В Україні посилять відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

Верховна Рада прийняла за основу законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин)”

Парламент збирається посилити відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Про це повідомляє Юрліга.

У пояснювальній записці до проекту йдеться, що зараз випадки жорстокого поводження з тваринами залишаються непоодинокими. В Україні навіть діють декілька незаконних формувань (догхантерів), які вкрай жорстокий спосіб знущаються над тваринами, вбивають їх. Вони фільмують свої злочинні діяння та оприлюднюють у соціальних мережах, активно пропагуючи такий спосіб життя

Все це стало можливим за умови відсутності адекватного покарання з боку держави. Неадекватно низькі штрафи, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, та де-факто відсутності кримінальної відповідальності (хоча вона і передбачена Кримінальним кодексом України)

Так, за жорстоке поводження з тваринами, їх мордування або вчинення інших дій, які призвели до їх мучення або каліцтва, загрожуватиме адміністративний штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз – від 9 до 21 НМДГ).

Також значно посилюється кримінальна відповідальність.

Знущання над тваринами, що належать до хребетних, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських спонукань, а також нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років (зараз — штраф до 50 НМДГ або арешт до 6 місяців).

Ті ж дії, вчинені у присутності малолітнього, караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк (зараз — штраф до 200 НМДГ або обмеження волі до двох років).

Якщо діяння скоєно з жорстокістю або призвело до каліцтва або загибелі, або вчинені групою осіб, злочинці караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *