Стартувала Друга торгово-промислова конференція

1-2 грудня за ініціативою Торгово-промислової палати України в конгрес-холі Chamber Plaza під патронатом Національного форуму з підтримки експорту проходитиме Друга міжнародна конференція «Зони вільної торгівлі: можливості та виклики для України та партнерів».

Конференція вже вдруге стала майданчиком для відкритого спілкування представників державної влади та бізнесу. Захід об’єднав понад 500 експортерів з усіх куточків України, представників вищих органів влади, зарубіжних торгово-промислових палат, іноземного бізнесу, дипломатичних місій, інвестиційних інституцій, провідних експертів у сфері фінансової, інвестиційної діяльності, фінансово-банківських установ, а також іноземні делегації країн, із якими Україна має угоди про вільну торгівлю.

Загалом, за два дні роботи конференції своїм досвідом і баченням взаємодії в межах зон вільної торгівлі ділитимуться понад 90 українських та іноземних спікерів.

«Упевнений, що обговорення на такому рівні найболючіших питань українських виробників-експортерів створює нові можливості для подальшого втілення заходів із диверсифікації українського експорту, залучення іноземних інвестицій в Україну та надання практичної допомоги малому і середньому бізнесу у здійсненні експортно-імпортних операцій.

Ми запропонували різноманітну програму нашої конференції, аби під час панельних дискусій і круглих столів обмінятися думками з актуальних питань підтримки експорту: щодо реалізації положень Угоди про вільну торгівлю з ЄС, використання потенціалу співробітництва з країнами СНД, ГУАМ, а також тієї «домашньої роботи», яку слід виконати українському та канадському урядам, щоб угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою мала позитивний результат», — зауважив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Результатом Першої міжнародної конференції стала серія зустрічей Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з бізнесом, ініційована ТПП України. На них вирішувалися конкретні запити підприємців, зокрема стосовно проблеми сприяння вітчизняному експортерові в просуванні товарів і послуг на ринки іноземних країн, відшкодування ПДВ, митних «схем» і безпідставного ініціювання кримінальних проваджень проти скаржника за наявності рішення суду на його користь тощо.

Також за її результатами започатковано партнерський проект «Експорт до Великої Британії» з метою створення ефективної системи продажів українських товарів у Великій Британії, що передбачає залучення технічної допомоги та впровадження заходів із розвитку агропромислового сектора у сфері експорту плодоовочевої продукції. Реципієнтами проекту стали компанії Херсонської, Запорізької та Вінницької областей.

conf_3

 

Мета Другої міжнародної торгово-промислової конференції «Зони вільної торгівлі: можливості та виклики для України та партнерів» — комплексно обговорити положення чинних і потенційних угод України про вільну торгівлю, а саме з державами ЄС і СНД, Канадою, оскільки майже 70% торгівлі припадає саме на ці країни. Також перспективним напрямом співробітництва є ГУАМ (створення так званого нового Шовкового шляху до країн Центральної Азії та Китаю, Транскаспійського коридору (ТРАСЕКА).

На Конференції обговорять положення чинних угод України про вільну торгівлю, а також стан змін в економічній, митно-фіскальній, промисловій та інвестиційній сферах, питання інформаційної підтримки експорту, розвитку індустріальних парків і запровадження механізму державно-приватного партнерства.

Цікавим заходом стане фінансово-банківська панельна дискусія за участю представників НБУ, Мінфіну й експертів міжнародних інституцій, під час якої мова йтиме про лібералізацію валютного ринку, доступ до новітніх механізмів та інструментів торговельного фінансування, налагодження міжнародного співробітництва між клієнтами різних країн і програму розвитку фінансового сектора.

Оскільки ми живемо в сучасному інформаційному суспільстві, електронні ресурси суттєво впливають на розвиток дво- та багатосторонньої торгівлі у форматах b2b, b2c. Цим питанням присвячена окрема панельна дискусія щодо залучення інформаційних ресурсів і PR-інструментів держави та бізнесу для підтримки та стимулювання українського експорту.

Нововведенням конференції цього року стануть зустрічі представників міжнародних торгово-промислових палат і бізнес-асоціацій за участю представників дипломатичного корпусу в Україні. На них заплановано обговорення спільних завдань щодо сприяння торгівлі, промисловій кооперації, інвестуванню. Також відбудеться майстер-клас на тему: «Системний підхід до експорту — запорука успішного виходу на нові ринки» (на прикладі ринку ЄС).

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *