Аграрний форум ААУ з правових питань: до чого готуватися агровиробникам?

Агробізнес має працювати за прозорими та зрозумілими правилами. На цьому наголосили учасники Аграрного форуму з правових питань, що відбувся 20 квітня з ініціативи Асоціації адвокатів України. Адвокати та експерти запевнили, що аграрна галузь має величезний потенціал, але недосконале законодавство гальмує її розвиток

За словами організаторів, мета цьогорічного форуму – створити майданчик для обміну досвідом між фахівцями, обговорення актуальних правових питань агросектору, новел в оподаткуванні, а також сформувати серед учасників форуму уміння захищати та відстоювати свої права та законні інтереси в сфері сільськогосподарських відносин.

Президент Асоціації адвокатів України Олег Рачук наголосив, що через численні правові колізії підприємства, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, стикаються з численними перешкодами, що заважають їм працювати не лише на внутрішньому ринку, а й на зовнішньому:

Саме задля вирішення нагальних питань для бізнесу необхідним та важливим є проведення таких тематичних вузькоспеціалізованих заходів, на яких можна більш докладно обговорити шлях  їх вирішення. На сьогоднішній день Асоціація адвокатів України є платформою, на якій можуть говорити, не бояться, говорять, і найголовніше – формують суспільну думку

Своєю чергою, віце-президент ААУ Зоя Ярош підкреслила важливу роль сільського господарства для розвитку вітчизняної економіки:

Тому на Аграрному форумі ми намагалися охопити та висвітлити ті питання, з якими бізнес стикається у сфері земельних, аграрних, корпоративних відносин, відносин з експорту продукції

З тим, що АПК є драйвером розвитку нашої держави, погодився і народний депутат України Леонід Козаченко. Він наголосив, що саме аграрна сфера презентує Україну в світі, а тому має величезну перспективу для зростання:

Але задля того, щоб його реалізувати, потрібно вирішити низку проблемних питань, які лежать в площині і регуляторної політики, і фіскальної політики, і в діяльності банківського сектору, тому що перше, що потрібно, — це залучити у сектор інвестиції

До основних проблем, що гальмують розвиток галузі, присутні віднесли наступні:

  • нераціональне використання землі
  • відсутність можливості залучення кредитів за доступними ставками

Своєю чергою, член Правління ААУ Юлія Курило презентувала учасникам вдалі схеми для просування сільськогосподарської продукції за кордоном на прикладі Естонії. Вона розкрила основні переваги ведення бізнесу в Естонії, до яких зокрема належать: простота реєстрації, ефективне управління бізнесом,  прозорість його регулювання, зручна податкова система.

Змінам в законодавстві та проблемним питанням оренди землі була присвячена і доповідь експерта у сфері правового регулювання земельних відносин Сергія Біленка. Експерт розповів про законопроекти, які просуваються в Аграрному комітеті Верховної Ради України та поділився з учасниками форуму перспективами скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Він зазначив, що найближчим часом навряд чи слід очікувати великих змін у цьому питанні та підкреслив прикру недооціненість права емфітевзису, яке на сьогодні лише набирає свою популярність у відносинах користування землею.

Докладніше про користування землею на праві емфітевзису розповів  завідуючий кафедрою землевпоряджувального проектування НУБіП України Андрій Мартин. Він зауважив, що емфітевзис є речовим правом, що помітно відрізняє його від права оренди та виділяє серед інших видів користування землею. Доповідач поділився з учасниками форуму практичними нюансами, які виникають в процесі оформлення права емфітевзису, та підкреслив цікавість такого виду користування землею для агробізнесу, оскільки на ринку вже спостерігається торгівля емфітевзисом, що свідчить також про його ліквідність.

Щодо оренди землі, то представник Запорізької обласної державної адміністрації Людмила Спіцина зазначила, що в цій сфері існують суттєві законодавчі проблеми. Так, існує повна підміна понять продовження договору оренди і переважного права на укладення нового договору оренди. Також доповідач відмітила абсолютно різну судову практику у вирішенні піднятих питань та надала огляд актуальних правових позицій судів вищих інстанцій.

Позицію Людмили Спіциної розділив і адвокат Дмитро Житченко. Він розповів про судове оскарження договорів оренди землі, зокрема щодо визнання недійсними, припинення, поновлення, скасування реєстрації. Адвокат також зазначив про найпоширеніші підстави оспорення договорів оренди, серед яких виділив відсутність волевиявлення сторони договору, порушення переважного права орендаря на поновлення договору, відсутність передбачених законодавством істотних умов договору, закінчення його строку.

Своєю чергою, юрист Дмитро Навроцький розповів про концепції судового захисту права власності на землю та презентував аналіз судової практики та практики ЄСзПЛ, приділивши особливу увагу таким актуальним питанням, як строки позовної давності та проблеми підсудності та юрисдикції розгляду земельних спорів. Він розповів учасникам про найпоширеніший спосіб захисту у земельних правовідносинах – віндикаційний позов.

Учасники форуму також обговорили питання захисту прав інтелектуальної власності. Так,  патентний повірений Марія Ортинська під час своєї доповіді наголосила, що аграрна сфера приділяє замало уваги правам інтелектуальної власності. Це не стосується  лише компаній, які працюють із сортами рослин. Найбільше проблем на практиці виникає під час визнання недійсними патентів та митних розвантажень продукції на кордоні.

Окрему сесію організатори виділили для обговорення питань, пов’язаних з експортом української сільськогосподарської та харчової продукції. Експерти наголосили, що європейський ринок – це не лише нові можливості для українських виробників, а й справжній виклик, який вимагає перепланування бізнес-моделі для досягнення реальних успіхів.

На сьогодні малі та середні виробники, які прагнуть працювати як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, стикаються з дуже великою проблемою, пов’язаною з отриманням дозвільних документів. Адже нині їх існує дуже велика кількість. Виробники зможуть розширювати своє виробництво та гідно конкурувати з іноземними компаніями лише тоді, коли для них будуть створені сприятливі умови. Держава має забезпечити прозору та ефективну підтримку бізнесу, — наголосив голова Комітету АПК ТПП України Олег Юхновський

Учасники форуму зауважили, що вкрай важливим є забезпечення зручного кредитування для аграрних підприємств. Експерти запевняють, що стимулювати аграріїв розширювати власне виробництво допоможуть аграрні розписки.

Консультант IFC Ігор Кравцов зауважив, що фінансові установи дедалі частіше звертають увагу на такий вид кредитування, завдяки чому аграрні компанії мають можливість розпочати бізнес, або розширити своє виробництво:

По суті, це кредитування під заставу майбутньому урожаю. Але на відміну від звичайних схем, які наразі застосовуються, аграрна розписка більш надійна, прозора, швидка та ефективна

Обговорили присутні й питання оформлення та використання земель агропромислового використання. Юрист Віталій Янкович розповів про нестандартні договірні схеми в агробізнесі, плюси та мінуси скасування мораторію для аграріїв, а також способи формування та збереження земельного банку. Він зауважив, що ринок землі і дія мораторію – це два болючих для України питання, тоді як мораторій взагалі є обмеженням конституційних прав громадян щодо розпорядження своєю власністю.

Учасники форуму також обговорили перспективи залучення додаткового капіталу в агробізнес. Вони відмітили, що на сьогодні іноземних інвесторів вкрай насторожує фінансова неграмотність вітчизняних компаній та «темна звітність». Інвестори не розуміють куди підуть їхні гроші та як в таких умовах розрахувати майбутній прибуток.

Наприкінці зустрічі присутні зазначили, що український агробізнес має всі шанси для динамічного розвитку. Але для того щоб бізнес став більш ефективним, необхідні інвестиції, які дозволять впровадити новітні технології та залучити кваліфікований персонал, а також запровадження ефективного правового поля.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *