-2017»: як відродити садівничу галузь в Україні?

В Україні 230 гектарів займають сади та ягідники. При успішній реалізації плодово-ягідної продукції наша країна змогла би нагодувати весь світ. Що ж необхідно для того, аби ця галузь агросектору динамічно розвивалась? Про це говорили на форумі «Плоди та ягоди-2017».

Захід пройшов 22 лютого, його організаторами виступили Торгово-промислова палата України та асоціація «Укрсадпром». Метою форум було об’єднати всіх гравців ринку: виробників, переробників, експортерів, представників торговельних мереж  та  представників державних органів .

Плоди і ягоди, як і інша аграрна продукція, має повне право бути на міжнародних ринках і бути конкурентоздатною. Ми розуміємо, що це дуже непростий бізнес. Треба об’єднуватися, потрібен належний рівень якості продукції, упаковки. Треба говорити про цілий агротехнологічний конвеєр, — заявив під час відкриття форуму Михайло Непран, перший віце-президент ТПП України.

Спікери заходу наголошують, що виробники плодово-ягідної продукції використовують потенціал України лише на п’яту частину. Серед основних проблем галузі виділяють зокрема такі: обмеження імпорту, низька якість посадкового матеріалу, нерозвинена плодово-переробна галузь, відсутність сучасних технологій для зберігання свіжої продукції та незадовільне  водозабезпечення. Всі ці фактори безпосередньо впливають на якісні та кількісні показники вирощуваної продукції та експортну спроможність виробників.

Якщо враховувати, що у нас в Україні за державною статистикою виробляється близько 2 млн тонн (плодово-ягідної продукції – ред.), то, насправді, промисловим способом виробляється значно менше. Але саме той промисловий спосіб, саме ті промислові виробники і є експортерами, які взагалі Україна має враховувати про експорті продукції, — наголосив Дмитро Крошка, голова асоціації «Укрсадпром».

Аграрії одноголосно кажуть: галузь потребує підтримки з боку органів влади. Своєю чергою, представники Мінагрополітики запевняють, що державна політика у сфері садівництва та ягідництва спрямована на активний розвиток галузі. Ольга Трофімцева, заступник Міністра агрополітики, зазначає, що за останні 2 роки ця нішева галузь агросектору стає все цікавішою для іноземних покупців.

У нашій робочій стратегії Міністерства «3+5» розвиток виробництва нішевих продуктів харчування в тому числі  плодів, ягід та горіхів, є одним із пріоритетних. На цей рік виділено 75 млн саме на плодово-ягідну галузь та садівництво. Є різні програми державної підтримки і фінансування інших програм, наприклад, розвитку фермерства, відшкодування ставок по кредитах і т.д. Ми робимо і торговельні місії, і те що ми намагаємось дійсно просувати зараз наші ось такі цікаві продукти, хоча б з первинною переробкою, на зовнішні ринки, — завила Ольга Трофімцева.

Учасники заходу одностайно заявляють, що такі форуми, які регулярно проводить Торгово-промислова палата України, стимулюють виробників розвивати галузь та сприяють налагодженню корисних ділових контактів.

Я взагалі дуже ціную внесок торгово-промислової палати у  розвиток українського садівництва, ягідництва, популяризацію продукції нашого виробництва на зовнішньому і, звичайно, внутрішньому ринках. Сподіваюсь, що ми ще не один захід проведемо і дуже багато корисного зробимо для українських садівників, — підкреслив Дмитро Крошка.

Аграрії дійшли висновку, що за ефективного управління, активного державного сприяння та дієвого законодавства, садово-ягідна продукція зможе приносити більше прибутку, ніж вирощування овочевих чи зернових культур. За цих умов виробники можуть вивести продукцію на передові позиції не тільки на вітчизняному, а й на світовому ринках.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *