Провайдерів зобов’яжуть вказувати точну швидкість Інтернету у договорах

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації, 23 серпня затвердила зміни в Основні вимоги до договору про надання телекомунікаційних послуг та Правила здійснення діяльності у сфері телекомунікацій (діяльність з надання послуг доступу до Інтернету). Про це повідомляє Юрліга.

Зміни спрямовані на забезпечення конкурентних умов діяльності в сфері надання послуг доступу до Інтернету з метою захисту права споживачів на отримання якісних телекомуслуг, а також з метою очищення ринку від нелегальних постачальників послуг.

Так, в Основних вимогах встановлюється обов’язок постачальника послуг доступу до Інтернету вказувати в договорах чітке і зрозуміле пояснення мінімальної, як правило, доступною і максимальної швидкості передачі даних для вхідного і вихідного трафіку при використанні фіксованих мереж, або розрахункового максимального і рекламованої швидкостей для послуг доступу в Інтернет в мобільних мережах. А також пояснення, яким чином значні відхилення від відповідної швидкості можуть вплинути на дотримання прав користувачів.

Крім того, передбачено посилання на ДСТУ ETSI EG 202 057-4 діє до: 2015 для конкретизації порядку і умов проведення вимірювання показників якості виключно в межах телекомунікаційної мережі оператора-постачальника послуги.

А для захисту ринку від наслідків діяльності «сірих» провайдерів внесені зміни до вищезазначених Правила – уточнені умови для здійснення взаємодії телекоммереж на договірних засадах. Згідно з новою редакцією документа, взаємоз’єднання телекоммереж може здійснюватися тільки між зареєстрованими в реєстрі операторами, провайдерами телекомунікацій та суб’єктами господарювання, які також мають при необхідності відповідні ліцензії на користування. Такі додаткові заходи створюють суттєві бар’єри для нелегальних постачальників послуг, які, користуючись прогалинами в нормативно-правовій базі, провокують цінові війни, заважаючи гармонійному розвитку ринку.

Передбачено, що зміни вступлять в чинності 1 січня 2017 року.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *